Menyediakan adunan untuk membuat roti, apam, donut dan beberapa memu lain, semestinya memerlukan yis untuk menjadikan adunan kembang dengan sempurna.

Namun sering juga ada yang ‘terkena’, adunan yang dibancuh tidak berganda saiznya sedangkan 1 peket yis telah digunakan.

Tentu pelik juga rasanya dan tertanya-tanya di mana silapnya?

Perkongsian daripada Nurul Zainal ini boleh dijadikan info. Siapa sangka rupanya ada perbezaan dua jenis yis daripada jenama yang sama ini. Sekali pandang memang ‘sebijik’.

Jadi jom kita sama-sama belek yis jenis mana yang kita beli sebelum ini.


Brand Yang Sama, Packaging Yang Berbeza..

Perhatikan Yg Dlm Petak Merah Tu.. Yg Tu Sy Beli 2 Paket & Dua² Tu Bila Campur Air Suam Dia Jadi Mcm Yis Mati.. Tarikh Expired Pun Tak Ada..

IKLAN

Yg Satu Lagi Tu Dlm Petak Biru, Nmpk Packing Lebih Kemas & Ada Expired Date.. Bila Campur Dgn Air Suam, Elok Kejadian.. Naik Berbuih Mcm Biasa..

IKLAN

Mungkin Ni Slh Satu Punca Yis Slalu Tak Naik Elok Yg Kita Tak Perasan.. Share Dari Pengalaman Sy Sendiri..

Maaf Kalau Sy Silap 🙏 Mana Tahu Ada Yg Lebih Arif, Boleh Bg Pencerahan Apa Perbezaan Antara Mauripan Ni..

sumber : Nurul Zainal