Pada zaman yang canggih dan moden seperti kini, siapa sahaja yang tidak menggunakan media sosial? Baik tua mahupun muda. Semua orang kenal akan media sosial tetapi masih ada yang tidak tahu cara menggunakan media sosial atau alam maya dengan betul.

Baru-baru ini, pelakon KL Gangster, Datuk Aaron Aziz telah berkongsi cara didikan keselamatan anak-anak remajanya di talian bersama isterinya, Datin Diyana Halik, di sesi temubual bersama Ketua Dasar Awam Instagram, Rantau Asia Pasifik, Philip Chua dan pelakon dan pengacara, Daphne Iking.

Pantau Bukan Sekat. Rupanya Tu Cara Aaron Aziz Kawal Anak-anak Dengan Media Sosial

Ini sebagaimana memetik laporan Harian Metro, difahamkan Aaron Aziz telah memberi sebuah mesej yang memberitahu bahawa ibu bapa tidak patut menyekat anak-anak mereka daripada menggunakan media sosial malah mereka sendiri juga menggunakannya. Ini akan menimbulkan perasaan ketidakadilan di kalangan anak. Jadi, ibu bapa hanya perlu memantau sahaja.

“Isteri selalu periksa dan kita juga ‘ambush’ apa dia (anak) buat dalam bilik, lihat berbual dengan siapa… Alhamdulillah setakat ini semua baik cuma perlu mengawal dan mengingatkan langkah keselamatan apabila menggunakan media sosial” kata beliau.

Daphne Iking juga turut berkongsi kebimbangan anaknya ketika menggunakan media sosial terutamanya terhadap buli siber dan “online predator”. Anaknya juga pernah dihantar gambar kemaluan seorang lelaki di akaun Instagram. Walaubagaimanapun, Daphne tidak menyekat penggunaan media sosial tetapi menekan keselamatan di alam maya dengan tidak mendedahkan butiran peribadinya.

Philip Chua berkata bahawa pihak Instagram telah melancarkan Alat Pengawasan Ibu Bapa dan Pusat Keluarga sebagai inisiatif berterusan untuk mengiklankan keselamatan remaja dalam talian yang akan bermula 16 September ini.

IKLAN

“Kemas kini terbaru ini adalah sebagai inisiatif penambahbaikan yang sudah kami lakukan sepanjang tahun lalu. Ia boleh melihat siapa yang diikuti anak dan siapa yang mengikuti mereka, had masa harian dan rehat yang dijadualkan sepanjang minggu untuk membantu remaja mengimbangi masa mereka di Instagram. Selain itu anak boleh memberitahu ibu bapa sekiranya mereka membuat laporan di Instagram supaya ia boleh dibincangkan bersama” kata Philip.

Semoga artikel ini memberi manfaat kepada para pembaca semua. Keselamatan remaja dan kanak-kanak dalam talian adalah sangat penting bagi memastikan penggunaan media sosial adalah dengan cara yang betul dan selamat.

Sumber : myMetro 

KELUARGA INSPIRASI selami perkongsian eksklusif keluarga dan kerjaya daripada figura yang pernah menjadi fenomena Bonda Rozita, Encik Azmi Zainal, Profesor Dr Md Nasir Ibrahim, Datuk Rashid Sidek dan Ustazah Asma Harun.

IKLAN

Saksikan setiap jam 2.30 petang pada 12-16 September 2022 hanya di facebook keluargamagazine. Jangan ketinggalan ok!

Pantau Bukan Sekat. Rupanya Tu Cara Aaron Aziz Kawal Anak-anak Dengan Media Sosial

ARTIKEL MENARIK : “Di Rumah Auto Jadi Bapak-bapak..”-Isteri Abam Bomba Viral Kongsi Rutin Suami,Tarik Perhatian!

IKLAN

Baca Ini Juga :Hidup Mewah, Rupanya Datuk Lee Chong Wei Buat Macam-macam. Bukan Main Badminton Je Dulu!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Pantau Bukan Sekat. Rupanya Tu Cara Aaron Aziz Kawal Anak-anak Dengan Media Sosial

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI