Buah delima memang terkenal dengan khasiat yang sangat baik untuk tubuh kita. Banyak khasiat buah delima yang mungkin tidak kita ketahui. Adakah ia bagus untuk ibu mengandung dan kanak-kanak? Bagaimana dengan ibu hamil kali pertama, adakah sesuai minum jus delima?

Patutlah Kena Makan Buah Delima. Banyaknya Khasiatnya.

 

1. Buah delima mengandungi antioksidan.

Kajian menunjukkan bahawa kandungan antioksidan dalam buah delima adalah dua atau tiga kali lebih tinggi berbanding anggur merah. Malah, kualiti antioksidan juga dikatakan lebih baik daripada buah beri biru, cranberry serta oren kerana polifenol dalam buah delima juga lebih tinggi. Fungsi antioksidan ialah ianya dapat melawan radikal bebas yang dapat merosakkan sel dalam badan kita. Kerosakan sel akan menyebabkan pelbagai penyakit termasuklah kanser, penyakit jantung dan Alzheimer.

2. Buah delima dapat melindungi jantung kita.

Kajian dari Proceedings of the National Academy of Sciences menyatakan bahawa jus delima dapat mencegah pengerasan arteri dan penyakit lain seperti serangan jantung dan strok. Buah delima juga dapat mencegah daripada tompokan plak yang menyebabkan plak tersumbat di arteri. Selain itu, buah delima juga dapat meluruhkan tompokan plak yang terlekat di arteri.

IKLAN

Journal of Cardiology menyatakan pesakit koroneri (PJK) yang minum jus buah delima setiap hari selama tiga bulan menunjukkan peningkatan aliran darah ke jantung sebanyak 1 %. Aliran darah menurun sebesar 18%.

3. Buah delima dapat menurunkan kadar kolesterol dalam darah.

Menurut penelitian di American Journal of Clinical Nutrition, antioksidan dalam buah delima dapat mengurangkan oksidasi LDL (kolesterol jahat) pada tikus. Hal ini menurunkan kadar LDL dan meningkatkan HDL (kolesterol baik).

4. Buah delima dapat mencegah dan mengubati kanser.

IKLAN

Untuk pengetahuan, buah delima memiliki khasiat mencegah dan mengubati berbagai jenis kanser. Bagaimana ia berfungsi?

Jus buah delima dapat menghancurkan sel-sel kanser payudara dan dapat membiarkan sel-sel sehat. Buah delima juga dapat mencegah pembentukan sel kanser payudara. Ekstrak biji delima yang kaya polifenol dapat memulihkan sel-sel leukemia kembali menjadi normal.

5. Buah delima membantutkan perkembangan kanser paru-paru dan kanser prostat.

Dalam sebuah penelitian terhadap 50 lelaki yang telah menjalani pengubatan kanser prostat yang minum 205g jus delima setiap hari dapat melambatkan penggandaan PSA (ukuran perkembangan kanser prostat) dan dapat mengurangkan rawatan seperti kimoterapi atau terapi hormon.

IKLAN

6. Buah delima mungkin mencegah dan memperlambat penyakit Alzheimer.

Dalam sebuah kajian, tikus yang dibiakkan untuk mengembangkan penyakit Alzheimer diberi jus delima. Mereka mengumpulkan plak amiloid yang lebih sedikit dan melakukan tugas-tugas mental yang lebih baik.

7. Buah delima adalah salah satu sumber nutrisi.

Sebiji buah delima memiliki sekitar 40 % vitamin C harian untuk orang dewasa, bersama dan ianya juga mengandungi folat, serat, kalium, niasin dan vitamin A dan E.

Kredit: Nurhidayah Mohd Zubaidi

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI