Ibu bapa mesti risau bila tengok anak macam tak berapa nak beri perhatian. Bila dipanggil, tak berapa nak respond.

Yang jenis bila datang dekat. Terus lari atau nangis.

Yang degil kepala batu ni mak cakap jangan buat. Dibuatnya juga.

 

Bila cakap dengan mereka. Masuk telinga kanan keluar telinga kiri.

Tengok wajah pun boleh nampak fikiran melayang.

TAPI!
Bila bagi fon dekat anak tengok Cocomelon. Buat main game. Terus senyap. Jadi budak baik.

Masalah macam ni tak elok disettlekan menerusi gajet. Terutamanya ketika anak tengah membesar.

Bab fokus ni tugas prefrontal cortex.

Satu kajian dalam jurnal Russian Psychological Society (2013) kaji tentang gajet.

Perasaan kebergantungan pada gajet dan kesediaan untuk tolak penggunaan gajet.

Menarik sebab boleh lihat teknologi berkembang seiring waktu.

Kajian mendapati ada 2 faktor utama terbentuknya penggunaan gajet berlebihan iaitu ‘perubahan dalam keperluan’ dan ‘perubahan dalam psikologi.’

Boleh rewind tahun 90an dulu. Masatu takde smartphone. Takde iMac. Mesej hantar surat. Tapi takde yang ketagih surat.

Lepastu tengok pula tahun 2022. Lambakan gajet serba canggih. Keperluan berubah.

IKLAN

Kalau boleh semua nak online.
Pelbagai perkara boleh settle guna gajet. Surat tak guna dah. Internet ada.

Bahaya blue light artificial

Gajet ni keluarkan blue light. Matahari pun ada blue light. Cuma beza antara blue light semula jadi dengan blue light artificial.

Cahaya matahari ni bergerak melalui atmosfera.

IKLAN

Gelombang ni pendek tapi tenaganya tinggi menyebabkan pelanggaran dengan molekul udara.

Kesannya cahaya biru bertaburan di mana-mana. Sebab tu bila tengok langit warnanya biru.

Pemberian Tuhan. Blue light matahari ni badan kita guna untuk kawal kitaran tidur bangun. Dikenali sebagai ‘circadian rhythm.’

Kalau blue light gajet?
Tegang mata, sakit kelapa, mental fizikal terasa letih.

Ramai yang tidak sedar bahawa mereka ketagih gajet. Sayang kalau usia muda lagi dah bergantung pada gajet.
.
Mesti ada punca penyebab anak jadi tak fokus.
Boleh recheck balik anak main apa. Anak makan apa. Anak habiskan masa buat apa.

Sumber:Dr Rizal Abu Bakar

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club