Lazimnya bila anak selesema mulalah mereka buat perangai. Ada yang meragam, merengek malah hingga ada yang kurang selera makan akibat berasa tidak selesa.

Andai dibiarkan hingus yang keluar tanpa henti akan menyukarkan anak-anak untuk bernafas dan akhirnya membawa kepada sakit tekak, demam dan sebagainya.

Pun begitu lebih merisaukan, andai diberikan ubat batuk atau ubat selesema dan sebagainya akan mempunyai kesan sampingan seperti mengantuk dan secara tidak langsung juga boleh menyebabkan anak akan kurang menyusu atau tidak berselera untuk minum dan makan.

Rawatan Tanpa Ubat

Tahukah anda sebenarnya selesema ini boleh diredakan dan dihindarkan dengan rawatan tanpa menggunakan ubat dan sangat mudah untuk diamalkan. Apa yang penting ianya selamat untuk kita seisi keluarga.

  1. Minum lebih banyak air

Redakan Selesema Tanpa Ubat. Begini Perlu Buat, Mudah Sangat & Berkesan!Keperluan untuk minum air dengan kuantiti yang mencukupi adalah sangat penting bagi memastikan tubuh kekal sihat. Bahkan tidak dinafikan, bila amalkan minum air panas ketika menikmati sarapan memberikan rasa lebih kepuasan.

Apatah lagi jika sedang mengalami masalah selesema. Memegang secawan air panas dan menyedut wap pada air berkenaan sebelum minum sudah dapat membantu melegakan masalah hidung yang tersumbat.

Apa yang pasti, amalan minum air panas  atau suam dapat membantu menghangatkan dan sekali gus dapat mencairkan pengumpulan lendir di dalam hidung dan memberi rasa kelegaan yang nyata.

2. Mandi air suam

Redakan Selesema Tanpa Ubat. Begini Perlu Buat, Mudah Sangat & Berkesan!

IKLAN

Ada juga yang mengamalkan petua ala-ala mandi sauna di dalam bilik air. Caranya mudah, alirkan sahaja air panjuran bersuhu suam dan nikmati suasana panas tersebut. Setelah keadaan menjadi lebih selesa maka mandilah untuk menjadikan tubuh terasa segar dan sekali gus memudahkan hidung untuk bernafas dengan selesa.

  1. Berehat dan tidur awal

Tidak kira apa sekali pun, badan kita sebenarnya amat memerlukan rehat yang cukup. Umum ketahui  seseorang yang sihat biasanya memerlukan tidur sebanyak 7-8 jam setiap malam.

Pun begitu, jika mengalami masalah kesihatan seperti alahan, selesema dan sebagainya seseorang itu memerlukan lebih banyak masa tidur untuk pulih. Malah penting juga agar tidak melakukan aktiviti bersama ahli keluarga lain bagi mencegah jangkitan tersebar kepada keluarga tersayang.

  1. Gunakan ClariCare® Nasal Hygiene Spray & ClariCare® Baby Nasal Hygiene SprayRedakan Selesema Tanpa Ubat. Begini Perlu Buat, Mudah Sangat & Berkesan!

Tahukah anda sekarang ini ada cara yang lebih mudah untuk melegakan hidung yang tersumbat atau selesema dengan berkesan bila menggunakan produk baharu daripada Bayer.

ClariCare® Daily Nasal Hygiene Spray dan Baby Nusal Hygiene Spray, produk yang mengandungi air laut semula jadi yang berfungsi untuk menjaga kebersihan hidung untuk orang dewasa dan bayi.

Istimewanya kedua-dua produk ini ia boleh digunakan secara harian dan sangat efektif untuk melegakan alahan pernafasan, melegakan hidung tersumbat dan sangat disarankan digunakan kepada mereka yang mempunyai masalah hidung yang sensetif.

IKLAN

Selamat Untuk Bayi

Siapa sahaja yang rasa selesa jika hidung susah bernafas bukan? Lagi-lagi kalau anak-anak kecil mengalami masalah hidung berhingus. Memang kasihan kita melihat kepayahan mereka untuk bernafas.

Lantaran itu penggunaan ClariCare® Baby Nasal Hygiene Spray ini adalah penyelesaiannya. Ia selamat digunakan oleh bayi seawal usia 2 minggu manakala ClariCare® Daily Nasal Hygiene Spray untuk kegunaan harian bagi orang dewasa tanpa ada sebarang kesan sampingan.

Ini memandangkan produk ClariCare® ini dihasilkan dengan air laut dari Teluk Saint-Malo, Perancis. Bahan-bahan semulajadi ini membantu penghidap alahan menguruskan alahan secara optimum dan semula jadi.

Produk ini bebas daripada bahan terlarang, bebas daripada bahan pengawet dan ia selamat digunakan bersama ubat-ubatan seperti antihistamin oral. Malah ia disyorkan sebagai sebahagian daripada rawatan alternatif yang berkesan.

IKLAN

Dua Saiz Berbeza

Penggunaan pengairan garam hidung telah terbukti memberi manfaat dalam mengurangkan gejala dan meningkatkan kualiti hidup seseorang.

Lantaran itu untuk memberi keselesaan penggunaan pengairan garam ke dalam hidung, produk ini direka dengan dua saiz yang berbeza. Ini bertujuan untuk memberi keselesaan penggunaan pada peringkat bayi dan orang dewasa.

Redakan Selesema Tanpa Ubat. Begini Perlu Buat, Mudah Sangat & Berkesan!

ClariCare® Baby Nasal Hygiene Spray (20ml) dirumus khas untuk bayi baru lahir dari 2 minggu ke atas.  Pam direka dengan ciri-ciri ultra lembut dan bermeter untuk memudahkan pemberian kepada bayi. Tidak dengan itu turut menyediakan kawalan yang lebih baik dan saiz mudah alih untuk dibawa ke mana-mana, pada bila-bila masa.

Redakan Selesema Tanpa Ubat. Begini Perlu Buat, Mudah Sangat & Berkesan!

Manakala ClariCare® Daily Nasal Hygiene Spray (100ml) pula adalah direka khas untuk kegunaan orang dewasa. Sesuai juga digunakan oleh ibu yang mengandung ataupun ibu yang sedang menyusukan bayi.

Apa yang pasti kedua-dua produk ini boleh didapati di farmasi utama di seluruh negara.