Susulan penularan COVID-19 di seluruh dunia, rata-rata masyarakat kini amat mementingkan aspek kesihatan. Penjarakan sosial, kerap membersihkan tangan selain pemakaian pelitup muka sudah menjadi norma baharu dalam kehidupan bagi membendung penularan wabak yang merbahaya ini.

Kejayaan pelaksanaan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) yang mencapai imuniti kelompok dengan 80 peratus penduduk dewasa lengkap divaksin membuatkan ramai menarik nafas lega. Ini merupakan satu perkembangan yang baik terutama dalam memerangi wabak tersebut.

Walau bagaimana pun, ibu bapa tetap melahirkan rasa bimbang akan tahap kesihatan anak-anak yang masih terdedah kepada wabak ini terutama sekali yang belum boleh menerima vaksin COVID-19 iaitu bayi dan kanak-kanak dibawah umur 12 tahun.

Risaukan Kesihatan Anak-Anak Waktu Pandemik? Ada Perkara Yang Perlu Ibu Bapa UtamakanMenurut laporan Malaysiakini pada 2 September 2021, ibu hamil dan kanak-kanak kekal sebagai populasi berisiko di mana lebih 320,000 bayi dan kanak-kanak  telah dijangkiti virus sejak bermulanya pandemik.

Kanak-kanak & ibu hamil boleh mendapatkan Perlindungan Pendapatan Hospital PERCUMA jika positif COVID-19 dari AIA Malaysia!

Memahami kebimbangan rakyat Malaysia terutamanya mereka yang bergelar ibu bapa ketika musim pandemik ini, AIA Malaysia tampil untuk membantu golongan rentan yang semakin terdedah kepada risiko jangkitan COVID-19 iaitu kanak-kanak serta ibu hamil dengan menawarkan Perlindungan Pendapatan Hospital COVID-19 Percuma.

Tawaran ini merupakan sebahagian daripada inisiatif dibawah kempen terbaharu AIA Malaysia iaitu “Anakku Sihat Negaraku Hebat” yang dilancarkan bagi membantu keluarga hidup lebih sihat, berpanjangan dan bermakna.

Risaukan Kesihatan Anak-Anak Waktu Pandemik? Ada Perkara Yang Perlu Ibu Bapa UtamakanKanak-kanak (17 tahun dan ke bawah) serta ibu hamil akan menerima Perlindungan Pendapatan Hospital sehingga RM150 setiap hari sehingga maksimum 14 hari sekiranya disahkan positif COVID-19 dan memerlukan kemasukan hospital.

Perlindungan ini tersedia sehingga 31 Disember 2021 dan adalah tertakluk kepada terma dan syarat. Ibu bapa yang berminat boleh mendaftar sebelum 31 Oktober 2021 melalui pautan ini.

IKLAN

Penyelesaian Kesihatan Menyeluruh AIA untuk Ibu Bapa dan Anak Tersayang!

Bagi pasangan yang bakal menimang cahaya mata mahupun yang baru bergelar ibu bapa, perlindungan takaful atau insurans adalah antara keperluan utama yang perlu anda teliti sebaiknya untuk jaminan pada masa hadapan. Malah, bagi ibu bapa yang memiliki anak yang berusia bawah lima (5) tahun, inilah masa yang sesuai untuk memikirkan soal perlindungan untuk si kecil.

AIA Malaysia menyediakan ekosistem kesihatan dan kesejahteraan komprehensif untuk membantu keluarga hidup lebih sihat, berpanjangan dan bermakna. Ekosistem Penyelesaian Kesihatan Menyeluruh (Total Health Solution – THS) AIA, memberi fokus kepada tiga tunggak utama iaitu Hidup Sebaiknya (Live Well), Lindungi Sebaiknya (Protect Well) dan Pulih Sebaiknya (Get Well).

Ianya seiring dengan kempen “Anakku Sihat, Negaraku Hebat” yang juga bertujuan memastikan para ibu bapa menikmati ketenangan fikiran apabila mengetahui bahawa anak-anak mereka mempunyai akses kepada penjagaan kesihatan dan perlindungan yang berkualiti sepanjang fasa tumbesaran kritikal, lebih-lebih lagi pada musim pandemik ini.

Antara pelan-pelan yang tersedia untuk pilihan ibu bapa termasuklah:

A-Life Ikhtiar Child Solution

IKLAN

Produk inovatif yang melindungi anak sejak dari dalam kandungan sehingga membesar, A-Life Ikhtiar Child Solution merupakan sebuah pelan takaful yang fleksibel dan sesuai untuk ibu bapa yang ingin menyertai skim Takaful Keluarga.

Pelan ini bukan sahaja menyediakan perlindungan komprehensif serta peluang simpanan untuk anak (all in one plan), tetapi juga didatangkan dengan pelbagai pilihan rider patuh syariah yang memberikan ibu bapa ketenangan dan jaminan keselamatan dalam perjalanan membesarkan anak-anak.

Selain ciri pelan yang fleksibel, ia juga melindungi anak anda daripada penyakit kuning neonatal, 19 keadaan kongenital, masalah tumbesaran serta melindungi si ibu terhadap komplikasi kehamilan seawal 13 minggu sehingga melahirkan.

Lebih istimewa lagi, ini merupakan pelan pertama di pasaran yang menawarkan pembayaran balik kos rawatan perubatan dan caj hospital sekiranya bayi anda dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi Neonatal (NICU), Unit Rawatan Rapi (ICU) atau Unit Rawatan Separa Rapi (HDU) dalam tempoh 30 hari pertama kelahiran.

Bukan itu sahaja, pelan ini hadir dengan ciri unik AIA, iaitu Vitaliy Joy Wallet yang memberi ganjaran kepada anak anda apabila anda kekal sihat menerusi program AIA Vitality. Ini bertujuan untuk menggalakkan anda menitikberatkan aspek kesihatan sambil menikmati pelbagai ganjaran termasuk vaksinasi kanak-kanak serta pemeriksaan gigi dan mata untuk anak anda.

Risaukan Kesihatan Anak-Anak Waktu Pandemik? Ada Perkara Yang Perlu Ibu Bapa UtamakanA-Life Joy Xtra

IKLAN

Direka untuk ibu bapa yang lebih cenderung memilih pelan insurans konvensional, A-Life Joy Xtra adalah pelan berkaitan pelaburan komprehensif yang juga didatangkan dengan pilihan-pilihan rider yang menyediakan ciri-ciri serta manfaat yang sama seperti A-Life Ikhtiar Child Solution.

Tawaran Istimewa dari AIA Malaysia!

AIA Malaysia komited dalam menyokong ibu bapa membesarkan anak-anak yang sihat dan ceria. Dari peringkat kehamilan hingga ke kelahiran dan seterusnya, AIA akan sentiasa berada di setiap langkah perjalanan hidup dan kesihatan anda sekeluarga.

Pelbagai tawaran menarik tersedia buat para pelanggannya termasuk hak dan kadar istimewa untuk pelbagai perkhidmatan yang ditawarkan oleh rakan penjagaan kesihatan AIA seperti:

  1. Penjimatan sehingga RM 1,200 untuk pakej bersalin / kelahiran.
  2. Potongan hingga 15% untuk vaksinasi anak seperti BCG, chickenpox dan pneumococcal.
  3. Potongan hingga 35% untuk lawatan ke rumah selepas bersalin oleh jururawat / ahli fisioterapi.

Selaras dengan kempen ‘Anakku Sihat, Negaraku Hebat‘, AIA Malaysia sedang menganjurkan siri webinar, bengkel dan kelas antenatal percuma yang terbuka kepada orang ramai untuk sertai.

Kelas antenatal eksklusif dengan kerjasama Hospital Pantai Kuala Lumpur akan berlangsung setiap bulan sehingga Disember 2021, pada hari Sabtu dari jam 9 pagi hingga 1 tengah hari. Untuk pendaftaran kelas antenatal percuma, layari pautan ini.