Pedih ulu hati merupakan satu gejala yang biasa berlaku. Namun, jika kerap mengalami sakit dada dan pedih ulu hati, pasti anda akan tertanya-tanya jika anda ada menghidap penyakit jantung.

PEDIH ULU HATI ATAU SAKIT JANTUNG, APA BEZANYA?

Rasa pedih ulu hati atau heartburn sebenarnya tidak ada kena mengena langsung dengan jantung anda. Sebaliknya, rasa sakit itu adalah disebabkan oleh asid dalam perut yang melambung naik ke esofagus.

Oleh sebab esofagus tidak mempunyai lapisan penebat bahan kimia, asid tersebut akan mencetuskan rasa pedih pada kawasan dada. Kadangkala, sensasinya dapat dirasai sehingga ke anak tekak. Sebab itulah, heartburn selalu terjadi selepas makan, ketika anda berbaring ataupun sedang membongkok.

Sakit jantung pula terjadi jika saluran darah ke jantung terhalang ataupun tersumbat dengan plak. Selalunya, plak yang terbina di dalam arteri terdiri daripada gumpalan lemak atau kolesterol.

Apabila plak itu pecah, gumpalan darah akan terbentuk dan seterusnya mengganggu peredaran darah. Saluran darah yang tersumbat akan merosakkan otot pada permukaan jantung. Inilah sebab utama yang menyebabkan sakit jantung.

Jika anda kadang-kadang rasa pedih ulu hati, jangan risau. Itu adalah normal. Namun, jika pedih ulu hati berlaku lebih daripada 2 kali seminggu, ia mungkin tanda anda menghidap penyakit yang lebih serius.

Selain itu, jika anda telah pun mengambil antasid namun masih mengalami heartburn, anda perlu berjumpa dengan doktor segera.

KENALI SIMPTOM PENYAKIT JANTUNG DAN PEDIH ULU HATI

Anda sering rasa pedih dan sakit pada bahagian dada? Apa yang anda sedang alami sebenarnya, heartburn atau sakit jantung?

IKLAN

Sukar untuk membezakan simptom pedih ulu hati dan juga sakit jantung. Jika anda rasa ragu-ragu, cuba berbincang mengenai hal ini dengan doktor.

Heartburn selalunya mempunyai simptom-simptom berikut:

1. Bermula dengan rasa pedih di bawah perut yang perlahan-lahan bergerak ke bahagian dada.

2. Selalunya terjadi selepas makan ataupun ketika berbaring.

3. Boleh membuatkan anda terjaga daripada tidur, lebih-lebih lagi jika anda baru makan pada 2 jam yang lepas.

4. Pedih ulu hati boleh menjadi lega selepas makan ubat antasid.

5. Boleh menyebabkan anda rasa masam pada lidah.

IKLAN

6. Mungkin disertai dengan muntah kecil yang terasa di dalam mulut.

Selain itu, 5 tanda lain sakit jantung yang perlu diketahui ialah:

1. Rasa sakit dada. Anda akan rasa sakit pada tengah atau kiri dada seperti ditekan-tekan. Rasa sakit juga akan memakan masa selama beberapa minit.

2. Rasa lemah, pening dan ingin pitam. Anda juga mungkin berpeluh secara tiba-tiba.

3. Rasa sakit pada rahang, leher atau belakang badan.

4. Rasa sakit pada salah satu atau kedua-dua belah tangan dan bahu.

IKLAN

5. Nafas tercungap-cungap.

Tetapi, jika anda cuma mengalami heartburn atau pedih ulu hati, rasa pedih yang menyerang itu akan beransur-ansur hilang.

Namun, jika anda mengalami sakit dada yang berpanjangan, segera pergi ke hospital ataupun dial 999 ketika kecemasan.

Simptom sakit jantung mungkin berbeza-beza mengikut individu. .

JANGAN AMBIL RINGAN JIKA ALAMI PEDIH ULU HATI

Penyakit jantung merupakan pembunuh nombor 1 di Malaysia. Berdasarkan statistik Kementerian Kesihatan pada tahun 2018, hampir 36% kematian yang berlaku di hospital adalah disebabkan penyakit kardiovaskular. Statistik ini mencatatkan peningkatan dari tahun ke tahun.

Ramai yang tidak tahu bahawa mereka mengalami simptom sakit jantung. Oleh itu, kebanyakan mangsa sakit jantung tidak mendapat rawatan yang tepat dan pantas bagi simptom yang mereka alami.

Jangan abaikan rasa sakit dada dan fikir ia akan berlalu pergi begitu sahaja. Ambil tahu tentang kesihatan anda dan segeralah berjumpa doktor untuk tahu apa sebenarnya yang sedang terjadi pada diri anda. Amalkan pemakanan yang sihat untuk mengelakkan rasa sakit ulu hati yang berpanjangan.

Sumber: Dr Zubaidi Hj Ahmad