Petua Simpan Bunga Kantan Hingga 6 Bulan. Patutlah Ramai Dah Cuba, Tak Kecut Dan Tahan Lama.

Share

Tentu ramai yang mencari petua simpan bunga kantan. Maklumlah fdalam masakan Tradisional Melayu bunga kantan antara bahan yang selalu kita guna dalam masakan. Ia diperlukan bagi menambah aroma mahupun menyedapkan lagi masakan seperti kuah laksa, asam pedas dan sebagainya.

Apabila tiba musim perayaan untuk mendapatkan sebatang bunga kantan memang susah. Harganya memang mahal.

Menarik dengan perkongsian oleh Dunia Hanya Sementara Fy, menyediakan cara untuk menyimpan bunga kantan dalam tempoh yang lama. Malah, ia boleh bertahan sehingga enam bulan. Masih kekal segar dan bunga tidak kecut.

 

Ini petuanya:
Bahan:
Bunga kantan
Plastik
Air Masak
Cara penyediaan:
1.Basuh terlebih dahulu bunga kantan sehingga bersih.
2.Potong ikut suka kita. Potong dua pun boleh.

3. Letak dalam plastik atau bekas yang bersesuaian bunga kantan tersebut
4.Letak air masak dalam bunga kantan tersebut. Nanti senang boleh masukkan terus dalam masakan.
5. Kemudian bolehlah di simpan dalam frezer atau peti sejuk beku.
6. Letak untuk sekali masak. Mudahkan kerja. Boleh terus masuk dalam masakan. Jadi boleh digunakan ketika beku atau di cairkan terlebih dahulu

 

 

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

 

 

 

IKLAN