Sejak PKP ni ramai yang mengeluh tak boleh makan di kedai atau kedai makanan kegemaran tak beroperasi.

Biasanya makan di kedai berbanding bungkus ni, nikmat makan panas-panas tu memang power!

Buat yang rindu nak masak nasi kandar, ikuti resipi viral ni oleh peniaga, puan Ella Hussain  memang padu masakannya siap bagi petua nak kuah jadi lebih pekat dan sedap!

haii hampaa…mai nk share resepi nasi kandaq padu cara ella buat..lama dah duk nk bg…tp tak dan nak edit bg…
ni resepi ella duk niaga..in sya Allah paduu…😁
*ella guna serbuk kari jenama babas na..
*masak kari guna belanga jgn guna periuk…rasa dia tak kaw
* kari yg sedap kena bg likat n masak kena 3 4 kali kering air(maksud bila kering tambah air…kering tambah air) 100% serbuk kari tk dak santan
*kicap mudim merah ella guna

AYAM GORENG MAMAK-resepi 1 ekor ayam)

-blend bawang putih 1 labu+ halia 1inchi+1 kiub pati ayam mgge+telur sebiji
-ayam cuci bersih n toskan…jgn berair ..ikot laa nk ptong berapa tapi kelar skit isi2 ayam to0 untuk bg masuk bahan perap dlm isi ayam to0 nnt..
-dah blend semua…masukkan dlam ayam yg di letak kan dlm besen, masukkan juga serbuk kari dging 2 sudu mnggunung,1 sudu serbuk kari ikan mnggunung,1sdu srbuk cabai,2 sudu mnggunung tepung jagung, satu sudu kecil serbuk lada putih, serbuk kunyit skit,garam,gula,aji,pasti sedap(yang ni agak2 laa yea…sya pakai letak ja..tk dak sukatan…garam jgn bnyk ..sbb serbuk kari dah masin..n daun kari.._rujuk kt pic ella bg_
-gaul semua n sebatikan…perap dlu 4@5 jam…then goreng..api kena panas n ayam kena tggelam..dah masuk ayam to0..slow kan semula api…jgn kecil sgt ..sedang2 jaa..

KARI MAMAK

-blend sebiji bawng besar+bwng putih 3 ulas
-masuk mnyak masak 1@2 senduk dlm belanga,tumis 3 sekawan,kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih,halia 2 3 hiris ketuk…
masuk yg blend td…haru2 kejap then tuang terus serbuk kari daging 2 senduk+serbuk kari ikan 1 senduk
(ella tk bancuh dah..terus tuang..n ella tak reti agak2..tp ella bg sukatan too0 nnt adjust laa sndri nah..)

-tuang air n tggu kering n tambah air lg pasto0 masuk garam+aji+gula+1 kiub ayam mgge.. (adjust sndri..tk dak sukatan..sesedap mulut hampa la nah…)
masak api sedang ja…nnt dia naik myak to0 rasa laa..then tutup api siap
nak masuk ayam ka dging ka, masuk masa buh air td na,supaya empuk n masak elok,nak masuk kacang ka kentang ka terung ka..boleh ja klu kari yg ni…

KARI PEDAS SOTONG

IKLAN

-rincik bawang putih, bawang merah tumis mnyak 1 @2 senduk + halba cambur 1 sudu kfc+daun kari..
-tuang serbuk kari babas daging pedas 2 senduk+ 1senduk kari pedas ikan+1 senduk serbuk cabai
-tuang air n perasakan garam gula aji n pasti sedap mgge(tk dak sukatan,sendiri adjust rasa)
masak mcm kari versi 1..kering air masuk air lgi..ulang la 2 3 kali…pasto0 dekat nk masak letak sotong..n siappp (klu nk letak udang ka apa tk kesah tp klu sotong lgi la sedap)

DAGING MASAK HITAM@KICAP SIMPLE

-blend bawang merah sebiji+ bawang putih
-tumis dlu 3 sekawan +halia stngah inchi ketuk,daun kari..then masuk yg blend td..haru2 masuk 1 sudu serbuk cabai,masak kejap pasto0 masuk kicap bg bnyk skit na..pasto0 masuk daging n masuk air…masak dlu smpai dging empuk dah to0 baru perasa kan gula aji n pasti sedap…garam tk yah sbb kicap dah masin…n bg manis skit na masakan ni…ok settle…

KOBIS GORENG

-rincik kobis halus memanjang
-tumis bawang merah+ bawng putih(rincik halus)+halba cmpur secubit+ daun kari
-masuk kobis+kunyit serbuk secubit+perasa garam,aji,pasti sedap..siap
nasi ella buat nasi mnyak ja..dlm nasi letak kas kas skit..hujung sudu ja..jgn bnyk😁😁( x suka jgn letak)
boleh laa rebus telur asin n bendi…nak sedap bungkus dlm surat khabar n perap semua kuah dlm 5 ke 10 minit…ella jual open order dalam kem tentera..tk dak kedai..😁habaq siap

IKLAN

try laa nah..in sya Allah sedap mcm mamak…

Sumber: Ella Hussain

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club