Kini boleh dikatakan setiap rumah mesti memasang penghawa dingin untuk keselesaan malam hari. Bukan soal berlebih-lebihan, tapi penghawa dingin kini dianggap sebagai satu keperluan untuk anak-anak tidur dengan lebih selesa.

Berdepan cuaca panas memang buat kita rasa tidak selesa, anak-anak apatah lagi. Pun begitu, soal bil elektrik yang melambung tinggi gara-gara memasang penghawa dingin setiap hari adakalanya buat mak ayah jadi pening.

Tapi tahu tak sebenarnya kalau kita pandai, bil elektrik yang melambung boleh dikurangkan dan dijimatkan sedikit berbanding sebelumnya. Agar tidak pening kepala melihat bil elektrik setiap bulan, berikut adalah langkah bijak yang perlu dilakukan jika anda menggunakan penyaman udara di rumah.

Pakai Penyaman Udara Tapi Bil Masih Lagi Rendah Setiap Bulan, Ini Yang Anda Kena Buat, Memang menjadi!

1. Tutup Suis Utama

Tutup suis utama setiap kali menutup suis aircond. Tabiat menutup suis utama nampak seperti tiada beza tetapi tahukah anda bahawa dengan melakukan ini, anda telah jimat 10% dari jumlah penggunaan elektrik di rumah!

Walaupun anda telah menutup penghawa dingin menggunakan alat kawalan jauh tetapi tidak menutup suis utama, tenaga untuk siap sedia masih lagi menggunakan elektrik tanpa anda sedari.

2. Set Masa

Gunakan pemasa (mod tidur) untuk menutup penghawa dingin anda secara automatik selepas beberapa jam apabila bilik telah sejuk atau selepas kita tidur. Anda boleh ON untuk satu atau dua jam kemudian tutup secara automatik dan gunakan kipas.

IKLAN

Tengah malam lebih sejuk, jadi anda tidak perlu menggunakan penyaman udara. Ketika kita tidur, suhu badan kita sebenarnya akan menurun dan pada masa tersebut, kita tidak perlukan persekitaran yang sejuk. Penyaman udara lebih diperlukan untuk memberi keselesaan ketika kita hendak tidur.

3. Tetapan Suhu

Set penyaman udara pada mode ‘Dry’.Tetapkan suhu pada 24°C atau lebih. 24°C ialah suhu yang selesa. Untuk makluman, kompresor penyaman udara akan menggunakan tenaga elektrik yang banyak apabila bekerja untuk menyejukkan udara di bawah suhu 24°C.

Apabila anda tetapkan pada suhu 24°C, kompressor akan berhenti apabila telah suhu bilik telah mencapai suhu tersebut dan akan berfungsi kembali ketika suhu bilik lebih panas. Anda jimat elektrik bila kompressor tidak digunakan. Dalam kata lain, semakin rendah tetapan suhu, semakin tinggi penggunaan elektrik.

Elakkan daripada melaraskan suhu penyaman udara di tahap terendah, iaitu 16 atau 18 darjah celcius. Sebolehnya selaraskan ia sekitar 23-25 darjah celcius sahaja mengikut keperluan. Setiap 1 darjah celcius penurunan suhu telah meningkatkan 10% penggunaan elektrik anda.

Pakai Penyaman Udara Tapi Bil Masih Lagi Rendah Setiap Bulan, Ini Yang Anda Kena Buat, Memang menjadi!

IKLAN

 

4. Gunakan Kipas

Gunakan penyaman udara bersama kipas. Buka kipas dan pintu/tingkap untuk mengeluarkan udara panas dari dalam bilik kemudian barulah gunakan penyaman udara (pastikan untuk menutup pintu dan tingkap terlebih dahulu).

5. Bersihkan Atau Tukar Penapis Penyaman Udara Setiap Bulan

Menyelenggara sistem penghawa dingin anda adalah kritikal dalam memastikan ia berfungsi dengan baik. Sistem yang tidak diselenggara dengan baik menggunakan 10 hingga 30 peratus lebih tenaga dan jangka hayat lebih pendek.

IKLAN

Penapis udara yang kotor mengurangkan keberkesanan unit anda, menggunakan elektrik lebih banyak dan kos yang lebih tinggi.

6. Jadualkan Penyelenggaraan Tetap Untuk Penyaman Udara Anda

Servis unit penyaman udara anda jika ia meniupkan udara panas. Anda perlukan penyaman udara untuk udara yang sejuk, bukan peniup udara panas.

Jika ia tidak berfungsi dengan baik, ia tidak menjimatkan kos. Anda masih membayar bil elektrik tetapi tidak dapat apa yang anda bayar.

7. Beli penyaman udara yang ada logo Energy Star

Tukar penyaman udara yang lebih 10 tahun, kerana penyaman udara yang terlebih usia tidak lagi beroperasi dengan elok. Dengan kata lain, elektrik guna banyak, tapi bilik tak sejuk pun!

Beli penyaman udara yang memiliki logo Energy Star, logo ini menunjukkan barang elektrik tersebut lebih menjimatkan dan lebih cekap dalam penggunaan elektrik.

Jadilah pengguna yang bijak!Pakai Penyaman Udara Tapi Bil Masih Lagi Rendah Setiap Bulan, Ini Yang Anda Kena Buat, Memang menjadi! Pakai Penyaman Udara Tapi Bil Masih Lagi Rendah Setiap Bulan, Ini Yang Anda Kena Buat, Memang menjadi!