Usia tidak menjadi penghalang untuk mana-mana wanita tampil cantik dan berkeyakinan.  Pun begitu tidak dinafikan bila seseorang itu sedar usianya semakin meningkat, lazimnya akan berubah dari segi pemakaian mahu pun tingkahlaku dan cara berfikir.

Ini sebagaimana perkongsian daripada  Siti Suryani Yaakop,  melihat ada 12 perubahan paling nyata. Jadi apa kata kita check mungkin ada yang disenaraikan ini ada persamaan dengan apa yang kita rasai kini.

Buat follower Keluarga, sila guna kod promo KELGSP5 untuk pembelian British Polo Yuna Handbag Set dengan harga lebih murah hanya di GO SHOP 

 

Orang perempuan bila dia sedar dia makin ‘menua’….

1. Mula pakai baju longgar. Dia tahu batang tubuh adalah aurat. Malu rasa nak pakai ketat-ketat. Segan rasa nak kenakan yang sendat-sendat. Dia sendiri akan sedar pakai longgar-longgar pun cantik juga.

2. Dah takda kisah sangat fesyen ke apa. Dulu semua nak kena match. Dari baju sampai tudung membawa ke kasut. Belum kira handbag lagi. Sampai takda tempat gantung. Sekarang takda kisah mana. Janji dia rasa kemas dan selesa.

Orang Perempuan Bila Dia Sedar Dia Makin ‘Menua’, Ni Antara Yang Biasa Berlaku!

IKLAN

3. Dia dah tak berapa nak membeli. Terutama untuk diri sendiri. Rasa ada dah semua. Kalau beli untuk anak, berapa pun takpa. Tapi kalau beli kat diri sendiri tudung 10 ringgit pun fikir 10 kali. Nak ingat semula dah ada kat rumah ke belum lagi.

4. Dia malas layan drama. “Ikut kau lah Bedah”. Dulu semua benda kalau tak kena rasa nak cakap. Sekarang paling malas, konfrontasi. Dah makin berusia dia makin tahu. Betapa banyak sebenarnya benda remeh yang dia boleh saja biarkan berlalu.

 

 

Langkah Demi Langkahnya

IKLAN

5. Dia kurang cerewet. Mudahnya dulu order makan kena betul-betul ikut spec. Sekarang minta nasi goreng kampung tapi orang bagi nasi goreng cina pun, makan lah juga. Malas nak bising mana.

6. Dia semakin kurang panas baran. Dia lebih sabar dan tenang. Dia dah tahu akibat dari panas baran ni tak pernah elok. Memalukan dan menyusahkan diri sendiri juga di akhirnya.

7. Dia banyak bersendiri. ‘Me Time’ dulu nak kena ada kengkawan sentiasa di tepi. ‘Me Time’ sekarang ialah masa bertenang dan santai sorang-sorang diri.

Orang Perempuan Bila Dia Sedar Dia Makin ‘Menua’, Ni Antara Yang Biasa Berlaku!

8. Dia mula lepaskan dunia perlahan-lahan. Pangkat, takpa. Duit, sedekah. Barang, bagi kat orang. Femes, tak perlu. Semakin lama dia semakin sedar dunia ini tiada lah perlu lagi digenggam begitu kuat. Dipegang begitu erat.

IKLAN

9. Dia kurang dah hiburan dan TV. Dulu drama jam 7 malam dia lah paling hafal. Sekarang dia tahu dah waktu mana boleh tengok. Lama mana hendak tengok. Jenis apa patut tengok. Kadang tak kenal pun artis mana-mana.

10. Sebab dia dah mula tahu ke arah mana masa dia sepatutnya habis. Dalam hidup tak berapa banyak sisa ni dia sedar… ‘Demi masa, sesungguhnya manusia kerugian’.

11. Dia sibuk upgrade diri dalam cara yang dia mahu. Tanpa kisah orang tahu. Lagi rahsia lagi baik. Dan tanpa menilai orang disekeliling. Dia anggap orang lain pun sedang upgrade diri juga. Secara rahsia. Sama macam dia. Tak nampak di mata bukan bermakna orang tak buat apa.

12. Dia faham di antara semua harta paling berharga atas muka dunia ini, tidak ada terbanding dengan ‘hati’. Sebab itu dia lebih banyak bersangka baik, latih rasa cukup, mudah memaafkan, mudah mengalah. Sebab dia nak jaga hati dia. Dari rosak binasa.

Sumber :  Siti Suryani Yaakop

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Orang Perempuan Bila Dia Sedar Dia Makin ‘Menua’, Ni Antara Yang Biasa Berlaku!