Ramai Masih Terkesan, Harap PM Lulus KWSP 2.0 Bersasar, FB Dr Asyraf Diserbu Warganet!

Baru-baru ini tular di media sosial bahawa orang ramai mahu pengeluaran Wang Simpanan Kumpulan Pekerja (KWSP) secara bersasar dibenarkan. Ramai berharap supaya Dato’ Sri Ismail Sabri bin Yaakob memberikan kelulusan permohonan berkenaan.

Menerusi statusnya di facebook, Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki menjelaskan perkara itu disampaikan menerusi Pemuda UMNO kepadanya dan komen-komen di media sosial.

Di Sebalik Populariti Kerjaya Sebagai “Mr. Pilot”.

 

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

Ramai Masih Terkesan, Harap PM Lulus KWSP 2.0 Bersasar, FB Dr Asyraf Diserbu Warganet!

Dr Asyraf juga turut bertanya siapakan yang memerlukan inisiatif  KWSP Bersasar.

“Ramai yang mesej peribadi mahupun komen di status peribadi saya memohon Pemuda UMNO bersuara sebagaimana sebelumnya dalam isu KWSP BERSASAR. Boleh saya tahu benarkah ramai yang menuntutnya dan benar-benar memerlukannya?”-Dr Asyraf

Sehingga kini lebih 5 ribu komen didapati di FB  Dr Dr Asyraf yang mengharapkan akan ada ‘keajaiban’ untuk mereka mendapatkan nisiatif  KWSP Bersasar.

 

Ramai Masih Terkesan, Harap PM Lulus KWSP 2.0 Bersasar, FB Dr Asyraf Diserbu Warganet!

IKLAN

Untuk makluman, pada Mac lalu kerajaan telah bersetuju membenarkan pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) membuat pengeluaran khas sebanyak RM10,000 berikuatan ramai terkesan dari segi ekonomi dan kehilangan pendapatam selepas pasca pandemik covid 19 sejak pademik melanda negara tahun 2020.

Pengeluaran kwsp telah dilaksanakan menerusi 3 skim, i-Lestrai, i-Sinar dan i-Citra yang melibatkan 7.34 juta pencarum.

 

 

LUAHAN WARGANET 

Meninjau di ruangan komen, warganet meluahkan memerlukan pengeluaran KWSP Tersasar berkenaan akibat kesempitan hidup termasuk terpaksa menanggung hutang tertunggak yang banyak. Antara luahan adalah seperti berikut.

IKLAN

“Betul dato, sya sendiri ada memohon dan SANGAT2 memerlukan dgn keadaan skrg Suami sdh tdk be kerja dan sya sendiri sakit tdk dpt bejual kuih. Mohon sangat dato dpt bawa isu ini utk d bentangkan.”

“Kehilangan kerja ,balik kampung jaga org tua uzur,suami pun kehilangan kerja,anak2 4org masih belajar & perlukan belanja persekolahan.”

“Ramai yang masih memerlukannya dato. Tlg teruskan memperjuangkan pngeluaran kwsp 2.0.”

“Ramai dato, kos sara hidup pun sangat meningkat.”

“Majoriti yg diberhentikan kerja oleh majikan dalam usia 45 thn keatas.diberi pampasan x setimpal dgn tempoh bekerja tp kami terpaksa terima juga untuk membayar hutang yg sedia ada.amat memerlukan disaat ini.anak2 masih bersekolah.”

Sumber: DR ASYRAF WAJDI DUSUKI

 

IKLAN

hhhh

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Ramai Masih Terkesan, Harap PM Lulus KWSP 2.0 Bersasar, FB Dr Asyraf Diserbu Warganet!

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI