Masa diperlukan bagi menghasilkan ubat dan vaksin untuk sesuatu penyakit memerlukan masa yang panjang untuk memastikan ubat dan vaksin tersebut memiliki keberkesanan tinggi serta selamat digunakan. Ini semua antara kita telah sedia maklum.

Lantas, tiada seorang pun antara kita dapat menjangkakan bilakah episod wabak ini akan berakhir.

Sebagai ibu bapa, kita tidak harus berdiam diri. Perlu ada strategi dalam mempersiapkan anak-anak kita menjadi generasi yang terus kuat melawan Covid-19.

Caranya bagaimana? Melalui perkongsian ini diharapkan dapat membantu serba sedikit untuk kita bertindak, insyaAllah.


Semalam Ada seorang guru kata, pengurusan sekolah Mula beri signal sekolah cuti sehingga Disember.

Maka ada beberapa perkara kita perlu susun sebagai new normal. Sebelum ini semasa bermula PKP kita tidak pasti apa terjadi.

Kemudian, Kita masuk bulan puasa. Kita fokus pada puasa dan ibadat sempena Ramadan. Sekarang kita berhari Raya.

IKLAN

Habis semua ini. Kita kembali semula pada waktu seperti PKP. Tetapi kita perlu susun jadual dan fikirkan langkah baru untuk bermula.

Akan ada generasi dan masyarakat baru yang bakal dilahirkan. Kita mahu menjadi generasi kuat dan melawan Covid19.

1. Anak anak tidak dibiarkan tidur pagi selepas Subuh.

Anak dan ahli menjadi lembik Dan lemau.Seperti semasa sekolah, mulakan kebaikan di awal pagi. Awal pagi ada barakahnya.

IKLAN

Dalam sebuah hadis, Nabi SAW telah bersabda:

اللَّهُمَّ بَارِكْ لِأُمَّتِي فِي بُكُورِهَا وَكَانَ إِذَا بَعَثَ سَرِيَّةً أَوْ جَيْشًا بَعَثَهُمْ فِي أَوَّلِ النَّهَارِ ‏.‏ وَكَانَ صَخْرٌ رَجُلاً تَاجِرًا وَكَانَ يَبْعَثُ تِجَارَتَهُ مِنْ أَوَّلِ النَّهَارِ فَأَثْرَى وَكَثُرَ مَالُهُ. ‏‏

Maksudnya: Wahai Tuhan kami, berkatilah untuk umatku pada awal waktu pagi. Adalah Nabi SAW, jika Baginda menghantar briged tentera, Baginda akan menghantarnya di awal siang. Adalah Sakhr itu seorang peniaga dan beliau memulakan perniagaannya di awal siang maka telah bertambah hartanya (mendapat keuntungan).Riwayat Abu Daud (2606). Syeikh Al-Albaani menilainya Sahih.

2. Ada kawan dah letih ajar anak kerja sekolah.Akhirnya dia ajar anak survival skills.Kemandirian hidup.Ajar Agama.Ajar solat yang betul, AlQuran, bacaan kitab.Ajar bertanam pokok Dan tumbuhan.Ajar memasak.Ajar menjahit.Ajar kemas katil. Ajar cuci toilet betul.

IKLAN

3. Umpama ombak.Kapal kita perlu di atas ombak. Jangan tenggelam dalam ombak.Bila tak tahu nak buat apa dan keliru kita akan kembali pada Tuhan. Ajar anak bertuhan. Mula membaca Quran dan tadabbur bersama anak anak dan ahli.

4. Perkembangan silibus anak akan tertinggal setahun. Jika anak usia 7 tahun perkembangan pelajaran mereka jadi seperti 6 tahun. Jadi seolah mereka tertinggal setahun kebelakang.

Persiapkan Anak-anak Untuk Terus Kuat Melawan Covid-19, Ni Langkahnya!

5. Aktiviti senam di waktu pagi bersama. Sentiasa sihatkan tubuh badan. Akal sihat bermula dengan badan sihat.

6. Jangan mengalah dengan Covid19. Cuba lawan dengan kekuatan cinta dan mindset.

sumber : Saleha Idris
Sentiasa fikir untuk lebih baik

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI