”Saya tak boleh makan sayur tu, kalau makan perut mesti kembung”, kenyataan ini mungkin biasa kita dengar.

Namun cara atau petua bagaimana untuk elakkan daripada kena angin dan sakit kepala kesan daripada makan makanan berangin ini, mungkin ramai yang belum tahu.

Untuk itu, dikongsikan di sini petua untuk info bersama.

PETUA ELAK KENA ANGIN, SAKIT KEPALA

Tau tak, ada orang kan dia alah sangat makan pucuk ubi ni. Bila makan je mesti sakit kepala atau mudah kene serang angin, sampai sebu sebu.

Ni petua dari mak sal sendiri. Mak memang takboleh makan sebarangan memang mudah kene angin.

IKLAN

Kalau nak makan pucuk ubi ni pun, teringin nak makan pun dah kena angin.

Petua ni mak dapat dari orang tua tua yang ajar mak, lepas mak dah buat, mak dapat dah menikmati keenakkan pucuk ubi rebus nak buat ulam tu.

Makan Pucuk Ubi Atau Gulai Nangka, Mungkin Ada Yang Berangin Badan. Tapi Nak ‘Selamat’ Buat Cara Ni!

IKLAN

Caranya :

1. Masukkan sedikit je beras masa nak rebus pucuk ubi tu.

2. Rebus la sampai empuk lembut.

IKLAN

Nak rebus sekali batang boleh, tak nak pun takpa ikut selera memasing. Sebab batang tu pun sedap bila dah rebus lama lama tau.

Tips ni pun boleh buat untuk nak masak apa apa makanan yang berangin contohnya nangka masak lemak tu. Pun boleh try petua yang sama.

Jadi mana yang hadapi masalah yang sama sakit angin tu boleh try petua ni, dah takda masalah lepastu kita nak menikmati sayur kampung ni nak buat ulam kan hehe.

Doakan mak sal, Sarifah Ahmad diberi kesihatan yang baik ye. Mudah mudahan, aamiiin.

Sumber : Saleha Maarof via mahn

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI