Bebola ikan tentunya selain dijadikan bahan tambahan untuk penyedap hidangan seperti bihun goreng dan mee goreng, ia juga boleh dimasak dengan pelbagai gaya hidangan. Ada yang gemar bebola ikan yang dicelup tepung kemudian digoreng, bahkan anak-anak amat menggemari bebola ikan yang dibuat sup dan pelbagai menu lainnya.

Apa yang pasti, untuk mendapatkan bebola ikan atau fishball tersedia dijual di pasaran memang banyak. Pun begitu, ada juga antara kita meragui tahap kebersihan serta cara pemprosesan produk tersebut.

Jadi di sini, wanita ini kongsikan resipi dan langkah demi langkah membuat fishball untuk hasilkan bebola ikan yang tentunya lebih bersih, segar, kenyal dan pastinya halal.

Ini perkongsiannya, selamat mencuba!

Fish ball yang kenyal pasti menjadi kegemaran kita dan anak-anak kan…tapi kebanyakkan dipasaraya yang buatnya ramai yang non muslim..dan bahan dan barang-barang yang digunakan belum tentu bersih dan halal..Insyaallah di sini saya tunjukkan cara buat fishball homemade yang pastinya putih dan kenyal doink..doink..doink..


Bahan-bahan : 


300gm ikan tenggiri atau “yellow fish tail” (paling sesuai) isi nya putih mesti yang fresh
2 sudu kecik tepung jagung
garam secukup rasa..terpulang kalau nak tambah ajinomoto pun boleh..tak isi lagi bagus..
1/2 sudu kecik lada sulah
air sejuk (anggaran 1/2 cawan -3/4 cawan) dalam peti – adunan nanti macam nak buat cucur pisang tu.

Cara-caranya:
1. Kikis isi ikan mggunakan sudu ceramik…hanya ambil isinya sahaja.


2. Kemudian blend isi ikan hingga hancur


3. Masukkan tepung jagung dan garam serta lada sulah


4. Sudah sebati taruk air pula..air ni agak-agak ye adunan ni tak likat dan tak lembik sangat.


5. Kemudian keluarkan adunan dan taruk dalam besen kecil..ambil sikit-sikit dan baling adunan ni dalam bekas tu..buat banyak kali sehingga anda rasa adunan ni kenyal dan berkilat serta licin.

IKLAN

6. Kemudian ambil sikit adunan gunakan ibu jari dan jari telunjuk (tengok gambar di bawah)..keluarkan bebola fishball antara dua jari tu


7. Ambil fishball tu guna sudu dan taruk dalam bekas yang diisi air sejuk dengan 1 sudu garam (rendam seketika dalam 15 minit)


8. Setelah itu barulah direbus dalam air mendidih sehingga masak (fishball akan terapung)
selamat mencuba!!

IKLAN

Sumber :Tahrunnisah Jali 

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR BUAT ROTI UNTUK KELUARGA secara online, daftar segera! Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Miliki kasut wanita dengan tawaran harga istimewa di sini

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club