Resipi Aiskrim Kesukaan Ramai, Siap Ada Filling Cream Cheese. Sekali Buat, Dapat 60 Batang!
Sebut sahaja tentang Aiskrim Malaysia tentu ada yang terus terkenang memori ketika zaman kanak-kanak. Memang boleh dikatakan hari-hari akan makan aiskrim selepas pulang dari sekolah. Maklumlah harganya murah, 20 sen sahaja.
Namun jika ingin lebih puas hati, selalunya buat sendiri sahaja memandangkan tidak susah pun untuk membuatnya dengan pelbagai perisa seperti aiskrim milo, aiskrim asam, aiskrim bandung dan pelbagai lagi.
Pun begitu seiring peredaran masa, Aiskrim Malaysia dilihat begitu lebih bervariasi dan premium rasanya. Ini seperti mana perkongsian resipi aiskrim berperisa dengan filling cream cheese yang dikongsikan oleh Nurul Zainuddin.
Menurutnya disebabkan keenakan rasa aiskrim tersebut, aianya mendapat permintaan ramai dan sekali gus telah mendatangkan rezeki buatnya sekeluarga.
Aiskrim Berperisa Filling Cream Cheese
Bahan-bahan yang diperlukan :
2 tin susu cair
2 tin susu pekat
Ads
10 tin air masak
Sedikit garam dan gula
Emulco (apa jenis perisa yang korang suka, contohnya emulco pandan untuk aiskrim pandan cheese)
1.Masak 10 tin air bersama 2 tin susu pekat dan 2 tin susu cair. Kacau sehingga sebati.
2.Letak sedikit garam dan gula untuk dapatkan rasa lemak manis.
3.Masak sehingga mendidih, kemudian asingkan bancuhan susu untuk diletakkan emulco/perisa. Bancuhan ni banyak ya, boleh pelbagai perisa yang korang suka.
5.Satukan 500 gram cream cheese bersama 2 sudu susu pekat dan putar atau kacau sehingga kembang. Dah siap, masukkan cream cheese ni dalam piping bag, picit masuk ke dalam plastik aiskrim.
6.Jangan lupa ratakan cream cheese cantik-cantik dalam plastik tu.
7.Bila susu dah sejuk, boleh la mula memintal.
Anggaran aiskrim yang dah siap nanti 50 hingga 60 batang memgikut saiz plastik yang korang guna.
Tak sah kalau tidak singgah membeli setiap kali melalui kawasan yang menjual air. Tambah-tambah lagi air kesukaan anak-anak. Walaupun mungkin sedap, tetapi hati-hati kerana air yang dibuat diluar sana lebih manis.
Buat ibu-ibu yang ingin memikat hati anak-anak supaya tidak membeli air diluar, apa kata anda sediakan sendiri di rumah. Lebih mudah, jimat dan paling penting dapat dikawal terutama sekali penggunaan bahan pewarna mahupun gula di dalamnya.
Jom cuba AirSunquick Ala Vitagen yang dikongsikan oleh Saleha Maarof.
Selamat mencuba.
AIR SUNQUICK ALA VITAGEN ANAK TAK BEREBUT MINUM ?
Opss, nanti dulu. Kalau pun korang memang dah ramai yang tahu, sokay jee tau.
Sal kongsi resepi air sedap ni pada yang belum tahu keasyikkan air ni. lagi-lagi musim panas yang amat ni. Subhanallah terik kan.
Sekali sal try, anak anak kata, sedap nyaaa mama. Nak lagi nak lagi. Asben sal pun kata sedap laa. Eksaited laa sebab kita try jadi kan hehe.
Rasa pun best. Ikut citarasa tau kalau tak suka manis tu. Jangan kata air potong kaki lak. Terpotong bebetul nanti baru tau hehe.
Bahan bahan
Pati sunquick
Susu pekat
Air suam
Ais
Cara buat yang mudah.
1. Sediakan air suam suam je. Just nice tak panas tak sejuk untuk elakkan susu pecah.
2. Yang sal baca katanya masukkan susu dulu. Kacau bagi sekata elok.
3. Letak ais dulu, baru letak pati sunquick tu.
4. Boleh perasakan tahap manis dia. Kalau manis lagi tambah je air ye.
Siappp. Sedap minum time panas ni tau.
Sempena nak puasa ni sal bantu mak mak hidangkan air yang sedap buat sendiri untuk anak anak kita. Jadi jimat sikit duit takyah beli air kan hehe.
Ada jugak kata kalau buat air strawberry pun boleh ikut cara ni. Pun sedap dieorang kata. Korang try jela dulu k. Tak salah cuba.
Moga resepi mudah air ala ala vitagen ni boleh buat anak anak puas minum tak berebut tak cukup cukup kan beli 5pek tu hehe.
So sal izinkan korang share air sedap manis diminum ketika dahaga dan panas ni.
Selamat mencuba.
#SalKongsiResepiAirSedap
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Bila dah petang ni, berangan nak panaskan lauk tengahari tadi untuk makan malam. Sekali tengok eh lauk dah habis tapi nasi masih banyak!
Dek kerana tak berapa nak rajin masak lauk beria untuk makan malam, apa kata nasi lebihan tu buat goreng je!
Dah tak rajin nak masak lauk tu, takkan nak buat simple pecah telur je kan nasi goreng tu. Apa kata meh cuba resipi yang mudah juga, dan paling penting sedap!
Apa lagi kalau bukan nasi goreng sardin! Ni kalau anak-anak tengah ralit main, bau je nasi goreng ni terus beratur ambil pinggan nak makan tau! Tak percaya? Jom cuba resipi dari Tengku RosElyza Raja Muhammad ni!
Resipi Nasi Goreng Sardin
Bahan-bahan :-
Kacang panjang
Kubis
Cili api (ikut kepedasan yang dimahukan)
Sardin
Telur
Bawang besar
Bawang putih
Ikan bilis
1 sudu cili kisar
Cara membuatnya :-
1. Tumbuk bawang, cili api dan ikan bilis
2. Nak senang masukkan dulu garam siap-siap
3. Goreng terlebih dulu ikan sardin yang dikeluarkan dari dalam tin
4. Ikan digoreng sedikit garing dan hancurkan untuk dicampurkan dalam nasi
5. Tumis hingga naik bau bahan yang ditumbuk tadi dan masukkan cili kisar.
6. Masukkan isi ikan sardin dan gaul sebati dalam bahan tumisan
7. Selepas tu masukkan telur, gaul rata dan boleh lah masukkan nasi
8. Nak gelapkan sikit warna nasi, boleh letak kicap manis. Tuang je kicap ikut citarasa sendiri. Nak nampak gelap letaklah lebih
9. Masukkan sayur, gaul rata hingga betul-betul layu
10. Bila dah gaul sebati bolehlah dihidangkan
Dah tau resipi sedap ni, mesti cuba buat. Makan pula panas-panas, tak cukup sepinggan. Anak dan suami mesti puji!
Hidangan puding karamel merupakan antara pencuci mulut yang menjadi kegemaran ramai. Gandingan ideal pudingnya yang berlemak, tekstur yang lembut, rasa pahit manis gula karamel yang lazat, cukup enak dinikmati ketika sejuk.
Untuk minum petang hari ini, apa kata cuba resipi ini untuk sajian bersama keluarga atau teman-teman. Bahan yang digunakan tak banyak malah cara membuatnya juga cukup mudah.
Jom cuba Puding Karamel hasil perkongsian dari Mimiey Zuhaa. Selamat mencuba!
Ni dia puding caramel tanpa telur & tanpa perlu kukus.. Alhamdulillah membentuk dengan elok dan jayanya.. Biasa puding caramel letak telur bau hanyir kan.. So boleh la cuba resepi ni nanti.. Yang tak boleh makan mesti boleh makan, budak-budak pun sukaa..
Bahan gula caramel:
¼ cawan gula
3 sudu besar air
Bahan puding:
1 paket agar-agar(10gm)
4 cawan air
1 tin susu cair
½ cawan susu pekat
¾ cawan gula(nak manis lagi letak 1 cawan)
3 sudu tepung kastard
1 sk esen vanila
Cara membuat:
1.Panaskan gula dan air di dalam loyang dengan api perlahan sehingga gula keperangan dan kacau hingga rata. Ketepikan dulu.
2.Satukan kesemua bahan untuk puding didalam periuk dengan api perlahan.
3 Biarkan ia larut dan tidak berketul.
4 Setelah adunan sedikit pekat boleh tutupkan api.
5.Tapis adunan terlebih dahulu sebelum masukkan ke dalam loyang berisi caramel tadi.
6.Selepas siap tuang ke dalam loyang bolehlah masukkan kedalam peti selama 2-3jam atau betul² adunan puding jadi keras.
7.Apabila dah keras bolehlah potong , hidang dan makan sejuk²
Sesuai untuk dihidangkan bila tetamu datang Mudah,ringkas dan cepat kan. selamat mencuba!
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Cemerlang STPM, gadis cacat penglihatan peroleh PNGK 4.0. Status sebagai Orang Kurang Upaya (OKU) penglihatan tidak menghalang Tengku Nurhanis Tengku Othman, 20 tahun, daripada mencapai kejayaan cemerlang apabila memperoleh Purata Nilai Gred Keseluruhan (PNGK) 4.0 dalam keputusan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) yang diumumkan hari ini.