Siapa sangka pelukkan yang dianggap perkara biasa itu memiliki khasiat yang luar biasa dalam hubungan suami isteri. Perkahwinan itu bukan hanya sekadar cinta, menjalankan tanggungjawab, tetapi anda juga perlu memberi sentuhan fizikal pada pasangan untuk mengeratkan lagi hubungan.

Kajian telah menunjukkan bahawa rugi jika suami tidak memeluk isteri ketika tidur kerana memeluk isteri ketika tidur mempunyai banyak manfaatnya tersendiri. Berikut 7 manfaat yang akan diperolehi oleh pasangan jika mengamalkan peluk isteri sebelum tidur.

Pelukkan Suami Isteri Bukan Tanda Kasih Sayang Aje. Ketahui Sebab Lain Yang Buat Rasa Nak Peluk Setiap Detik Pasangan!

  1. Mencegah Stres

Peluk seseorang yang anda cintai dapat mencegah dan mengurangkan tahap stress anda. Ini kerana apabila pasangan berpelukan ia membantu meningkatkan peredaran darah pada tisu-tisu lembut dalam tubuh badan.

IKLAN
  1. Menaikkan Kadar Hormon ‘Oxytocin’

Horman Oxytocin itu dikatakan hormon cinta, jika anda berpeluk hormon cinta itu akan semakin terangsang. Oleh itu, hubungan cinta dan kasih sayang antara pasangan akan semakin bertambah dan bahagia.

  1. Tidur Lebih Nyenyak

Kajian membuktikan tidur sambil berpeluk boleh menghilangkan masalah orang yang sukar tidur (insomnia). Kalau anda ada penyakit sukar tidur boleh suruh pasangan anda peluk anda ketika tidur.

  1. Baik Untuk Jantung

Hangat dan rasa aman apabila dipeluk pasangan akan membuatkan jantung anda berdenyut pada kelajuan normal, perkara ini akan menyebabkan jantung akan tidak akan mengalami ketegangan.

IKLAN
  1. Bangun Penuh Bertenaga

Para pengkaji merasakan pasangan yang tidur berpeluk akan bangun pagi dengan penuh bertenaga, apabila bangun melihat pasangan berada di samping anda.

  1. Tanda Luahan Kasih Sayang

Berpeluk juga sebagai tanda untuk meluahkan rasa kasih sayang pada pasangan. Kebanyakkan jika pasangan sedang bergaduh ramai yang tidak mahu berpeluk, tetapi jika pasangan berpeluk ketika bergaduh ia mampu redakan kemarahan pasangan.

IKLAN
  1. Panjang Umur

Berada di dalam pelukkan pasangan dapat membuatkan otak, jantung dan organ lain berkerja secara santai, seteruskan akan membuatkan anda panjang umur.

Oleh itu, hargailah kehadiran isteri yang berada di sisi dan peluknya mereka selagi mereka masih ada. Tidak menjadi satu kerugian buat suami untuk memeluk isteri. Malah, ia memberi banyak kelebihan pada pasangan yang mengamalkan tip ini

Sumber:dukulangsat.com