Apabila kita membeli makanan sudah tentu kita akan melihat kepada label pada makanan itu supaya terjamin selamat untuk dimakan.

Namun, tahukah anda bahawa rupanya ada beza antara perkataan pada label makanan itu iaitu BAIK SEBELUM dan GUNA SEBELUM. Mesti tahu panduan ini.

Rupanya Ada Beza Label Makanan ‘ Baik Sebelum’ Dan ‘Guna Sebelum’. Ambil Peduli Info Ini.

Ikuti panduan oleh Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia

APA BEZA “BAIK SEBELUM” DAN “GUNA SEBELUM” PADA LABEL MAKANAN?

Pernah tak anda pergi ke pasar raya dan lihat label makanan yang bertulis “GUNA SEBELUM” atau “BAIK SEBELUM”?

IKLAN

Tahu tak perbezaan berkaitan perkataan yang digunakan? Kadang-kala kita sendiri keliru dan membuang makanan tersebut walaupun ianya masih elok untuk dimakan.

Label “Guna Sebelum” atau “Makan Sebelum”.

Rupanya Ada Beza Label Makanan ‘ Baik Sebelum’ Dan ‘Guna Sebelum’. Ambil Peduli Info Ini.

IKLAN

 

• Bermaksud bahawa selepas tarikh yang dinyatakan, makanan tersebut tidak lagi dapat mengekalkan ciri-ciri kualitinya walaupun ianya disimpan mengikut syarat-syarat penyimpanan yang ditetapkan. Antara yang dapat dilihat pada makanan tersebut ialah ianya akan berkulat, tengik, masam atau basi.
• Selalunya tarikh akhir ini dilabel bagi jenis makanan tertentu yang mudah rosak iaitu susu,yogurt, produk telur dan jus buah Pasteur. Sekiranya telah melebihi tarikh yang dinyatakan, makanan itu tidak boleh dimakan atau dijual kerana boleh menimbulkan masalah risiko kesihatan apabila dimakan.

Label “Baik Sebelum”.

IKLAN

Rupanya Ada Beza Label Makanan ‘ Baik Sebelum’ Dan ‘Guna Sebelum’. Ambil Peduli Info Ini.

• Bermaksud bahawa tarikh terakhir anda boleh mengharapkan makanan tersebut mengekalkan semua sifat kualitinya pada tahap terbaik. Produk tersebut mampu untuk mengekalkan kualiti selagi ianya disimpan mengikut syarat-syarat penyimpanan yang ditetapkan dan tidak dibuka.
• Selepas tarikh tersebut, makanan tersebut mungkin masih selamat untuk dimakan, tetapi kualitinya telah berkurangan. Kualiti yang dimaksudkan ialah seperti perubahan warna, rasa tekstur,perisa serta apa-apa sifat khusus yang dibuat akuan secara nyata atau tersirat seperti kesegaran makanan.
• Kemerosotan kualiti yang berlaku apabila terdapat perubahan yang tidak diingini dalam makanan. Sekiranya telah melebihi tarikh tersebut, makanan masih boleh dimakan, dengan syarat makanan tersebut masih elok dan selamat untuk dimakan.

Kesimpulannya, jangan lupa untuk membaca label semasa membeli makanan. share pada rakan-rakan dan orang tersayang.

Nota : Untuk makluman, penandaan tarikh pada bungkusan produk makanan adalah tertakluk kepada Peraturan-Peraturan Makanan 1985.

Kredit: Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI