Tekanan darah tinggi antara penyakit dalam diam yang mengakibatkan banyak komplikasi dan juga kematian jika tidak dirawat dengan segera.

Penyakit ini tidak mempunyai penyebab khusus tetapi faktor seperti sejarah ahli keluarga yang mempunyai penyakit darah tinggi, obesiti, tekanan (stress) dan diabetes antara yang dikaitkan kepada punca penyakit ini.

Rahsia Dr Hamid Arshat Kawal Darah Tinggi Dengan Amalkan Minum Jus Ulam Raja

Yang penting kena jaga kesihatan sedari awal. Elakkan makanan dan gaya hidup yang boleh menjurus kepada penyakit ini.

Berikut perkongsian dari Dr Hamid Arshat berkenaan cara kawal penyakit darah tinggi yang beliau amalkan selama ini.

Rahsia Dr Hamid Arshat Kawal Darah Tinggi Dengan Amalkan Minum Jus Ulam Raja

Kawal Darah Tinggi

Beberapa panduan untuk mengawal tekanan darah.

IKLAN

Bila umur meningkat 50 tahun ke atas, ramai yang mengidap penyakit darah tinggi. Saya pun bila kepenatan dan stress, tekanan darah saya Naik 150/90 Mm Hg. Kadang2 saya makan ubat untuk kawal . Alhamdulillah biasa nya pressure saya 130/80 mm Hg.

Tekanan darah meningkat sebab saluran-saluran darah menjadi sempit akibat dari timbunan lemak pada dinding2 (atherosclerosis). Sering dikaitkan dengan kolesterol tinggi dan ini berlaku perlahan-lahan dengan chronic inflammation.

Bila saluran darah sempit jantung perlu mengepam darah dengan kuat dan tekanan darah meningkat untuk menyampaikan bekalan oksijen dan makanan kepada tisu-tisu dalam organ terpenting.

Risiko dalam jangka panjang ialah serangan jantung dan angin akhmar serta lain-lain gejala Kesihatan.

IKLAN

1. Kawal berat badan. Kegemokkan merupakan salah satu penyebab darah tinggi. Kurangkan makanan bergula dan karbohidrat.
Kurangkan makanan2 bergoreng, bersantan, kueh2 manis, chocolate manis. Jauhkan air minuman soda. Kurangkan makan daging merah – lembu dan kambing.

Rahsia Dr Hamid Arshat Kawal Darah Tinggi Dengan Amalkan Minum Jus Ulam Raja

2. Lakukan exercise 30 minit setiap hari. Exercise meningkatkan aliran darah kepada tisu  dan organ. Di samping menurunkan kolesterol dan gula dalam darah. Exercise mencetuskan keluar endorphin dari otak menjadikan kita tenang dan ceria.

2. Kawal stres. Minda yang tenang dan emosi ceria dapat kawal tekanan darah. Banyak bersabar, tahan marah, jadi orang pemaaf. Cukup rehat dan tidur. Banyak berzikir, berselawat, tafakur, lakukan deep breathing exercises, yoga.

IKLAN

3. Makanan yang mengandungi vit C, beta carotene, flavonoid, antioxidant boleh bantu kawal tekanan darah, dengan menyekat chronic inflammation dan bantu baik pulih sel-sel dan tisu-tisu.

Rahsia Dr Hamid Arshat Kawal Darah Tinggi Dengan Amalkan Minum Jus Ulam Raja

4. Sayur-sayuran hijau bayam, sawi, ULAM2 – ulam raja, sambung nyawa, mint.
Juz ulam raja, selain bertindak mengawal kolesterol dan gula dalam darah, ia juga anti kanser. Buah-buah- mangga, tembikai, keledek merah, carrot, berries

5. Amalkan minum juice lemon, limau nipis, limau kasturi, grapefruit khususnya selepas makan daging.. Air limau boleh mencairkan lemak-lemak dan bertindak sebagai anti inflammatory.
Juga amalkan minum teh halia dan green tea, kedua-dua mengandungi bahan antioxidant dan anti inflammatory.

6. Fish oil, Minyak kelapa dara, extra virgin olive olive oil. Ikan salmon dan mackerel mengandungi Omega3 dan DHA, yang anti inflammatory.

Gambar & sumber: Dr Hamid Arshat