Sejak PKPB ni, ramai dah mula mengeluh tidak tahu nak masak apa untuk hidangan keluarga. Maklumlah hari-hari masak, mood memasak kadang kala ke laut. Tetapi pastinya nak masak, kita memilih hidangan yang simple tapi sedap.
Salah satu hidangan yang enak adalah lauk paprik. Menerusi perkongsian resipi oleh Khas Fena telah tular sejak semalam sehingga lebih 4K share dalam tempoh 24 jam. Beliau berkongsi cara rahsia menjadikan paprik ayam menjadi lebih sedap. Jom ikuti perkongsian ni.
Siapa suka horder lauk paprik kalau makan kat kedai. Lepas try resepi ni you will say no more to kedai punya paprik. Ahakks. So konpiden kan.Tak caya nanti try buat ikut sebijik macam ni, di jamin laki hampa makan nasik bertambah. Ke laki ku sorang ja makan bertambah.
Bahan-bahan
Ni je bahan bahannya, simpe je kan. Tapi rasa lagi sedap 44x dari kedai meriah. Kedai meriah tu tempat kami selalu makan malam-malam.
**Sukatan bahan-bahan ini rujuk kepada cara penyediaan di bawah.
CARA PENYEDIAAN
First panaskan minyak banyak sikit. Sebab apa kena banyak? Kita nak tumis cabai kering blend lepasni.
Bahan tumis: 1 labu bawang besar 4 ulas bawang putih 1 inci halia Serai sebatang diketuk
Ads
Bila bahan tadi garing boleh masuk 3sdm cili blend okeh
Masak sampai garing camni sampai pecah minyak.
Lepastu masuk ayam. Boleh pakai dada ayam atau bahagian lain jugak tapi make sure potong kecik kecik
Masak sampai ayam kecut, atau sampai nampak masak lah
Ads
SOS PENYEDAP RASA, INILAH RAHSIANYA!
Masuk pulak sos
Bahan sos:
2 sdm sos cili
2 sdm sos cili thai
1 sdm sos tiram
1 sdm sos ikan
1/2 sdm kicap manis
Ni yang saya pakai..kalau kedai2 siam pun dorang pakai brand ni..tapi kalau nak Malaysia punya brand, cari knife, brand minyak masak tu, brand yang sama ada sos ikan.
Masuk air panas setengah mangkuk. Alaa tu kan pakai mangkuk sos tadi sebab tu lah air kaler tu
Ads
Biarkan mendidih kejap.
Masuk pulak segala jenis sayur. Kalau ada kacang boleh masuk ya. Kacang panjang boleh kacang buncis pun boleh. Jangan lupa 6 biji cili padi diketuk, masukkan sekali.
Last jangan dilupa daun limau purut. Tak letak ni tak jadi paprik. Buang tulang tengah daun tu yaa.
Agak sayur dah lembut boleh la tutup api. Tak perlu tambah garam atau perasa lain lagi dah. Sos tadi dah cukup bagi rasa yang mabelesss. Tak caya kena cuba.
Memang power resipi ni macam di kedai siam! Mesti cuba masak!
Menyediakan menu untuk tetamu sepanjang Hari Raya nanti tidaklah hanya dengan menghidangkan biskut dan kek semata-mata di atas meja. Umumnya, jika tetamu bertandang kita sebagai tuan rumah akan cuba untuk memberikan yang terbaik.
Jadi apa kata dalam anda berkira-kira untuk menyediakan pelbagai menu di hari raya nanti, apa kata ada baiknya terlebih dahulu sediakan pes yang betul-betul sedap ini. Apa yang pasti, bila tersedia pes ini di dalam simpanan, tetamu datang mengejut pun tidak menjadi masalah. Boleh sediakan hidangan dengan sekelip mata!
Selamat mencuba!
PES IKAN BAKAR
Bahan-bahan :
Cili kering
Bawang besar
Bawang merah
Bawang putih
Serai
Belacan
Kunyit hidup
Gula
Air asam jawa
Daun kunyit
Garam
Cara Buat :
1. Blend cabai kering, bawang besar, bawang merah dan bawang putih, serai yang dihiris nipis-nipis, sedikit belacan dan kunyit hidup sehingga halus.
