Ikan Cencaru adalah antara masakan yang menjadi kegemaran ramai. Namun cara untuk menyiang kulit ikannya bukan suatu yang mudah.

Jika silap caranya tentu habis isi ikan terkoyak sama. Bagi yang tak tahu cara untuk siang ikan cencaru atau juga dikenali sebagai ikan jaket, nak tahu caranya ikuti perkongsian ini.

 

Masa Ai kecik² dulu selalu admire cara Bubuyi(Ibu) Ai buang kulit ikan caru nie. Memang teringin sangat nak siang, setiap kali bubuyi or ayah beli caru, Ai akan siang.

Jadi seawal umur 13 tahun Ai dah expert buang kulit caru nie. Hari nie Ai tunjuk cara Ai buang kulitnya ea.. pada Ai senang sangat .

Video pertama tue cara Bubuyi Ai dulu² yang Ai admire tue.. tarik guna pisau ataupun playar. Ai guna dua² cara nie ikut kesenangan Ai la..
3 cara tarik kulit tue ;
1) guna playar
2) guna pisau seperti video pertama
3) guna tangan seperti video kedua.

Jangan risau, tangan or jari Ai tak  pernah luka guna cara-cara nie. Mungkin sebab dah biasa kot.
Semoga bermanfaat pada mereka² yang takut or x mahir buang kulit caru Try la. Senang sangat.

Video cara buat:

 Guna pisau 

Guna tangan 

 

IKLAN

Selamat mencuba!

Sumber: Aira Ina Zalina

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520