Setiap barangan sudah pasti ada tempoh waktu akan rosak juga jika telah digunakan terlalu lama. Pun begitu, walaupun rosak masih boleh dibaik pulih daripada beli yang baharu. Tidak dinafikan juga, bila kita lakukan diy sendiri pastinya tiada kos upah perlu disediakan

Contohnya untuk membaik pulih pintu peti sejuk yang sudah tidak melekap sempurna seperti yang dikongsikan oleh Khairul Hafiz ini.

“Kalau saya tak share benda nie, saya rasa bersalah pulak… Sebab bagi saya benda yang senang DIY wajib share untuk manfaat semua orang. Maklum lah, sekarang musim nak jimat sebab saya nak cari duit untuk kahwin dengan awak nanti..Eh tiberrr…😂”ujarnya pada kapsyen di salah satu group deko di facebook.

Punca pintu peti sejuk tak rapat adalah sebab getah nya dah expired. Cara pasang sangat-sangat mudah. Paling-paling pun, awak boleh jimat 100 lebih untuk upah pasang getah ni. Banyak weh leh jimat tu. Boleh beli di shopee

Meh saya tnjukkan caranya satu demi satu . Sebelum place order, CHAT DENGAN SELLER DAHULU OKEY Untuk cOnfirmation model dan type.

Pastikan getah pintu peti sejuk anda mmg betul-betul expired. Tanda-tanda expired adalah getah dah tertanggal dari pintunya.

Seller cakap kena preorder 7 hari. Ilmu apa yang dia pakai tak tahu la. Tengok-tengok tak sampai 3 hari sudah sampai. Bukak parcel, ni lah rupa getah dia..

Setiap pintu ukuran tak sama ok. Dia ada ukuran dia.

Langkah 1 : Cabut getah. Caranya adalah dengan cabut penjuru atas macam dalam gambar..tarik aje sampai getah tu tercabut. Jangan risau, nak repair ni tak perlu tool.

Ni rupa bentuk getal asal. Barang lama memang akan sentiasa kena tukar.

Langakh 2 : Cara pasang getah yg baru pula. Tekan setiap penjuru terlebih dahulu. Baru tekan yang lain-lain, untuk elak getah terlebih saiz di setiap penjuru. Baru lah tekan yang lain-lain.

IKLAN

Tekan biar betul-betul rapat supaya pintu senang nak tutup nanti.

Ok dah siap terima kasih kerana membaca sampai habis.

Sumber : Khairul Hafiz 

 

IKLAN

ARTIKEL MENARIK: Buat Sos Black Papper Rasa Premium, Salah Satu Bahannya Guna Susu Full Cream. Lelaki Ni Kongsikan Resipinya!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Duit Koyak Jangan Simpan Je, Rugi. Boleh Tukar Untuk Dapat Nilai Penuh Atau Separuh Di Bank Negara!

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club