Tanaman dan pokok yang kita tanam dan jaga sekian lama ibarat menatang minyak yang penuh adalah satu tanggungjawab besar buat kita. Kalau nak balik kampung, satu yang menjadi kerisauan pada kita selain rumah pastinya tanaman yang mekar subur di belakang rumah.

Bimbang jika tanaman kering dan layu jika pulang lama ke kampung. Itu kisahnya jika pokok tidak disiram. Masalah ulat dan beberapa gangguan lain menjadi bermacam perkara yang merisaukan kita.

Tapi tahu tak ada cara mudah nak jaga tanaman kita. Hanya gunakan CUKA sahaja untuk menjaga tanaman kita. Cuka yang bersifat asid membantu tanaman menjadi lebih baik.

Berikut merupakan kelebihan cuka buat tanaman kita yang dikongsikan oleh Mimie Chinta Chaira di grup Rose Club For Home Gardener. Menarik untuk kita tahu.

3 KEGUNAAN AJAIB CUKA MASAKAN DI KEBUN YANG PERLU ANDA CUBA

Cuka masakan mempunyai keajaiban seperti bahan dapur lain antaranya baking soda, garam dan sebagainya. Ramai yang sudah tahu mengenai penggunaan cuka masakan di kebun atau laman. Namun mungkin ada satu atau dua dari sepuluh perkara yang dinyatakan ini anda sudah lupa. Jom recall balik pengunaan cuka masakan di kebun.

Pastikan Tanaman Terjaga Dengan Baik,  Bahan Yang Satu Ni Wajib Ada Jika Nak Selamatkan Tanaman!

IKLAN

Membunuh Rumpai
Dari anda membazirkan duit untuk membeli racun kimia untuk memusnahkan rumpai yang tumbuh di laman, lebih baik gunakan cuka. Murah, mudah dan kalau tak habis tak perlu risau, boleh simpan kerana nanti anda boleh gunakan dalam masakan. Lagi pun, cuka tak berbau busuk seperti bahan atau racun kimia kan?

Cara penggunaannya:
1. Tuangkan cuka terus pada rumpai yang hendak dimusnahkan.

2. Tahap asid yang terkandung dalam cuka tu akan merosakkan tumbesaran rumpai tanpa merosakkan stuktur tanah.

Cegah Semut Di Laman
Semut tak suka akan bau cuka sebab baunya yang kuat. Jadi buatkan satu semburan khas untuk halau semut. Sediakan bancuhan ini.

IKLAN

Cara penggunaannya:
1. Sediakan bancuhan 1 bahagian cuka bersama satu bahagian air.

2. Semburkan pada laluan semut atau lebih mudah siram kan bancuhan tersebut di markas semut.

3. Semut tak mati, tapi dia akan menghindari dari bermastautin di laman atau kebun anda. Kaedah ini juga, sesuai untuk kegunaan di dalam kediaman untuk mencegah semut.

IKLAN

Pastikan Tanaman Terjaga Dengan Baik,  Bahan Yang Satu Ni Wajib Ada Jika Nak Selamatkan Tanaman!

Baja Untuk Tanaman
Ada sebahagian tanaman yang memerlukan tahap alkali yang tinggi untuk pertumbuhan dan hasil optimum seperti gardenia dan begonia. Anda boleh gunakan cuka sebagai baja untuk tanaman jenis ini. Sediakan bancuhan semburannya.

Cara penggunaannya:
1. Gunakan 1 gelen air bersama 1 cawan cuka.

2. Semburkan pada tanaman yang telah dikenalpasti sekurang-kurangnya 2 minggu sekali.

3. Hasilnya begonia anda akan berbunga lebat.

Kredit: Mimie Chinta Chaira

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI