Sejak Perintah Kawalan Pergerakaan dilaksanakan bermula 18 Mac 2020 sehingga kini telah memasuki fasa kedua yang akan berakhir pada 14 april ini, pelbagai usaha yang telah dilakukan oleh Kerajaan Malaysia yang diterajui oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

PKP ini telah memberi impak kepada eknomi negara apabila banyak sektor terpaksa menghentikan operasi. Ia telah mengakibatkan banyak syarikat mengalami kerugian. Ekoran itu, ramai yang kehilangan pekerjaan dan tiada pendapat sehingga ada antara segelintir rakyat Malaysia tidak mempunyai wang bagi membeli barang keperluan rumah.

Menyedari krisis ekonomi yang dihadapi oleh rakyat Malaysia, Perdana Menteri Malaysia bertindak segera dengan menyediakan Pakej Prihatin Rakyat (PRIHATIN) bernilai RM250 billion, pengeluaran i-Lestari KWSP dan terbaharu Pakej Prihatin PKS (Tambahan). Jelas, rakyat adalah keutamaan ketika kemelut wabak bahaya ini. Malah, melalui salah satu ucapan Tan Sri Muhyiddin Yassin, memastikan setiap rumah ada lauk untuk dihidangkan di atas meja. Jelas sikap prihatin beliau agar rakyat tidak merana dan kebuluran dalam tempoh PKP.

Malah cara kepimpinan kerajaan Malaysia ini turut dirasai oleh warga asing yang bekerja di sini. Begitulah yang dirasai oleh seorang pembantu rumah seorang peguam. Menerusi perkongsiannya, di Facebook, Puan Nor Zabetha berkongsi rasa hati pembantu rumahnya yang merupakan rakyat Filipina mengenai cara kerajaan Malaysia menangani covid-19 tanpa mengabaikan kebajikan rakyat Malaysia. 

Ikuti perkongsiannya.

Peguam Ini Kongsi Sebab Kita Kena Bersyukur Cara Malaysia Kendalikan Covid-19 Tanpa Abaikan Kebajikan Rakyat. 

Pembantu rumah saya ini orang, Filipina. Dialah jadi kawan buat bersembang. Kadang-kadang bila saya menonton perutusan atau ada apa-apa perkembangan yang dimaklumkan kerajaan, selalu saya kongsikan dengannya.

Dia cakap untunglah jadi rakyat Malaysia sebab polis dan tentera masih baik kerana Presiden Filipina sudah umumkan, siapa ingkar perintah akan ditembak.

Keluarga Filipina kurang bekalan makanan

IKLAN

Di Filipina, berlaku rusuhan kerana bantuan makanan tidak sampai kepada penduduk sejak 2 minggu selepas perintah berkurung kerana Covid-19. Mereka lapar. Mereka menunjukkan bantahan dan berkumpul sehingga tercetusnya pergaduhan.

Kata Presiden Filipina, sesiapa yang ingkar arahan “Tembak mereka hingga mati, arahan saya adalah kepada polis, tentera dan pegawai di kampung. Jangan cabar kerajaan. Kau akan kalah!”

Minggu lepas, mereka perlu dapatkan bekalan ubat dari kota untuk ibunya. Sumpah, suaminya tidak berani keluar untuk ambil bekalan ubat dari kota. Katanya, jika mereka menaiki pengangkutan awam, mereka perlu melalui sekatan jalan di setiap kampung sebelum sampai ke kota.

Mereka akan diarahkan membuka kasut, dan merendamkan kaki dalam cecair seperti klorox di setiap sekatan jalan raya. Fuh! Tentera mereka juga, memang tegas. Tiada kompromi.

Katanya lagi, kerajaan ada juga hulurkan wang bantuan kepada keluarga miskin tetapi bantuan memang tidak akan sampailah pada keluarga miskin kerana pihak atasan sudah masuk poket mereka dulu. Dia kata untunglah orang Malaysia serba serbi dapat. Dilayan baik pula oleh polis dan tentera.

IKLAN

Filipina ini, memang miskin sehingga mereka terpaksa menjual buah pinggang untuk kelangsungan hidup. Kalau jual buah pinggang, mereka hanya dapat RM10,000 sahaja ditangan. Sepatutnya dapat lebih tinggi tetapi sudah disapu oleh agen dan suap sana sini sikit.

Dia paling takut kalau saya hendak keluar rumah. Disuruhnya saya berhati-hati, itu dan ini. Kalau balik rumah terus dia basuh barang-barang. Dicuci segala baju.

Katanya kalau saya keluar dan apa-apa berlaku, apalah nasibnya dan Nadra nanti. Dia juga takut kalau saya bawa balik kuman, sebab Nadra masih kecil, takut berjangkit. Dia juga takut terkena, katanya orang miskin macam dia pasti tidak akan dirawat rapi dan pasti mati. Itu katanya.

Orang Malaysia beruntung

Dia selalu rasa orang Malaysia ini beruntung, serba-serbi ada. Di kampungnya hendak basuh baju pun perlu pam air dengan tangan. Untunglah sistem pengairan kita bagus. Serba serbi orang Malaysia cukup.

Kadar kemiskinan di Malaysia tidak seperti Filipina. Mereka betul-betul miskin. Ada sekelompok mereka yang tinggal di atas kawasan kubur dan buat penempatan. Tidur di atas batu marmar kubur, memasak di situ, makan di situ. Disebabkan kemiskinan, juga dia terpaksa meninggalkan dua anaknya dan suami dan mencari kerja di Malaysia.

IKLAN

Waktu bulan pertama dia datang dulu, saya selalu lihat matanya merah baru lepas menangis. Dia cuba sembunyikan. Dia banyak termenung. Masa mula-mula video call dengan anaknya berusia 4 tahun, merajuk anaknya melihat Nadra.

Kata anaknya “Baby siapa itu? Kenapa tinggalkan saya untuk baby itu?”. Menangis anak itu berlari tidak mahu cakap dengan ibunya. Berhari-hari juga anaknya merajuk, tidak mahu bercakap dengan video call.

Peguam Ini Kongsi Sebab Kita Kena Bersyukur Cara Malaysia Kendalikan Covid-19 Tanpa Abaikan Kebajikan Rakyat. 

Dia selalu buat saya rasa bahawa bertuah jadi rakyat Malaysia. Dia hairan melihat kemeriahan masakan di rumah kita, tidak putus-putus lauknya, terutama hari raya dan puasa.

Saya selalu bergurau dengannya, Malaysia ini orang tidak akan mati kerana tak makan tetapi selalunya mati kerana makanan (penyakit). Makanlah sebanyak mana dia hendak makan.

Benarlah. Orang Malaysia amat beruntung cuma segelintir kita masih tak mahu menghargai.

Kredit: Nor Zabetha

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI