Usaha gigih lelaki ini membantu pelajar dan mereka yang memerlukan wajar dijadikan contoh oleh guru lain. Pengorbanan guru bernama Mohd Fadli Salleh membolehkan dipilih sebagai pemenang Guru Inspirasi McDonald’s 2019.

Melihatkan perkongsian ilmiah beliau di Facebook selain tidak pernah merungut jauh sekali berhenti dari membantu dan menziarahi keluarga demi keluarga yang kurang berkemampuan, sememangnya beliau layak dipilih.

Mendedikasikan anugerah tersebut kepada orang tuanya, Cikgu Mohd Fadli Salleh berkongsi kisah dan nasihat yang sehingga kini dipraktikkannya.


 

Pesan Abah, Jangan Lupa Bahagian Isteri & Mak Mertua. Ini Punca Rezeki Kita. Jaga Mertua Elok-Elok Sebagaimana Kita Jaga Mak Ayah Sendiri.

PESAN MA DAN ABAH.

Sebaik sampai di rumah tadi, perkara pertama aku lakukan ialah telefon abah dan ma. Aku ceritakan betapa gembiranya aku dinobatkan sebagai Guru Inspirasi McDonald’s 2019.

Seronok betul ma dan abah dengar perkhabaran itu. Seperti biasa, abah akan pesan duit yang diterima jangan lupa sedekahkan sebahagian. Itu penting untuk keberkatan, kata abah.

IKLAN

Kata abah, jangan lupa bahagian isteri dan mak mertua. Isteri ini punca rezeki kita. Jaga mak mertua elok-elok sebagaimana kita jaga mak dan ayah sendiri.

Ma pun sama. Nasihat dan ingatan diberikan. Kata ma,

“Li tahu tak? Antara doa ma yang tak putus-putus setiap kali berdoa ialah meminta agar Tuhan tidak menjadikan anak-anak ma hina di dunia dan hina di akhirat.

Berpuluh tahun ma berdoa, satu demi satu Tuhan makbulkan. Doa ni Tuhan tak makbul terus, sampai masa yang sesuai Dia akan makbulkan.

IKLAN

Bila kita dimuliakan, bila kita diberi kesenangan dan kelebihan, kena tunjuk tanda syukur pada Tuhan. Kena sentiasa bersyukur dan sentiasa merendah diri.

Jangan sampai semua kemuliaan dan kelebihan yang tuhan beri itu menjadi istidraj pula. Kita tak nak kelebihan dan kemuliaan yang Tuhan beri itu menjadi punca kelalaian kita pula padaNYA.

Biar setiap nikmat dan rezeki Tuhan kirim itu makin mendekatkan diri kita pada Allah taala.”

Tenang ma memberi nasihat kepada aku.

IKLAN

Seperti selalu. Sepanjang masa dan selama usia ma takkan pernah penat untuk memberi nasihat.

Ah, abah dan ma.

Tiada doa untuk aku lebih ikhlas dan tulus yang diutuskan di dunia melebihi doa-doa kalian.

Meski pun ma dan abah tiada Fb dan tidak terbaca coretan ini, sesungguhnya aku lebih menyayangi kalian lebih dari nyawa ini sendiri.

Terima kasih atas setiap kata nasihat dan pengorbanan sepanjang masa.

Terima kasih ma. Terima kasih abah. ?‍♂️?‍♂️?‍♂️

#MFS
– Anak ke 6 dari 9 adik-beradik –