Pagi raya seakan tidak lengkap tanpa menjamah hidangan rendang bersama ketupat dan nasi impit. Tambah lagi resipi nenek-nenek yang sedapnya lain macam.
Resipi turun temurun dari arwah nenek ini wajib anda cuba untuk pagi raya nanti. Memang sedap!
Kalau nak makan rendang arwah nenek, hanya mak saya sahaja yang akan buat setiap tahun sebab mak saya duduk dengan arwah nenek. Inilah antara menu di mana arwah akan masak untuk waktu berbuka hari pertama puasa.
Arwah nenek suka rendang ada kuah-kuah sikit. Jadi begini sajalah. Rasanya sedap. Secukup rasa. Kalau makan dengan ketupat palas atau lemang memang ‘mengancam’.
Bahan-bahan:
1kg daging
8 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
Seinci halia*
Seinci lengkuas*
2 3 inci kunyit hidup*
5 batang serai*
20 tangkai cili api*
1 sudu serbuk ketumbar
1/2 sudu besar serbuk jintan manis
1/2 sudu besar serbuk jintan putih
Santan secukupnya
Asam keping
Daun kunyit
Daun limau purut
2 sudu besar kerisik
2 sudu besar gula melaka
Garam secukupnya
IKLAN
Cara-cara penyediaan:
1. Sediakan daging dan potong mengikut lawan urat.
2. Kisar semua bahan bertanda (*) di atas dan tumis di dalam kuali.
IKLAN
3. Kemudian, masukkan daging yang sudah dibasuh dan tunggu sehingga air daging habis.
4. Seterusnya, masukkan 1 sudu besar serbuk ketumbar, 1/2 sudu besar serbuk jintan manis dan 1/2 sudu besar serbuk jintan putih.
5. Bila air daging dah keluar, masukkan santan 1 kotak kecil dan tambah 1/2 kotak kecil lagi.
6. Perlahankan api dan tutup kuali. Biarkan daging lembut sehingga rendang pekat. Reneh lebih kurang selama 1 jam 30 minit. Jengah-jengah sekejap dan kacau ye.
IKLAN
7. Bila daging dah lembut, rendang dah pekat pecah minyak, masukkan 1-2 keping asam keping, hirisan daun kunyit, daun limau purut, 2 sudu besar kerisik dan 2 sudu besar gula melaka asli yang dihancurkan.
Bukan selalu dapat menikmati Nasi Tomato kan. Kalau dulu pergi rumah kenduri tak sah kalau tak ada menu yang satu ni. jadi, kalau ibu-ibu nak cuba tukar hidangan seisi keluarga yang lebih istimewa, apa kata cuba buat sendiri Nasi Tomato.
Lengkap dengan Ayam Masak Merah dan juga Dalca. Jadi jom kita cuba resepi yang dikongsikan oleh Tahrunnisah Jali.
Resepi Nasi Tomato Nasi
2 cawan beras basmathi
2 1/2 cawan air
sedikit halia
1 1/2 biji bawang besar sederhana saiz potong dadu
2 ulas bawang putih potong dadu
bahan penumis,( kayu manis, cengkih dan bunga lawang)
3 sudu besar tomato paste
1 kiub pati ayam
sebatang serai diketuk
1/2 cawan susu cair
1 sudu besar minyak sapi
dan sedikit minyak tuk menumis
garam
hiasan daun pudina dan bawang goreng
Caranya
1. Bersihkan beras basmathi dan rendam sekejap
2. Dalam Kuali ..panaskan minyak dan minyak sapi, masukkan bawang besar, bawang putih dan halia serta bahan penumis
3. Tumis sehingga naik bau…masukkan tomato paste, serai, kacau sebati..
4. Kemudian toskan beras dan masukkan dlm rice cooker dan masukkan bahan tumis tadi serta air…dan garam.. tanak seperti tanak nasi..dah masak baru kacau perlahan2 supaya nasi tak patah2 ye…
## sukatan air bergantung pada beras yg digunakan… Jika basmathi biasa 1 cawan beras airnya 1 1/2 cawan Ayam Masak Merah
1/2 ekor ayam dpotong kecil
2 biji bawang besar saiz sederhana*
3 ulas bawang putih*
sedikit halia*
2 sudu besar cili kering yang telah direbus dan di kisar
2 sudu besar tomato paste
2 sudu besar sos cili/sos tomato
garam
gula
minyak utk menumis
dan bawang besar dipotong bulat tuk hiasan
caranya
1. ayam dipotong kecil dan dibersihkan serta ditoskan dan digoreng garam kunyit.
2. kisar bawang besar, bawang putih dan halia
3. Tumis bahan kisar dan lada sehingga pecah minyak..tumis biar agak lama dgn
api perlahan
4. masukkan tomato paste, sos cili/sos tomato
5. dah agak2 kering masukkan gula dulu dan masukkan air sedikit dan perasakan
dgn garam
6. masukkan bawang besar yang dipotong bulat nipis. Resepi Dalca daging, hati dan paru lembu dan sayur
300 gm daging lembu dipotong kecil
hati lembu dipotong kecil
paru lembu (diptong dan direbus terlebih dahulu biar empuk)
2 biji bawang besar sederhana saiz
3 ulas bawang putih
3 sudu rempah dalca
1 mangkuk santan
sedikit halia
sedikit air asam jawa
bahan penumis
Hari ini sudah raya ke lima, tentu ada antara kita merancang untuk membuat open house untuk saudara mara dan rakan-rakan.
Tentu pelbagai menu akan jadi juadah pada hari berkenaan. Salah satunya menu mesti ada kek raya.
Cara homemade lebih menjimatkan. Perkongsian daripada laman facebook Bulan Indah via Masak Apa Hari Ini yang menyediakan 3 resepi kek yang mudah dan enak.
?Kek Mejerin
?Kek Coklat Lembab Koko Leleh
?Apam Susu Viral
Jom buat!
Berikut cara membuatnya.
?Resepi Kek Mejerin
☘1 cwn mejerin (butter lg sdp taw/1 cwn jgk)
☘1 cwn gula(sy gn gula pasir je)
☘4 biji telor B
?1 sdm esen vanila
?2 sdm susu pekat
?1 sdm serbok penaik
?2 cwn tepong gmdum(ayak)(sy gn cap bnga ros)
?tepong ayak sekali dgn serbok penaik?
?pukul mejerin dan gula dlm 5 mnt…lps tu msukkan telor satu2..di ikuti esen vanila n susu..pukul lg dlm 3 mnt…mskkan tepong yg dah d ayak bersama serbok pensik,masukkan sikit2…pukul skejap agak sebati je..x perlu lama2..atau x perlu pukul dgn kelajuan..
?ok boleh bahagiankan kpd beberapa bhgian/ikot warna yg korang sk laa..
?sblum tu..panaskan oven 5 dulu..dgn kpnasan 180’ć atau..dan acuan perlu di sapu dgn minyak atau mejerin dulu yee…ok boleh bakar selama 45 mnt atau sehingga msk..cucuk dulu..baru taw msk ke x..tngok x lekat tuu..kira dh msk lee..ok
?Resepi Kek Coklat Koko Leleh
?3/4 cwn gula(gula pasir je)
?1 cwn susu pekat
?1 cwn susu cair(sy gn susu segar yg kotak kecil tu/sm sukatan 1 cwn)
?1 cwn minyak masak
?1 cwn serbok koko
?3 biji telor B
?1 1/4 cwn tepong gamdum(sy gn cap ros)
?1 sdt serbok penaik
?1 sdt soda bikabonat
?panaskan pengukus dulu yee
?dalam blender…mskkan telur,serbok koko,gula,susu pekat,susu cair n minyak..
?ok bleder semua bahan ni smpai sebati..agak2 laa yee…
?bekas lain..aykkan tepong skali serbok penaik n soda tu..
?ok..boleh tuangkan bhn yg dh d kisar td ke dlm tepong td tu…kacaw gn wisk jee…smpai sebati je…kalo korang rajin boleh tapiskan dulu..adunan ni..baru mskkan dlm bekas pengukus…xnk pon x pee…sy mls..sy x buat.sy terus tuang dlm acuan n kukus..tp acuan tuu perlu sapu minyak dulu yee…tdk nnt melekat plk ms nk keluarkan kek nnt.ok kukus api sederhana besar dlm 45 mnt..atau smpai msk..nk taw msk ke dak…cucuk ngan lidi dulu ye..
