Semenjak dua menjak ini, banyak kes kematian akibat strok haba dilaporkan. Paling menyedihkan, kebanyakan dari mereka adalah golongan kanak-kanak sehinggakan baru-baru ini kerajaan telah mengambil inisiatif untuk memberikan cuti sekolah jika suhu mencecah 37 darjah sehingga tiga hari berturut-turut.

Perkara ini amat membimbangkan lebh-lebih lagi yang mempunyai anak kecil kerana berdepan dengan cabaran kerenah anak yang hyperaktif dan tidak suka minum air. Ianya membawa maut akibat dari Dehidrasi

Bagi yang berkemampuan, pasti anda bingung memikirkn bagaimanakh cara untuk mengurangkan bahang ini agar sesuatu yang tidak diingini terjadi.

Namun perkongsian dari seorang wanita bernama Sapiah Mamat di laman Facebook ini pasti akan melegakan hati anda. Beberapa tip diberikan amatlah berguna dan kosnya amat murah.

Antara tip yang diberikan adalah :

1. Aluminium foil

Seorang pengguna Facebook dikenali sebagai Sapiah Mamat berkongsi kaedah untuk menyejukkan rumah dengan menggunakan aluminium foil.

IKLAN

Menurutnya, kaedah itu jauh lebih jimat memandangkan aluminium foil boleh dibeli secara dalam talian dan lebih murah berbanding kos pemasangan aircond.

“Tip sejukkan rumah tanpa pasang aircond. Tak sia-sia beli aluminium bubble foil dekat Shopee. Segulung tu 40 meter tak sampai RM300 pun tapi boleh buat rumah jadi nyaman tak berbahang.

“Kawasan Kak Piah ni dekat laut, rumah pula jenis teres himpit-himpit, jadi tak ada banyak angin boleh masuk dalam rumah sebab tingkap tak banyak. Seawal 9 pagi dah rasa bahang. Kalau malam, tidur pasang dua kipas masih berpeluh.

“Tapi selepas pasang aluminium foil ni penuh satu rumah, tidur malam terasa gigil walaupun tak pasang aircond. Aluminium foil ni paling sesuai diletakkan dekat dalam siling,” ujarnya.

IKLAN

Selain dipasang dalam siling rumah, aluminium foil juga boleh dilekatkan pada bahagian bawah atap yang mana ia berfungsi untuk memantulkan haba, sekali gus menjadikan rumah lebih nyaman.

2. Exhaust fan
Antara kaedah lain, anda boleh membeli exhaust fan pada harga kurang RM50 untuk menjadikan suhu dalam rumah lebih terkawal.

Exhaust fan biasanya dipasang pada dapur untuk menyedut haba dan menghilangkan bau.

IKLAN

Fungsi sebenarnya bukanlah untuk menyejukkan, namun pemasangan exhaust fan mampu menyedut keluar haba panas dari kediaman anda.
“Tidaklah sejuk macam aircond, tapi sangat membantu untuk kurangkan haba panas dalam rumah. Rumah kami pasang tiga biji dan guna kipas siling saja,” tulis seorang pengguna.

Rumah Tiada Aircond, Ramai Bimbang Keluarga Kena Strok Haba. Ini Cara Mudah Nak Sejukkan Rumah Dengan Harga Paling Murah

3. Ais
Alternatif ini sememangnya menjimatkan wang, namun ia tidak bertahan lama dan memerlukan kerajinan untuk melakukannya.

Caranya, halakan kipas ke arah ketulan ais yang diletakkan di dalam bekas bagi mendapatkan rasa sejuk seperti aircond.

Satu petua mudah, taburkan garam ke atas ketulan ais bagi menjadikannya kekal beku dengan lebih lama.

Semoga artikel ini membantu anda dalam menghadapi cuaca panas yang sedang melanda negara.