Ambil tahu kesihatan diri amat penting supaya dapat menjalani kehidupan dengan sempurna. Jika asyik berkerja tanpa menghiraukan kesihatan ia akan ‘makan diri’ nanti.

Bagi yang bekerja tentu biasa menghadapi masalah kebas hujung jari. Namun ada segelintir beranggapa ia biasa-biasa aje. Namun jika dibiarkan boleh jejaskan kualiti hidup pada masa akan datang.

Nak tahu lanjut kena alert perkongsian Dr Zubadi Hj Ahamd. Jika rasa pernah alami situasi tu, buat pemeriksaan sendiri. Bagi yang berumur 40 tahun ke atas tu dah kena alert kesihatan diri.

Ikuti perkongsian beliau.

RASA KEBAS PADA JARI SEBELAH TANGAN KIRI
Assalamu alaikum doktor. Saya berusia 28 tahun. Saya mengalami masalah sakit tangan kiri sudah beberapa bulan. Saya sudah berjumpa dengan doktor di klinik swasta dan diberikan ubat sapu. Sakit ada hilang dan kemudian datang balik. Rasa sakit itu bukan seperti kebas tetapi lebih kepada rasa lenguh2 dan adakalanya terasa semut2 di pangkal tangan dan hujung jari. Saya juga kadangkala rasa sakit di bahagian dada kiri tetapi sakit itu tidak melibat keseluruhan bahagian dada. Sakit itu rasa seperti dicubit sedikit tetapi dalam jangka masa yang sangat singkat dalam beberapa saat sahaja. Saya tidak mengalami sesak nafas pun. Nafas seperti biasa juga. Saya harap doktor boleh bagi serba sedikit penjelasan. Terima kasih.

IKLAN

Asyik Menaip, Memasak & Duduk Terlalu Lama Boleh Jadi Punca Hujung Jari Kebas. Dr Ini Jelaskan Lanjut, Puncanya.

WALAIKUMUSALAM.
Saya berpendapat bahawa puan harus membuat pemeriksaan lengkap bagi kesihatan puan kerana rasa kebas pada tangan boleh disebabkan oleh pelbagai perkara.
Ada disebabkan oleh punca yang ringan dan ada yang disebabkan oleh punca yang lebih serius. Secara amnya rasa kebas dan mencucuk pada anggota badan tidak boleh dipandang ringan.
Salah satu punca masalah ini adalah tanda-tanda awal seseorang itu seseorang itu mengalami masalah saraf hujung atau lebih tepat sistem saraf peripheral. Kerosakan saraf ini disebut sebagai sebagai periferal neuropati. Kerosakan pada saraf akan menyebabkan penghantaran sesuatu isyarat dari hujung jari ke otak akan terjejas.

Asyik Menaip, Memasak & Duduk Terlalu Lama Boleh Jadi Punca Hujung Jari Kebas. Dr Ini Jelaskan Lanjut, Puncanya.
Kebanyakan punca masalah ini adalah diabetes, dan punca-punca lain adalah tidak mengamalkan gaya hidup kurang sihat seperti minuman beralkohol, merokok dan tidak mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran dalam pemakanan. Selain itu, ia kerap berlaku pada mereka yang telah meningkat usia atas factor penuaan.

IKLAN

Pekerjaan yang berulang seperti menaip, memasak, duduk terlalu lama, trauma akibat kemalangan, jatuh atau kesan kecederaan sukan boleh menyebabkan masalah seperti ini. Kekurangan vitamin B dan vitamin E juga boleh menjadi punca selain factor genetic genetik dan kesan pengambilan ubat tertentu.

Pemakanan sihat
Saya mencadangkan puan mengambil makanan yang mengandungi vitamin B kompleks dan vitamin E untuk mencegah kerosakan saraf dan merawatnya. Antara sumber vitamin ini boleh didapati dalam minyak zaitun, bijirin, daging, sayuran, kentang, susu dan produk tenusu, buah-buahan, kekacang, ikan dan telur.
Kekurangan vitamin B dan vitamin E boleh menyebabkan seseorang mudah rasa penat, lemah otot, mengalami sawan malah boleh memberi kesan mental seperti kemurungan.
Selain itu saya mencadangkan puan melakukan urutan pada bahagian yang sakit menggunakan teknik deep muscle massage. Cara mudah dengan menyapu minyak panas untuk menghangatkan tangan atau kaki. Urut perlahan-lahan mengikut perjalanan saraf dan otot.

Jangan biarkan tangan dan kaki terdedah terus kepada suasana yang sejuk seperti pendingin hawa. Sungguh pun begitu pemeriksaan lebih lengkap perlu dilakukan untuk mengesan penyakit yang lebih serius.
Semoga bermanfaat.

IKLAN

Sumber: Dr Zubaidi Hj Ahmad

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Asyik Menaip, Memasak & Duduk Terlalu Lama Boleh Jadi Punca Hujung Jari Kebas. Dr Ini Jelaskan Lanjut, Puncanya.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI