Umum mengetahui bahawa semua sesi persekolahan ditangguhkan sehingga tarikh yang akan diberitahu kelak.

Dalam tempoh itu bagi memastikan pembelajaran di teruskan, konsep melalui Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) dilaksanakan.

Bagaimana PdPR ini ada pro dan kontra lantaran pelbagai permasalah yang timbul. Antaranya masalah akses internet, ketiadaan gajet ekoran ibu bapa bekerja dan sebagainya.

Menyedari akan hal ini, pelbagai alternatif yang dilakukan oleh pihak sekolah agar pelajar tidak tercicir daripada mengikut pelajaran.

Begitu juga dengan sebuah sekolah ini yang menggunakan cara ‘bakul’ untuk memastikan setiap pelajar dapat mengikut pelajaran dengan mudah tanpa melibatkan kemudahan internet.

RAGA ILMU

Inisiatif baharu warga guru SK Dato’ Wan Kemara. Konsep raga ilmu adalah untuk membekalkan bahan-bahan PdPr oleh guru-guru kepada murid dengan cara yang lebih sistematik

Semua guru dibekalkan 1 raga seorang untuk diletakkan bahan-bahan PdPc kepada murid.

IKLAN

Raga Ilmu, Inisiatif Guru Bekalkan Bahan PdPR Kepada Murid, Bantu Ibu Bapa Atasi Masalah Gajet. Raga Ilmu, Inisiatif Guru Bekalkan Bahan PdPR Kepada Murid, Bantu Ibu Bapa Atasi Masalah Gajet.

JADUAL PENGAMBILAN BAHAN PdPR

Jadual pembekalan secara sistematik untu pengedaran dan pengambilan bahan-bahan PdPr dikeluarkan untuk memudahkan ibu bapa / waris mengambil bahan-bahan tersebut

Bakul ilmu akan disusun mengikut nama guru-guru

IKLAN

Satu senarai semak nama murid disediakan setelah menghantar dan mengambil bahan-bahan

Insya Allah, moga-moga inisiatif yang diambil ini akan mempermudahkan urusan guru-guru dan murid-murid menghantar dan mengambil bekalan bahan PdPr semasa tempoh PKP ini

Raga Ilmu, Inisiatif Guru Bekalkan Bahan PdPR Kepada Murid, Bantu Ibu Bapa Atasi Masalah Gajet.

Raga Ilmu, Inisiatif Guru Bekalkan Bahan PdPR Kepada Murid, Bantu Ibu Bapa Atasi Masalah Gajet.

IKLAN

BANTU WARGA LUAR BANDAR

Dalam pada itu, rata-rata ada yang berkongsi menggunakan kaedah yang sama sebegini yang dikatakan mampu membantu pelajar terutama warga luar bandar.

Raga Ilmu, Inisiatif Guru Bekalkan Bahan PdPR Kepada Murid, Bantu Ibu Bapa Atasi Masalah Gajet. Raga Ilmu, Inisiatif Guru Bekalkan Bahan PdPR Kepada Murid, Bantu Ibu Bapa Atasi Masalah Gajet. Raga Ilmu, Inisiatif Guru Bekalkan Bahan PdPR Kepada Murid, Bantu Ibu Bapa Atasi Masalah Gajet.

Tahniah para pendidik atas usaha yang tidak berbelah bahagi untuk mendidik anak-anak bangsa. Guru-guru juga mempunyai keluarga yang turut mempunyai anak yang sama seperti kita. Oleh itu, jang

n menunding jari mencari kesalahan, kena ada sikap empati dan sikap tolak ansur dalam diri. Moga kita muhasabah diri.

Sumber: Mohdnizam Saidin

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI