Berdepan dengan situasi emosi dalam kebimbangan dan bersedih apabila disahkan positif Covid-19, membuatkan ada yang berasa buntu tidak tahu untuk berbuat apa-apa. Apatah lagi tiba-tiba dimaklumkan akan dijemput oleh ambulans dalam masa terdekat, tentu kalut hingga terlupa dan terlepas pandang tentang kelengkapan dan peralatan perlu di bawa sepanjang menjalani tempuh rawatan di hospital. Entah kan lama atau sekejap berada di sana. Kita pun tidak tahu.

Jadi untuk memudahkan anda mahu pun waris, bolehlah ikut seperti yang disenaraikan ini agar tidak ada barangan yang penting tertinggal. Ini memandangkan selepas di bawa ke hospital, pesakit tidak dapat meminta waris datang ke hospital untuk membawa itu dan ini dengan mudah.

Jadi untuk itu, ini senarai barangan yang perlu di bawa. Semoga ianya memberi manfaat buat anda.

1. MyKad. Kad bank tidak perlu.
2. Wang tunai jumlah yang sedikit.
3. Pergi pakai selipar.
4. Masa pergi pakai T-Shirt sahaja.
5. Baju panas kain cotton.
6. Satu persalinan baju discharge nanti. 2-3 set pakaian. Tidak perlu baju banyak-banyak. Nanti kena pakai pakaian pesakit hospital. Tidak akan dapat cuci atau jemur pakaian di wad.
7. Alat mandian, sabun, berus gigi dan sebagainya
8. Kain tuala.
9. Kain pelikat dan sejadah bagi yang muslim.
Jangan pakai jam dan barang hiasan seperti rantai emas.
10. Telepon dengan charge.
11. Earphone.
Seandainya anda meninggal dunia. Kemungkinan barangan selain perkara 1. 2. 10. dan 11 sahaja akan dikembalikan. Yang lain akan di ambil oleh Hospital untuk tindakannya, mungkin di bakar dan tidak di pulangkan.


12. Bawalah beg baju yang kecil bukan beg travel.
13. Bimbang kelewatan masuk ward di Hospital bawa makanan ringan seperti roti dan dua tiga botol air mineral sedia di dalam kotak untuk mudahkan dibuang.
14. Bawa botol air, thermos, cawan dan sudu. Kalau kerap makan, bawa lah minuman 3 in 1 dan biskut-biskut untuk kunyah-kunyah.

Photo by Dose Media on Unsplash

15. Tulis atas kertas nama-nama pewaris yang lain, selain yang telah di rekodkan untuk diberi kepada Frontliner setelah masuk dalam ward. Untuk orang tua atau kanak-kanak, lekatkan sticker nama dan no telefon anak/waris, ibubapa pada beg mereka.
16. Ubatan (current medications) yang diambil jika ada. Minyak angin, minyak sapu jika mahu, bawa. Segala supplemen yang tidak boleh ditinggalkan, bawalah. (Sebarang penghantaran barangan selepas masuk wad hospital tidak dibenarkan) Gambar senarai ubatan, dos dan kekerapan.
17. Pampers dan tisu basah bagi pesakit yang strok/tidak bermaya/tua. Gigi palsu orang tua bawa juga nanti tidak dapat makan. Jangan lupa bawa cermin mata/walker/tongkat jika perlu.
(Sila terangkan pada orang tua, tiada pelawat nanti dibenarkan, nanti dia merajuk pula korang tidak datang melawat.) Reload dan sambungkan internet secukupnya pada handphone orang tua anda. Sebaiknya ajarlah gunakan smartphone, cara whatsapp, videocall sejak awal-awal lagi.
18. Seluar dalam pakai buang jika perlu. Tuala wanita jika perlu.
19. Beberapa buku untuk dibaca jika boleh membaca untuk menghilangkan bosan. (Ramai pesakit bawa buku silang kata, crossword, sudoku dan buku bacaan agama)
Semoga selamat sihat dan kembali ke rumah dengan segera.
(Improved modified by Jessica William)

Sumber : Semakan Online

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

IKLAN

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

IKLAN

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club