Sekiranya ada dikalangan ahli keluarga anda yang mengidap ekzema, umumnya untuk mengawal kegatalan kulit ada makanan yang kita larang mereka ambil seperti telur, udang dan makanan laut yang lainnya.

Pun begitu, tahukah anda ada juga jenis sayur dan buah-buahan yang tidak bagus diambil oleh mereka yang ada ekzema.

Jika dimakan, akan menyebabkan penderita ekzema akan merasa semakin gatal dan nampak semakin teruk kesannya. Ini sebagaimana menurut Mizhana Padzi iaitu merupakan Eczema Health Coach, ada 12 jenis sayur dan buah yang bahaya diambil oleh penderita ekzema.

Nak tahu detail, ini disenaraikan olehnya dan sila take note.

12 SAYUR DAN BUAH YANG BAHAYA UNTUK EKZEMA
Maknanya jika makan oleh penderita ekzema, ekzema boleh flare up.

Siapa sangka kan ada sayur dan buah yang walaupun sihat dan bagus dimakan orang lain, namun tidak untuk penderita ekzema.

Sayur dan buah yang tidak pas untuk ekzema di bawah ini bukanlah selama lamanya harus dijauhi. Tapi cuba off sementara ekzema belum baik dan anda sudah penat berhabis duit beli krim dan tak tidur malam lihat anak bergaru setiap malam.

Sayur dan buah di bawah ni antara list yang saya sebagai Eczema Health Coach larang klien saya makan sementara waktu hingga ekzema mereka pulih dengan mudah tanpa ubat dengan izin Allah.

Mari lihat apakah sayur dan buah itu yang suka buat onar pada ekzema anak anda di gambar di bawah dan saya terangkan sekali kenapa :

1. Tomato


Tomato sangat bagus dimakan penghidap kanser, tapi bukan penderita ekzema kerana ia sangat tinggi histamine dan sebabkan gatal

2. Jagung


Jagung antara makanan yang sangat digemari semua orang. Malang sekali jagung boleh trigger ekzema kalau tak pulih lagi

3. Brokoli


Brokoli yang menyihatkan ini harus avoid at all cost kerana ia mengandungi MSG dan sulfites yang sangat sensitif untuk usus penderita ekzema. Kalau makan, samada ekzema teruk atau lambat baik

4. Cendawan


Cendawan ni basic sayur yang kena hindari kalau sakit kulit. Ibu ibu yang ada anak ekzema kalau tak tahu cendawan tak boleh makan, kesian anak tu. Cendawan tinggi histamine dan sebabkan gatal

5.Cili benggala

Photo by Rens D on Unsplash

Bell peppers sayur yang enak namun ia tinggi GMO dan tinggi alkaloid dan solanine yang sebabkan keradangan kulit bertambah parah (kalau radang ekzema dan baik insyaAllah tak ada masalah nak makan sayur ni)

6. Nanas


Pineapple atau nenas ni antara citrus fruits yang kena elak bila ekzema susah nak baik kerana citrus can trigger eczema

7. Kubis

Photo by yang louie on Unsplash

Kubis antara sayur yang tinggi histamine dan sebabkan gatal

8. Anggur

IKLAN


Anggur ni tolong tolong jangan dekati selagi ada ekzema. Anggur ni sangat bahaya untuk ekzema

9. Buah mata kucing


Buah mata kucing kena elak juga walaupun ia enak namun bad for eczema healing

10. Kiwi


Kiwi sama macam anggur. Kena pasak dalam kepala kiwi buah yang bahaya untuk kulit ekzema

11. Berries

Photo by William Felker on Unsplash

Berries tak kisahlah strawberry ke ,blueberry ke raspberry ke adalah tinggi histamine jadi boleh sebabkan gatal

12. Buah kering aprikot

IKLAN
Photo by engin akyurt on Unsplash

Buah kering seperti aprikot kering, kismis, figs atau teen, prunes atau kurma walaupun bagus untuk kesihatan tapi bila ada ekzema adalah BIG NO sebab ia tinggi gula tersembunyi dan tinggi sulfites sekitar 500 ke 2, 500, lebih tinggi dari arak dan sulfites dalam buah buahan kering ni boleh sebabkan ekzema gatal dan radang.

Sumber : Mizhana Padzi 

ARTIKEL MENARIK : “Jual Murah Niatkan Atas Nama Arwah Anak Yang Kemalangan Di Kawasan Ini…” -Lelaki Ni Jual Roti Canai 50 Sen!

Baca Ini Juga : Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club