Setelah hampir dua tahun dunia dalam kemelut pandemik Covid-19. Ekoran itu, ramai tidak dapat melakukan pelbagai aktiviti sosial, keagamaan dan ekonomi. Jika ada pun dalam dalam situasi yang terhad.

Menerusi perkongsian pengacara dan pelakon, Yatt Hamzah berkongsi tentang pengalaman menunaikan ibadah umrah di tanah suci.

Lebih menarik berpeluang menaiki motor khas buat pertama kali bagi melakukan ibadah saie.

Nak tahu ikuti pengalaman pertamanya itu.

 

Dah 6 kali pergi Umrah tapi inilah 1st time Bonda naik motor berSaie semasa hari kedua berada di Mekah utk Umrah Wajib kedua. Itupun kerana rushing sbb dah berjanji dengan penganjur @UmmahToday @mapimofficial utk adakan sesi LIVE Khabar Dari Mekah
.
Tak mahu kelam kabut, tergesa2 melakukan Umrah, so Bonda ambil keputusan utk naik motor selepas dicadangkan oleh Kanda @asnimansor yg masa tu sdg sakit kaki dan agar dapat selesaikan saie lebih awal dan boleh meraikan penganjur yg menunggu ketika itu. Bonda selalunya ambil masa 25-35 min bersaie, dan biasanya orang akan ambil masa 45-60 min utk habiskan 7 pusingan dari Safa ke Marwah.
.
Pengalaman pertama naik motor ni oklah, seronok juga sbb mudah dan cepat, sesuai utk mereka yg ada masalah kesihatan, uzur & berumur agar memudahkan ibadah saie yg agak mengambil masa dan tenaga krn jarak utk menghabiskan 7 pusingan Safa-Marwah-Safa kurang lebih 3.15 km. Harga pula dlm SAR57 bersamaan RM64 utk single ride dan SAR150 atau RM169 utk double ride. Yang best haritu sbb Bonda dapat bersama2 alunkan zikir2 indah dgn kekandaku Ustazah @asnimansor sepanjang bersaie.


.
Personally Bonda yg biasa bersaie berjalan dan masih sihat mampu berjalan ini mmg lebih selesa berjalan drp menaiki motor. Motor mmg bukan pilihan Bonda krn tak terasa feel Bersaie, sedar2 dah sampai.

Tak sempat nak habiskan pun doa2 & zikir2 yg banyak dalam kepala ni dan tak berapa fokus jika nak berzikir & berdoa menggunakan buku (pada yang suka gunakan buku panduan Umrah) kerana perlu fokus pada pemanduan.

So kalau tanya saya, tentunya berjalan semasa Saie lebih afdhal buat yg sihat dan mampu. Saya mmg takkan pilih motor kalau tak terpaksa.

Apapun terpulang pada kalian ya. Bonda berikan pilihan buat kalian pilih. Cuma kepada yg teringin nak naik walaupun mampu berjalan, boleh je try feelingnya mcm mana.

Cuma jangan berangan nak rempit pula naik motor ni ya sbb setiap motor mmg dah set kelajuan maximum beberapa km sejam je. Memang tak boleh tekan lagi dah.

IKLAN

Dan buat yg tak pernah naik, jangan risau amat mudah utk handle motor ni semudah ABC.Tak perlu risau jatuh atau berlanggar sbb mmg selamat motor ni, 15 min selesai saie

 

Sumber: yatthamzah_suci

IKLAN

*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club