2. Panaskan kuali dan tumis bahan blendar dengan sedikit minyak.
3. Masukkan gula dan perahan air asam jawa. Masak sehingga naik minyak.
4. Masukkan garam dan hirisan daun kunyit. Kacau sebati dan tutup api.
PES SAMBAL TUMIS
Bahan-bahan:
Cili kering
Bawang besar
Bawang merah
Bawang putih
Belacan
Gula Melaka
Air asam jawa
Cara Buat :
1. Blend cili kering, bawang besar, bawang merah, bawang putih dan belacan.
2. Tumis dalam minyak panas. Masukkan gula melaka/gula putih dan perahan air asam jawa. Kacau sehingga naik minyak.
3. Masukkan garam/perisa. Tutup api.
PES GULAI IKAN
Bahan-bahan:
Bawang merah
Bawang putih
Daun kari
Halba
Rempah kari ikan
Bawang besar
Cili kering
Air asam jawa
Tumis bawang merah dan bwg putih yg dihiris halus bersama daun kari dan halba campur sehingga kekuningan.
2. Masukkan bahan blendar- rempah kari ikan, bawang besar, bwg merah, bwg putih dan sedikit cili kering.
3. Masukkan perahan air asam jawa dan garam. Kacau sebati. Masak sehingga naik minyak. Tutup api.
(Semasa gunakan pes cuma tambahkan santan, ikan dan bendi/terung/timun dsbnya
KUAH BLACK PEPPER
Bahan-bahan:
Bawang besar
Kentang
Mentega
Sos lada hitam
Sos tiram
Kicap
Garam
Serbuk lada putih
Tepung jagung
Cara Buat :
Rebus bawang besar dan kentang sehingga lembut. Bila sejuk, blend sehingga halus menggunakan air rebusan tersebut.
2. Panaskan kuali dan leburkan sedikit mentega.
3. Masukkan kentang dan bawang yang diblendar
4. Masukkan sos black pepper, sos tiram dan kicap
5. Tambahkan sedikit serbuk lada putih, gula dan garam
6. Sedikit tepung jagung yang dibancuh dengan air untuk memekatkan kuah
7. Masak hingga pekat dan naik bau.
(Boleh dimakan bersama fries, ayam goreng)
PES NASI GORENG IKAN BILIS
Bahan-bahan:
Ikan bilis
Bawnag merah
Bawang putih
Cili padi
Kiub ikan bilis
Cara buat :
1.Blend ikan bilis yg dibuang tulang, bawang merah, bawang putih dan segenggam cili padi.
2. Tumis semua bahan sehingga naik minyak.
3. Masukkan kiub ikan bilis. Kacau sebati sehingga agak pekat/kering. Tutup api.
(Semasa menggoreng nasi boleh tambah fish ball, udang, sotong, isi ayam, sayur2an dsbnya.
PES ASAM PEDAS TUMIS
Bahan-bahan:
Cili kering
Bawang besar
Bawang merah
Bawang putih
Tomato
Belacan
Serai
Gula
Air asam jawa
Garam
Cara Buat :
1. Blend cili kering, bawang besar, bwg merah, bawang putih, kunyit hidup, sebiji tomato dibuang biji dan sedikit belacan. 2. Tumis dlm minyak panas. 3.Masukkan serai yg diketuk, gula dan perahan air asam jawa. Kacau sehingga naik minyak.
4. Masukkan garam/perisa.
(Semasa menggunakan pes, tambah air, masukkan daun kesum dan ikan. Juga kacang bendi/timun. Tunggu didih. Tutup api.)
Sumber : De Rossza Homemade
Tidak cukup dengan ini, ada lima lagi pes lain yang boleh dicuba. Ini dikongsikan oleh Awien Ariff.
“Bukan apa.. kite ni taklah rajin ke dapur. Tiba time malas boleh heret seminggu siang malam tapau je. Jadi, bila dah ada pes2 mcmni, senang nak masak. Kwn², kenalan, sedara mara, adik beradik nak datang mengejut pun kite pun xterkejut sgt Faham kan.. situasi kelam kabut tu mcm mana..Ok kite share resepi pes masakan & sedikit resepi sebagai contoh.”-Awien Ariff
pes cili kering
PES 1 : Pes Cili Kering
– Rebus Cili Kering dulu.
– Blend Cili Kering, Bawang Besar, Bawang Putih
– Cili kering lebih kurang 1/2 kilo, Bawang Besar 4biji, Bawang Putih (10biji)
ANTARA MASAKAN YANG BOLEH GUNA PES INI:
– Bihun Goreng
– Mee Goreng
– Kuew Teow Goreng
– Maggie Goreng
– Nasi Goreng
– Asam Pedas
– Segala jenis masakan bersambal (sotong, udang, ayam, ikan etc)
SAMBAL AYAM (PES 1)
CARA-CARA:
1. Goreng ayam yg sudah digaul serbuk kunyit & garam. Ketepikan ayam.
2. Tumis PES 1 (3 SENDUK) dengan minyak gorengan ayam tadi.
3. Masukkan garam, gula & asam keping sedikit.
4. Masukkan bwg besar yang dipotong bulat
5. Masukkan ayam semula, dah sekata angkat & hidang.
Note: Sambal kena betul2 masak ok baru pedepow..
Pes Ikan Bakar
PES 2 : Pes Ikan Bakar
– Blend Serai, Halia, Lengkuas, Kunyit Hidup, Bawang Besar, Bawang Putih, Cili Kering
– Ok yang ini korang agak2 je lah ya. Serai tu lebih sikit. Balance kan semua bahan².
– DAH SIAP, PLEASE MASAK DULU YA.. MASUKKAN GARAM + GULA MELAKA. SEJUKKAN BARU MASUK PETI AIS.
ANTARA MASAKAN YANG BOLEH GUNA PES NI:
1. Ikan Bakar
2. Rendang (Ayam, Daging, Kerang etc)
3. Masak hitam
4. Kerutuk
5. Kuzi
6. Ayam Masak Merah
DAGING MASAK HITAM (PES 2)
CARA-CARA:
1. Rebus daging. Kemudian hiris nipis & tumbuk sikit (guna lesung bukan buku lima ok)
2. Tumis bawang merah, bawang putih, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis.
3. Masukkan PES 2 ( AGAK2 NAK BUMBU BYK MANA)
4. Dah pecah minyak, masukkan bawang goreng & kicap sedikit lagi (bagi gelap2 skit.. Hitam manis pandang xjemu woi
5. Masukkan garam & perasa/gula.
Note: Jgn tanya kenapa xtumis dgn serai bla bla bla.. Dalam pes tu kan dah ada serai..
Pes Masak Lemak
PES 3 : Pes Masak Lemak
– Bawang Besar, Bawang putih, Halia, Kunyit Hidup, Cili Akar warna hijau (ikut pantang mak kite xbg pakai cili merah tu, katanya nnti warna dia xcantik.. tapi cili hijau sikit sgt malas nak pegi kedai.. kite campur cili merah sikit
– Bawang Besar 3biji
– Bawang Putih 8biji
– Halia seketul
– Kunyit Hidup sebiji
– Cili Hijau (Ikut nak pedas mana)
ANTARA MASAKAN YANG BOLEH GUNA PES NI:
1. Segala jenis masak lemak (ayam, daging etc)
MASAK LEMAK IKAN MASIN (PES 4)
CARA-CARA:
