Bila musim hujan, itu bermakna ada di antara kita akan ada yang mudah mendapat selesema dan batuk. Perubahan cuaca juga sering menyebabkan tahap kesihatan kita juga akan terganggu. Lazimnya, tidak kiralah anak-anak atau orang dewasa sekali pun akan mudah diserang penyakit jika antibodi di dalam tubuh lemah.

Menyentuh tentang penyakit batuk, memang diakui mudah dijangkiti dan bila terkena salah seorang dalam keluarga, pasti akan ada ‘pengikut’nya. Batuk ini memang memeritkselepakan memeritkan apatah lagi saat tekak terasa kering dan gatal sepanjang waktu. Ini sekali gus menyebabkan kita akan terbatuk-batuk hingga berminggu-minggu lamanya.

Tidak mahu terus dibelenggu dengan masalah kesihatan, ada baiknya mencuba petua yang telah diamalkan sejak dahulu lagi bagi merawat batuk dengan menggunakan jus nanas. Jom semak bagaimana menghasilkannya.


Since batuk tak berhenti nie , macam macam petua dayah cuba. Kawan bagitaw try minum nenas. Ok apa lagi start motor cari lah nenas. Nenas nie tajam ye. Sifat dia tu elok untuk menghakis kahak yang menyebabkan tekak gatal dan batuk.

Bahan-bahannya

1. Nenas sedang masak (macam nak buat acar)
2. Sedikit air

Cara membuatnya :

1 & 2 : Mula- mula kupas nenas dan buang durinya.

3 & 4 : Potong kiub untuk mudah nak diblender.

5 & 6 : Kisar dengan sedikit air. Bahagian tengah nenas pun kisar sekali ye. Ambil sedikit pun takpe. Ada khasiatnya.

7 & 8 : Tapiskan ke dalam jug untuk asingkan seratnya.

9 & 10 : Tapis lagi sekali dengan penapis yang lebih halus.

11 : Simpan dalam jug atau botol.

12 : Minum secawan atau budak masukkan dalam picagari campurkan dengan madu. Lebihnya simpan dalam peti ais.


Begitu juga dengan perkongsian daripada Na ‘imah Ali yang turut menyatakan keberkesanan menggunakan air nanas ini untuk merawat batuknya. Cuma resipinya sedikit berbeza dan ini perkongsiannya.
Bahan-bahan :
4 biji nanas moris (sebab nak manis)
Halia sebesar ibu jari
Cara Penyediaan :
1. Takde spesifik jumlah nanas dan halia untuk sy. Dalam post nih, sy gunakan 4 biji nanas moris + halia agak tua besar sikit dari ibu jari. Potong, masuk dalam slow juicer dan tadaa.. Jadilah ubat batuk alami.
2. Kalau takde slow juicer, boleh guna blender biasa. Tapi biasanya bila dah tambah air rasa manis nanas dah kurang. Sy akan tambah madu sikit.
Ekstra Info :
Selain nanas, ubat batuk alami yang pernah sy cuba ialah rendaman daun jintan hitam dalam air panas (lain tempat mungkin lain namanya), rendaman bunga belimbing + gula batu, atau pear campur halia(ini pun versi campak dalam slow juicer).

Kredit : Na ‘imah ali

 

Tinggalkan Komen