Pastinya ramai ibu-ibu diluar sana mahu kurus seperti wanita ini. Siapa tidak mahu tampil kurus, turun sebanyak 16kg dalam masa hanya 100 hari sahaja.

Ibu anak tiga ini, Nor Azwana merupakan Ummi si kucing Jep yang cukup dikenali semua orang. Jika dulu Ummi tampil sedikit berisi, kini Ummi bagaikan anak dara.

Hebatnya kerana Ummi tidak langsung menggunakan sebarang produk kurus tetapi menjaga pemakanan sahaja. Eat clean katanya. Perkongsiannya di album fat to fit journey miliknya mendapat perkongsian ribuan pengikut. Hebat!

Bagi ibu-ibu yang turut sama nak berdiet bolehlah tiru pemakanan sihat Ummi ni. Memang hebat!


Hari ini genap 100 hari Ummi berdiet. Akan diteruskan mungkin sehingga hari ke 1000, siapa tahu. Perjalanan yang sangat best, santai santai aje, no pressure melainkan pressure cooker. Buat rebus keledek.

Disebabkan Ummi dulu-dulu naik semangat (terbakor,tersentap, terinspirasi) bila tengok gambar before after orang lain, jadi nya Ummi nak sebarkan semangat bagi ibu-ibu dan belum lagi ibu untuk mengubah diri ke arah yang lebih baik dan sihat. Insyaallah.

Pakai baju yang sama.

Tips dia mudah saja. Malahan tips-tip ini banyak didapati dalam majalah dan internet. Ibarat nya, semua orang pun tahu.

Jom gais! apa tunggu lagi. 3 bulan lost 16kg..

1) Tak minum/makan manis (gula)
2) Tak makan selepas jam 8 malam
3) Banyakkan sayur dan buah-buahan
4) Sukatan nasi 1/2 cawan kadang-kadang 3/4
5) 70-80% eat clean (rebus , bakar, panggang, kukus, tiada process food)
6) Exercise kadang-kadang

Air manis & makanan manis tak ambil, Ada la average seminggu sekali sebagai cheatday..

So ini lah album nya. Maybe ada yang nak tengok apa ummi makan..

Cuba try.. insyaallah memang jadi.

IKLAN

Berikut merupakan perkongsian jenis-jenis makanan eat clean yang disediakan Ummi setiap hari. Jom kita tiru!

Sarapan ummi pagi ni.
oat pancake
1/2 cup oat (rendam dalam air panas 2 min)
1 bj telur
1/4 cup susu segar (optional)
Secubit garam

Makan dengan (ikut selera anda)
1 biji pisang saiz sederhana (tabur-tabur chia seed)
2-3 biji strawberry
1 biji kurma
1 sudu homemade peanut butter

IKLAN

Kata Ummi kena dulukan buah dan sayur. Nasi jangan banyak, cukup 1/2 cawan je kalau teringin nak makan nasi.

Yang bestnya makan durian pun boleh tau tapi jangan lah lupa diri. Cukup 3-4 ulas dah le.

Saje nak bagitau ni, fakta pasal durian.

*Kalori dalam seulas durian tak tinggi mana dalam 50kcal

*bebas kolestrol

*bernutrisi mcm vit c, antioxidant, calcium n mcm2 lagi

*seulas mngandungi 1-2gram lemak.. tp lemak baik bukan lemak trans

*kandungan gula dalam seulas adalah +-10gram.. kalau 2-3 ulas masih rendah dari setin air gas.. 

jadi..boleh je nak makan.. jangan lah banyak-banyak,  2 hingga 4 ulas ok la.

Kredit: Nor Azwana Ummi Jep