1. TUMIS PES 4 (3 SUDU) bersama 1 batang serai yang diketuk.
2. Dah naik bau, masukkan santan & air sedikit.
3. Masukkan asam keping
4. Masukkan ikan masin yang sudah dicuci terlebih dahulu.
5. Masukkan kentang yang sudah direbus terlebih dahulu.
6. Masukkan Bendi, tomato dan daun kunyit yang disimpul.
7. Rasa dahulu, kalau kurang masin, letak garam sedikit.
Pes Cili Api
PES 4 : Pes Cili Api (kite guna cili akar je, rumah ni tak makan pedas)
– Cili, Bawang Merah (yang kecil), Bawang putih
– Cili 20biji
– Bawang merah 10biji
– Bawang putih 5bijiINI KATEGORI PES SERBAGUNA.ANTARA MASAKAN YANG BOLEH GUNA PES NI:1. Nasi Goreng
2. Bihun Goreng
3. Mee Goreng
4. Maggie Goreng
4. Sambal ayam hijau
5. Ikan sambal cili api
6. Segala jenis tumis boleh guna pes ni ,(tumis sayur etc)
SAMBAL CILI IKAN KEMBUNG (PES 4)
CARA-CARA:
1. GORENG IKAN TERLEBIH DAHULU.
2. TUMIS PES 5 ( SESENDUK) sampai terbit minyak dalam minyak gorengan ikan tadi.
3. Masukkan bawang merah yang dipotong bulat.
4. Masukkan garam & gula sedikit.
5. Masukkan ikan goreng tadi.
Pes Kari Ayam
PES 5 : Pes Kari Ayam (Pes kari ikan pun sama cara)
– Bawang Merah, Bawang Putih, Halia, Kunyit hidup, Cili, Serbuk Kari
– Bawang merah 20biji
– Bawang Putih 10biji
– Cili merah 5biji
– Halia 3inci (lebih kurang seketul)
– kunyit hidup 2inci (lebih kurang seketul)
– Serbuk kari ayam (3peket kecil)ANTARA MASAKAN YANG BOLEH GUNA PES NI:1. Of course kari ayam.. hehe..
2. Kari daging
3. Kari telur
4. Ikan Bakar Portugis
sumber : Awien Ariff via MAHN
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Menggoreng memang nampak mudah. Tapi perasan atau tidak akan sering juga terjadi ikan yang digoreng melekat di kuali dan sekali gus menjadikan sajian yang digoreng nampak tidak menyelerakan.
Di sini dihimpunkan enam petua berkenaan menggoreng ikan agar tidak melekat di kuali. Bolehlah dicuba yang mana mudah pada pandagan anda agar selepas ini tiada lagi berdepan dengan masalah gorengan ikan, ayam atau sebagainya melekat di kuali.
Ayuh semak 6 petua ini, semoga bermanfaat!
Petua 1:
Panaskan minyak ke dalam kuali. Setelah minyak dah cukup panas, taburkan sedikit garam ke dalam kuali tersebut sebelum menggoreng sama ada ikan, ayam, daging, dan sebagainya. Biarkan beberapa ketika. Kemudian barulah mula menggoreng seperti biasa.
Petua 2:
Anda juga boleh masukkan beberapa keping asam gelugur ke dalam minyak panas sebelum memasak. Kesannya, bukan hanya masakan anda tidak melekat pada kuali, tetapi ia juga membuatkan hasil gorengan anda menjadi lebih garing.
Petua 3:
Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan goreng asam jawa dalam minyak panas hingga garing. Kemudian keluarkan asam jawa dan tambahkan minyak dalam kuali. Goreng ikan seperti biasa.
Petua 4:
Setelah minyak panas, masuk 2-3 ketul bawang putih ke dalam minyak tadi kemudian baru masukkan ayam/ikan/daging.
Petua 5:
Selalunya ikan yang digoreng akan mudah melekat di kuali yang baru. Goreng sedikit hampas kelapa tanpa minyak sehingga bertukar warna kuning. Kemudian basuh kuali sehingga bersih dan bolehlah digunakan untuk menggoreng ikan pula.
Petua 6 :
Kuali yang digunakan untuk menggoreng ikan perlu dibasuh bersih sebelum digunakan. Jika terdapat sisa masakan melekat pada kuali, ia akan menyebabkanikan yang digoreng akan meleket pada kuali tersebut.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Asyik ayam, ayam ayam! Itu jela menu harian kat rumah yang diminta oleh anak-anak. Muka pun dah macam ayam dah rasanya! hehe.
Sesekali bila dah jemu dengan lauk yang di request oleh anak-anak, boleh la tukar kepada menu mak-mak pula!
Salah satunya, yang selalu kita pesan bila makan di restoran thai, daging masak merah. Selalu makan kat kedai, ingat susah menunya nak buat. Tapi bila tengok resipi dari Maznah Sumaila ni, senang rupanya! Yang mana kehabisan idea tu, jom buat menu ni pula!
Daging Masak Merah Ala Thai KapKunKap
Hari ni rasa rindu nak makan kat restoran Thai. Selalu order Daging masak merah ala Thai ni. Rasa teringin tu tak boleh tahan.
Jadi, oleh kerana menyahut seruan kerajaan untuk #StayAtHome saja, kita buatlah ikut barang yang ada kat rumah.
Siapa nak cuba, resepi dan cara-cara ada disetiap gambar ye. Mudah sahaja. Dengan slogan “Kita Buat Dia, Bukan Dia Buat Kita” jom masak dengan penuh rasa semangat. Yeahhhh
Bahan-bahannya :-
– Daging 500 gram
– Bawang Putih 2 bijik size paling besar dalam labu dia.
– Bawang Holand sebijik. Memang banyak guna bawang holand supaya sedap manis.
– Cili Merah yang besar tu
– Sos cili
– sos tomato
– sos tiram
*semua ikut suka nanti nak letak banyak mana.
– Pewarna merah
– Garam
– Gula
– Sos ikan *optional
Cara-caranya :-
1. Rebus daging, biar besar macam tu dan masa rebus letak pewarna makanan (merah). Masa rebus daging aku pecahkan halia dalam 2 inci untuk hilangkan bau dia nanti. Bijak kan?
2. Lepas tu, daging dah masak kita potong dia. Cantikkan aku potong. Teruja tau mak mertua ampa bila menantu pandai potong daging. Hahaaaa.
3. Kemudian, kita goreng daging tadi. Goreng sekejap untuk bagi nampak warna gelap sikit sahaja. X payah lama sangat nanti keras aku tak tanggung jawab. Hahahaaa
4. Guna minyak yang sama (jimat kan) masukkan bawang putih dan bawang holand. Tumis sampai naik bau. Lepas tu letak 1 sudu kecik cili boh. Nak pedas, letak la banyak sikit. Tiada masalah.
5. Haaaa ni kita tumis cili boh tadi, lepas tu masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram ye kengkawan. Banyak mana nak letak? Ikut laaaa, rasa nak ada kuah lebih, letak lebih skit sos2 tadi.
6. Yang ni aku hampir lupa. Sebab optional sahaja. Cehhhh bahasa omputih dohhhh… Hahaha. Kalau ada sos ikan, boleh letak sikit dalam 1 sudu kecik sahaja. Kalau tiada sos ikan, tidak usah gusar dan bimbang. Tidak berdosa ye. Cuma bila letak, rasa la beza sikit kan. Nama pun “Ala Thai”.
7. Then, masukkan daging yang kita goreng tadi. Gaul sebati. Letak air rebusan daging dalam 2 sudu besar. Biarkan daging seketika. Masa ni la ko letak serbuk perasa, gula dan garam ye. Garam jangan banyak. Sebab sos tiram dan sos ikan sudah masin tu.
8. Dah rasa nak kering, masukkan cili besar ye. Aku hampir lupa cili ni tadi. Hahahahaa..
Taraaaaaa dah siap! Mudah kan? Walau tak semudah ABC, tapi boleh la kalau sapa2 baru nak belajar masak tu. Rasa dia? Kompom mabeles! Masam, manis dan pedas sikit.
Nak jadi sebahagian dari komuniti kami? Jom sertai di keluargagaderclub
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Ramai ibu bapa fikir bila hantar anak ke sekolah berasrama, secara automatik anak akan berubah jadi lebih rajin, lebih pandai, dan lebih berdikari. Tapi hakikatnya, asrama bukan tempat magis yang boleh ubah anak dalam sekelip mata.