Baru-baru ini kecoh di media sosial mengenai isu beg sekolah berat di kalangan pelajar sekolah. Biarpun mendapat pelbagai pandangan daripada kalangan netizen.

Kebanyakkannya meluahkan rasa kesian melihat anak terpaksa menempuhi beban beg sekolah yang beerat.

Terbaru menerusi perkongsian puan Ailisa Azmi berkongsi mengenai loker di sebuah sekolah yang membantu meringkan beban beg sekolah.

Katanya loker berkenaan adalah inisiatif daripada Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) dengan sejumlah wang disumbangkan bagi kemudahan berkenaan.

Loker wakaf sekolah dapat perhatian

Kalau semua sekolah buat mcm ni, bagus kan?

Ni sekolah saya. Setiap kelas ada locker yg mencukupi untuk murid sesi pagi dan petang. Locker ni adalah ‘Projek Wakaf Locker PIBG’.

Bayaran yg dikenakan adalah sebanyak RM5 setahun bagi setiap murid (tahun ni je takde buat kutipan). Ni mcm lebih kpd nk mereka jaga kunci elok² tu je. Kalau hilangkan kunci, kena buat bayaran gantirugi

Murid akan dpt satu kunci dan guru kelas akan simpan kunci spare setiap loker (yg dilabelkan dgn nombor loker). Loker ni diperbuat dari besi tahan karat. So semua murid boleh simpan buku teks di dalam loker. Menjelang hujung tahun, murid akan pulangkan kunci loker dan kosongkan loker supaya boleh berikan kunci kepada murid yg akan guna kelas tersebut pada tahun seterusnya

Salinan buku teks digital pula dimasukkan ke website sekolah dan Google Classroom kelas masing². Dgn cara ini, beban beg dapat dikurangkan.

IKLAN

PIBG sekolah masing² mesti memainkan peranan. Sementara kita nk tunggu keajaiban pengurangan jumlah buku teks dan jumlah matapelaran berlaku, ni lah solution yg boleh dibuat oleh pihak sekolah dengan kerjasam PIBG.

Disclaimer:
Gambar 1 saya ambil gambar kelas Tahun 4 masa tengah jaga waktu rehat 

Gambar 2 & 3 ambil masa cuci kelas sblm sekolah buka

[Update] Byk yg komen tentang saiz kelas. Utk pengetahuan, murid di sekolah saya berjumlah 1300 org. Ada 2 sesi. Setiap aliran ada 6-7 kelas. Setiap kelas ada anggaran 25-38 murid. Alhamdulillah masih muat letak sejumlah locker dan muat murid² duduk dgn selesa.

IKLAN

Jemput buat lawatan ke sekolah saya (SK Kampung Tunku, Petaling Jaya)

Sumber: Ailisa Azmi

*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club