?ok..tudong pengukus sy x bungkkan dgn kain pon..tp sy bungkuskan acuan dgn plastik..tp plastik agar besar sikit dari acuan yee…ini utk elakkan air wap menitik ats adunan td…okkk
?Bahan Koko Leleh(tiada sukatan main agak2 je)(nak taw sedap ke idak,sambil2 lah rasa)
?korang satukan semua ni dlm kuali dulu…kacaw guna wiks je…dan rasa dulu jee..kalo manis boleh tambah serbok koko sikit…kalo pahit tambah susu pekat..kalo pekat sangat boleh tambah susu cair…
?pastikan dia x terlalu cair dan x terlalu pekat taw…x maw cair x besttt
?dah puas hati boleh panaskan atas api sekejap..api kecik jee taww!!kacaw selalu takot hangit/hangus…sekejap jee..agak2 panas jee
?kek bagi sejuk dulu..baru buat toping koko leleh nii….kek dah sejuk…boleh terus curahkan kat kek…
?blh hiasa dgn apa2 jee yang korang suke yee…
toping koko nii..kalo korang buat pekat…korang boleh letak kek korang ats papan kek tu..dan korang boleh hiasa/dekok kek korang mcm kek2 span kek2 yang toping2 tuu..sy lupe..apa nmnya.nii sbb dia x meneleh…
…….dan kalo korang nk dia meneleh mcm sy buat tuu..korang kena laa letak dlm bekas yg dlm sikit/tepawe kee…sbb dia meneleh..itu yg buat budak2 sk tu..tapi yg sy buat nii..x cair taw…agar2 kurang pekat
?Resepi Apam Susu Viral
?4 biji telor B
?1 sdm ovellete
?1 sdm esen vanila
?3/4 cwn gula
?6 sdm susu pekat
?1/2 cwn minyak
?2 cwn tepong gamdum
?perwarna ikot sk hati
?panaskan pengukus dahulu
?pukul telor,gula,ovalet,esen vanila…sampai kembang/gebu/putih(lama jgk…)kn betul2 gebu taw..baru jadi…(boleh tngok cek FB #cekdayang)(sy blajar dari situ)
?boleh masukkan susu dan minyak..pukul lagi..masukkan tepong sikit yee…boleh kaup balik je(tapi saya gn mixer pelahan dan sekejap je)
?okk…siap…acuan sapukan minyak terlebih dahulu ye..ini untuk memudahkan kek keluar dari acuan nnt
?boleh bahagikan kepada beberapa bagian..dan letak warna yang korang suke yee..
?ikot lah nk letak mcm mn…nk letak 2 warna saja pon blh…nak letak tompok2 pon boleh..kalo mcm sy…letak dulu warna hijau d bawah bagi habis,dan seterusnya…
?ok pastikan air kukusan dh mendidih ye..boleh la kukus dlm 45 mn..atau smpai msk..boleh cucuk dulu yee
?ok…sy x bungkus tudung periuk dgn kain..tp..sy bungkuskan acuan td dengan plastik yang lebih besar..ini utk elakkan air wap jatuh atas adunan tadi
?okkk…cucuk x lekat tuu kira dh msk laa yee….ok siap
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Andai kena gayanya, tiba-tiba sahaja mood rajin membakar kek dikalangan ibu-ibu ini boleh datang tanpa disangka-sangka. Apatah lagi, bila ada kemahuan hendak mencuba resipi bagi menguji keenakan rasa kek yang dimasak dari air tangan sendiri.
Jadi apa kata, kali ini anda mencuba menyediakan kek cawan yang cukup ringkas ini yang dikongsikan oleh Puan Jamiah Tulisman. Menurutnya lagi menu kek cawan ini sering disediakan untuk tujuan bisnesnya.
Nyata, melihat gambarnya pun nampak cukup menyelerakan dan boleh dicuba untuk dijadikan antara menu istimewa ketika minum petang bersama keluarga. Jom semak.
RESEPI KEK CAWAN MUDAH
Resepi kek cawan ni sangat mudah dan sangat sedap dan gebu. Kebetulan anak nak makan kek cawan, jadi saya share resipi di sini. Boleh la cuba nanti.
Biasa saya buat jualan untuk goodies atau dessert table. Memang tak muak kalau makan. Selamat mencuba. Saya sertakan video supaya nampak lebih jelas.
Bahan-bahan:(dapat 30-33 biji)
300gm mentega@marjerin (Saya guna marjerin Latifolia)
280gm gula perang
300gm tepung naik sendiri
5biji telur A
60gm coklat chip *jika suka
Cara: 1. Putar gula perang dan mentega hingga lembut dan kembang gebu 2. Masuk telur sebiji-biji 3. Masukkan tepung sedikit-sedikit dan masuk coklat chip ..kaup balik rata
4. Tuang 3/4 penuh ke dalam cawan kek.Tabur coklat chip jika suka 5.Bakar suhu 160-170c selama 30 minit atau hingga masak
*boleh tabur parutan chese,kekacang dan lain-lain
*boleh letak perisa disukai (esen vanila,esen pandan atau lain-lain)
Saya tak letak sebab macam tu jek pun dah sedap sangat
Intan Ladyana kongsi wajah Umayr, anak keduanya sudah 3 bulan, "Rupa siapa ye." Pelakon Intan Ladyana selamat melahirkan cahaya mata keduanya, di sebuah pusat perubatan di Kuala Lumpur ada 26 April yang lalu.