Bila suami menasihati isteri dan ada ketikanya isteri pula menegur tindakan suami, tidaklah perkara tersebut pelik dilakukan. Malah kedua-dua pihak harus melihat daripada sudut yang positif.

Ini sebagaimana apa yang dikongsikan oleh seorang suami ini. Bersama ambil manfaat daripada nukilan ini agar kita juga dapat menerima teguran pasangan dengan hati yang lebih terbuka.


Saat paling indah apabila dapat dating berdua duaan dengan isteri untuk saling memperdengarkan bacaan Al Quran. Rindu saat ini apabila berjauhan.

Saya paling banyak belajar Al Quran dari isteri. Dari jauh isteri menegur bacaan saya walaupun beliau tidak melihat Al Quran. Saya perbaiki dan teruskan bacaan.

Pasangan Tegur Sebab Cinta & Sayang. Perbaikilah Diri & Begini Caranya!

IKLAN

Begitulah dalam rumah tangga, jika saling menasihati, rendahkan ego, terima dengan lapang dada segala kesilapan kita. InsyaAllah tiang kebahagiaan itu tidak akan goyang sedikit pun.

Pasangan Tegur Sebab Cinta & Sayang. Perbaikilah Diri & Begini Caranya!
Gambar hiasan

Jika bukan isteri atau suami siapa lagi nak menasihati kita. Orang lain belum tentu mampu istiqomah untuk berusaha, sabar, berdoa agar kita sentiasa dalam kebaikan.

IKLAN

Namun tidak pasangan kita, dia menasihati kita dengan penuh kecintaan dan kasih sayang. Dia taknak lihat kita dalam kegelapan, kemusnahan.

Saya bersyukur dapat isteri seindah ini. Menerima seadanya walaupun banyak kelemahan, kekurangan, keaiban.

IKLAN

Percaya wahai suami. Setiap nasihat dan teguran isteri itu tidaklah sia sia. Ia tanda sayang kepada kita, ia tanda kasih kepada kita. Ia tanda cinta kepada kita.

Dan ingatlah. Saat kita diuji, menerima musibah, boleh jadi semua orang membenci kita, menjauh dari kita, namun tidak sesekali isteri. Dia tetap bersama kita, dia tetap memberi peluang kepada kita. Dia mahu kita jadi insan yang baik untuk bimbing dia masuk syurga.

Terima kasih Isteri.

Sumber : Muhammad Hassan

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI