Puding memang antara hidangan pencuci mulut yang boleh dikatakan penyeri meja hidangan. Sajian pencuci mulut disajikan setelah makanan utama. Ia bukanlah sejenis makanan berat.

Biasanya sajian pencuci mulut terdiri daripada minuman mahupun makanan yang segar, manis dan nyaman. Antara jenis sajian pencuci mulut ialah puding, kek, aiskrim, biskut, pai, tart, kartard dan lain-lain.

Jika bercadang untuk membuat puding, boleh cuba resipi puding buah naga ini. Biasanya kita makan begitu sahaja buah naga tapi kali ini kita gunakan untuk membuat puding.

RESIPI PUDING BUAH NAGA 

Resipi Puding Buah Naga, Licin Macam Cermin, Elok Cantik Berlapis

 

Resipi Puding Buah Naga, Licin Macam Cermin, Elok Cantik Berlapis

 

Resipi Puding Buah Naga, Licin Macam Cermin, Elok Cantik Berlapis

Bahan-bahan:

LAPISAN PUDING:

2 setengah cawan air
7g serbuk agar agar ( guna yg 1 paket 10g tu sahaja)
1 tin susu cair
1/2 cawan gula (100g)
1/2 cawan dairy whipping cream (optional)
1/2 cawan buah naga yg dikisar halus
Sedikit garam

LAPISAN JELI:

3 gm serbuk agar agar
2 setengah cawan air
1/2 cawan gula
1/2 cawan buah naga yang dikisar

Licin Macam Cermin, Elok Cantik Berlapis

Cara membuat: 

LAPISAN PUDING:

IKLAN

1. Masukkan ke semua bahan lapisan ini, kacau sampai mendidih. Apabila sudah mendidih matikan api dan masukkan buah naga yang dipotong dadu. Sebatikan.

Resipi Puding Buah Naga, Licin Macam Cermin, Elok Cantik Berlapis

 

Resipi Puding Buah Naga, Licin Macam Cermin, Elok Cantik Berlapis

 

Resipi Puding Buah Naga, Licin Macam Cermin, Elok Cantik Berlapis

 

Resipi Puding Buah Naga, Licin Macam Cermin, Elok Cantik Berlapis

 

Resipi Puding Buah Naga, Licin Macam Cermin, Elok Cantik Berlapis

IKLAN

2. Tuang separuh sahaja dari adunan ke dalam loyang 8 inci. Bagi suam dulu baru masuk dalam peti sejuk sekejap sementara buat lapisan jeli.

Resipi Puding Buah Naga, Licin Macam Cermin, Elok Cantik Berlapis

 

Resipi Puding Buah Naga, Licin Macam Cermin, Elok Cantik Berlapis

LAPISAN JELI:

1. Masukkan semua bahan dan kacau hingga mendidih. Matikan api dan tuang perlahan- lahan ke atas puding tadi. Jika puding sudah mengeras sepenuhnya wajib cucuk-cucuk dengan garpu.

Resipi Puding Buah Naga, Licin Macam Cermin, Elok Cantik Berlapis

 

Resipi Puding Buah Naga, Licin Macam Cermin, Elok Cantik Berlapis

2. Jika puding anda masih separuh set (boleh nampak tekstur puding berkedut-kedut sikit jika digoyangkan, itu bermakna separuh sejuk jadi tidak perlu cucuk.

IKLAN

3. Tuang perlahan-lahan dan sejukkan dalam peti sejuk selama lima minit.

Resipi Puding Buah Naga, Licin Macam Cermin, Elok Cantik Berlapis

4. Adunan puding pastinya akan mengeras semula. Lebihan untuk lapisan puding tadi panaskan semula di atas dapur dan tambah air suam sedikit. Kacau hingga mendidih. Matikan api dan tuang perlahan-lahan ke atas jeli tadi.

Resipi Puding Buah Naga, Licin Macam Cermin, Elok Cantik Berlapis

 

Resipi Puding Buah Naga, Licin Macam Cermin, Elok Cantik Berlapis

 

Resipi Puding Buah Naga, Licin Macam Cermin, Elok Cantik Berlapis

 

Resipi Puding Buah Naga, Licin Macam Cermin, Elok Cantik Berlapis

 

Resipi Puding Buah Naga, Licin Macam Cermin, Elok Cantik Berlapis

5. Sejukkan selama empat jam dalam peti sejuk. Sedia untuk dimakan.

Sumber: Muhammad Ali

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI