Tidak dapat dinafikan bila kita meletakkan pengharapan pada manusia selalu buatkan kita rasa kecewa. Oleh itu letakkan lah sepenuh pengharapan kepadaNya yang Maha Berkuasa. Malah ingatlah pertolongan Allah itu sentiasa dekat bagi hambanya yang meminta.

Di sini dikongsikan bagaimana kita dapat sentiasa berikhtiar untuk mendirikan solat untuk  memohon pertolongan dengan Allah yang dikongsikan oleh Dzuriasikim Dzulkefli

TIPS AGAR KITA SENTIASA BERIKHTIAR UNTUK SOLAT.

1. Samada solat sunat Tahajjud, hajat atau solat wajib serta yang lain-lain… anggaplah ia sebagai salah satu ikhtiar atau jalan terbaik (dan yang paling “dekat”) untuk memohon pertolongan dari Allah. Ingatlah pertolongan Allah itu sentiasa dekat bagi hambaNya yang meminta.

“Rugi Merayu Pada Orang Tapi Sedikit Kepada Allah.” Ikhtiarkan Cara Ni Minta Pertolongan!

IKLAN

2. Setiap kali terjaga malam atau selagi kita masih mampu bersolat, anggaplah ia sebagai peluang yang paling akhir (sebelum ajal) buat kita melakukan ibadah di dunia yang sementara ini.

3. Ingatkan diri selalu bahawa doa dalam Tahajjud itu adalah umpama anak panah yang tidak akan pernah tersasar dari sasarannya.

“Rugi Merayu Pada Orang Tapi Sedikit Kepada Allah.” Ikhtiarkan Cara Ni Minta Pertolongan!

IKLAN

4. Adalah sangat rugi jika kita rajin merayu dengan manusia tetapi sangat sedikit merayu kepada Allah sedang hati setiap manusia itu adalah milik Allah.

5. Adalah sangat rugi jika kita tiada halangan untuk beribadah, masih bernyawa, tidak sakit, tidak ada sebarang kekangan tetapi bermalas-malasan untuk menunaikan solat kerana setiap waktu itu tidak akan dapat kita putar kembali.

7. Bayangkan betapa banyaknya mereka yang sudah pergi sangat berkeinginan untuk kembali ke dunia (walaupun hanya sebentar) untuk bersedekah dan beribadah sahaja dan tidak memikirkan hal-hal yang lain sedangkan kita yang hidup tidak memikirkan hal mati.

IKLAN

8. Selalu ingatkan diri bahawa dunia ini hanyalah sementara.
Dunia ini hanyalah sementara.
Dunia ini hanyalah sementara.
Segala kebahagiaan kita, keluarga kita, pasangan kita, hujan, panas, matahari, bulan, bintang… serta airmata mu adalah pinjaman yang tidak ada satu pun yang akan kekal.

Sumber : Dzuriasikim Dzulkefli

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Tercari telekong yang selesa dan murah, ada DI SINI