Ramai yang beli rumah untuk memberi keselesaan buat ahli keluarga. Bayaran ansuran rumah dalam tempoh yang lama memberi beban dan sekali gus menjejaskan perbelanjaan harian.

Bahkan kenaikan terbaharu OPR telah mengekang rakyat. Bah kan ada yang mengambil keputusan untuk tidak membeli rumah.

Namun setiap masalah ada cara penyelesiannya. Perunding kewangan, Harith Faisal berkongsi tip cara cepat untuk setelkan hutang rumah. Moga jadi panduan buat kita semua.

Artikel Berkaitan: “Don’t tell them. Show them.” Faizal Tahir Kongsi Didik Anak Solat. Kecil-Kecil Dah Pandai, Sejuk Perut Ibu Mengandung Kan!

Artikel Berkaitan: “Ajar Anak Disiplin Kena Konsisten.” Cara Johan & Ozlynn Didik Anak, Wajib Baca Al-Quran Lepas Solat Subuh!

CARA CEPAT SETELKAN HUTANG RUMAH

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

Perunding Kewangan Ini Kongsikan Cara Cepat Setelkan Hutang Rumah

Biasanya untuk rumah yang kita tengah duduk sendiri sekarang ni, kalau boleh kita nak cepat-cepat selesaikan baki hutang dengan bank.

IKLAN

Makin cepat selesai, makin cepat tenang fikiran, makin kurang untung yang bank dapat. Kau kan selalu dengki bank untung banyak, kan.

Untuk situasi dalam gambar kedua kat bawah ni, kalau kau dapat bayar double daripada ansuran bulanan sebenar kau akan jimat beberapa benda tau.

1. Kau jimat 278 bulan. Asalnya 35 tahun atau 420 bulan, tapi kau dapat setelkan hutang tu semua dalam masa 142 bulan saja, lebih kurang 12 tahun.

2. Kau jimat RM241,165. Amaun itu bank akan dapat daripada kau kalau kau maintain bayar ansuran bulanan macam biasa selama 420 bulan.

Banyak gila jimat kan? Mungkin masa kau beli rumah tu, memang kau mampu bayar RM1,771 saja sebulan. Sebab tu kau beli rumah harga gitu.

Then, katakan ada rezeki kau naik pangkat, kau dapat tukar kerja dengan gaji yang lebih baik, bolehlah cuba buat macam ni. Bayar double!

Nak saya tunjukkan macam mana nak selesai hutang rumah RM400,000 tu dalam masa 7 hingga 8 tahun? Bayar triple pula. Rujuk gambar ke-3.

IKLAN

Tapi kan, tak semua bank terus tolak principal untuk yang kau bayar lebih-lebih tu. Jadi, kau kena pergi ke bank untuk instruct bank accordingly.

Jenuh jugak kalau setiap bulan kau nak kena mengadap bank. Mungkin juga boleh guna cara lain iaitu buat satu lumpsum payment setahun sekali.

Boleh jugak macam tu. Ikut keselesaan, kesesuaian dan kerajinan masing-masing. Setiap bulan simpan dulu sementara duit lebihan kau dalam Tabung Haji.

Kalau kita faham tentang kiraan ni semua, payment pun cantik, tak ada istilah bank menindas atau bayar bertahun-tahun tapi hutang tak berkurang.

Bank tak pernah paksa kau sign. Kau sendiri yang apply, kau sendiri agree, kau sendiri yang sign. Cari ilmu, jangan asyik menyalahkan pihak lain saja. –

RUJUK INI 

IKLAN

Perunding Kewangan Ini Kongsikan Cara Cepat Setelkan Hutang Rumah Perunding Kewangan Ini Kongsikan Cara Cepat Setelkan Hutang Rumah Perunding Kewangan Ini Kongsikan Cara Cepat Setelkan Hutang Rumah

Sumber: Harith Faisal

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Perunding Kewangan Ini Kongsikan Cara Cepat Setelkan Hutang Rumah

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI