Rupa-rupanya garam dan lada hitam bukan sahaja bermanfaat dalam masakan, bahkan juga baik untuk kesihatan.  Petua tradisional ini dikatakan dapat membantu membuang toksik dalam badan. Inilah yang dikongsikan oleh Abby Fana menerusi laman instagramnya.

Menurutnya lagi, selain baik untuk membuang toksik, ramuan yang sudah tersedia di dalam rumah dan baru diamalkannya itu juga berupaya untuk merawat strok.

Sebelum tidoq…k.bed nk pijak2 garam kasaq & lada hitam ni…sekurang2nya 5 min…@ustazhanafiah kata petua ni elok utk buang toksik2 dlm badan & juga baguih utk mereka yg mengalami stroke.

K.bed nak buat video demonstrasi ttp memandangkan ia melibatkan bhg kaki maka kita tunjuk gambaq jer naaa. Mlm ni merupakan sesi kali ke 2…

Bahan2 :
2 kg garam kasar
100 g lada hitam
#naksihatdengarnasihat
#sembangsinar
#allaura_by_abbyfana,” kongsi Abby menerusi akaun Instagramnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by abby fana official (@abbyfana)

Perkongsian Abby itu mendapat perhatian ramai yang mahu mencuba sendiri di rumah.

“Sepupu saya strok sebelah kanan. Dia pun buat macam ni. Alhamdulillah.. Beransur pulih tangan kanannya dapat digerakkan semula dengan sendiri,” tulis @maisarahassan.

Malah, ada yang berpendapat kaedah yang sama boleh menghalau gangguan jin.

“Lepas tu tabur keliling rumah kan ‘pagar’ rumah orang kata,” saran @saraarisufy.

“Dalam perubatan Islam pun kata bagus amalkan macam ni, boleh halau jin,” tulis salah seorang pengguna.

“Ustaz saya cakap, amalkan juga minum bancuhan garam, limau nipis dan cuka untuk buang benda-benda tak elok dalam badan,” tambah pengguna lain pula.

IKLAN

Sumber: abbyfana


Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

IKLAN

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web  https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya! Sebarang soalan boleh ajukan di nombor yang tertera di poster