Dalam hidup ini ada sahaja membuatkan kita rasa tidak puas hati dengan apa yang kita miliki, malah tidak kurang pula berasa bangga dengan kelebihan yang dikurniakan.

Berkongsi kisah tentang perasaan sedemikian, ustazah Norhafizah berkongsi satu kisah rusa yang boleh dijadikan pengajaran untuk semua.

Ini perkongsiannya.

Ustazah, Semenjak saya berkahwin, Suami saya suruh saya jadi baik. Suami paksa dan suruh saya pakai tudung dan jaga aurat.

Di tempat kerja saya, tiada seorang pun yang memakai tudung. Sebahagian besar Keluarga dan kawan-kawan saya juga tidak bertudung.Saya diejek oleh kawan-kawan kerana katanya saya hipokrit. Sekarang saya di sisihkan kerana pakai tudung. Ekonomi saya pun jatuh.

Sedihlah ustazah.. Saya tahu wajib dan lain-lain.Tapi…Lemah semangat..Boleh beri sedikit nasihat pada saya?

Jawab Ustazah

“Sebenarnya Allah yang beri kekuatan pada puan untuk memakai tudung.Allah sayang puan.. Dulu ketika saya darjah 6, Ada seorang cikgu selalu cerita kisah ni..

Photo by Ernesto Velázquez on Unsplash

“Ada seekor rusa yang sangat cantik, Dia selalu berbangga dengan tanduknya yang bercabang dan sangat cantik.

“Wah… cantiknya tanduk aku..!” bisik rusa itu penuh bangga

Tapi dia cukup malu dengan tapak kakinya yang tidak cantik..

Dia tersenyum seorang diri setiap kali melihat tanduknya dekat air. Tetapi menjadi sangat emosi dan sedih saat melihat tapak kakinya..

Suatu hari, dia di kejar harimau, kakinya itu berlari selajunya..Sehabis kudrat, untuk mempertahankan dirinya…

Kaki dia berlari selaju mungkin dan meredah segala kesakitan juga telah memijak semua benda tajam untuk menyelamatkan nyawanya. Tiba-tiba tanduknya tersangkut di pokok..dia cuba tarik, tetapi gagal.

Dia menangis…

Saat matanya menangis ketika harimau mulai dekat, dia berkata

“Wahai tanduk yang ku banggakan, hari Ini kau telah membinasakan diriku. Kerana kau, aku tersangkut dan akan mati…

Wahai kaki yang selalu aku hina, hari ini kau bertungkus lumus berjuang dan berkorban untuk menyelamatkan diriku. Tapi inilah akhirnya..”

Kaki itu tidak berhenti menyelamatkan dirinya. Berjuang sehingga ketitisan darah terakhir untuk menyelamatkan dirinya… Kaki yang dia anggap beban itu sehabis kudrat menendang harimau, Kaki yang selama ini di cemuh itu terus bergelut dengan harimau..Sehinggalah dia disiat satu persatu..Kaki buruk yang di anggap tidak berguna itu berjasa sampai akhir…

Begitulah dalam dunia kita. Kadang-kadang kita berbangga dengan kemuliaan, pujian, harta,nama tapi di dalamnya ada dosa dan maksiat. Sehingga kadang-kadang kita terlupa itulah sebab kita menderita di akhirat.

Kita malu dengan sunnah Nabi saw kita malu dengan perintah Allah. Kita takut kita dimalukan kerananya.

IKLAN

Tetapi, kerana itulah kebahagiaan sebenar menanti buat selamanya..berbaloi susah untuknya. Teruskanlah istiqamah buat baik sehingga kita mati.

Sumber : Ustazah Norhafizah Musa

Jom saksikan video menarik tentang adik-adik BK kita ni makan Ayam McD 3X pedas. Boleh tahan ke tidak? Jom saksikan.

 

Tonton juga video ini, rasa-rasanya apa yang menarik jika kita shopping di beberapa kedai yang dianggap ‘kedai saka’ ni ye?

ARTIKEL MENARIK : Berminggu-minggu Batuk Tak Hilang, Rupanya Petua Dari Aunty Cina Ni Yang Serasi Bantu Anak Pulih!

IKLAN

LAGI ARTIKEL MENARIK :15 Minit Jaraknya, Anak Kembar Sepasang Ni Dilahirkan Lain Bulan & Lain Tahun!

Keriangan Famili, jom kita melancong secara maya bersama E-Keluargagader dengan menonton video percutian di The Bentong Farm. Best kalau dapat bawa anak-anak ke sana.

Lagi video menarik!

Baca Ini Juga :Tiba-tiba Tiada Elektrik, Ambilkan Saja Cotton Bud & Buat DIY Untuk Jadikan Lilin. Boleh Tahan Berhari-hari!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club