Wanita dan kecantikkan memang tidak boleh dipisahkan. Pelbagai produk dan petua mesti cuba.

Justeru, untuk tampil cantik ni kena rajin untuk manjakan diri termasuk wajah. Apabila diri tampil cantik, sudah tentu kita lebih yakin diri.

Sebagaimana petua ni berkongsi cara untuk tampil wajah kembali cerah dan tidak kusam.

Hanya menggunakan bahan-bahan natural dan mudah didapati di dapur untuk membuat Hydrating Mask Scrub. Biasanya jika di spa kos rawatan ini hampir ratus ringgit. Apa lagi buat aje di rumah. Jom cuba!

PETUA RAWAT KULIT KUSAM , KERING & JERAGAT TEBAL.

So untuk korang yang ada masalah kulit kering , berjeragat dan kulit kusam wajib cuba tau. Rawatan ini dipanggil Hydrating Mask Scrub. Amalkan hydrating mask ni untuk kelembapan kulit muka agar mulus dan glow, mengecilkan pori-pori, serta sapu sekitar kaki dan tumit kaki yang kering atau merekah juga tau.

Cara – caranya :⠀

1. Sediakan sebiji tomato. Tomato ini boleh digunakan sehingga 3 kali. Setelah itu, korek isi tomato tersebut.⠀

2. Masukkan 2 sudu beras hancur untuk dijadikan scrub muka. Anda tidak perlu membasuh beras terlebih dahulu ya. ⠀

3. Masukkan Yogurt asli untuk kesan optimum, anda boleh lakukan detox skin dan detox body⠀

IKLAN

4. Masukkan 1 sudu madu asli⠀

5. Campurkan semua bahan di atas dan kacau sehingga sebati. Dia agak cair sikit boleh je nak tambah beras kalau tak cukup tau.

IKLAN

6. Wrap dan simpan di dalam peti ais selama 30 minit atau 1 jam ⠀

7. Sapukan campuran bahan-bahan tadi dan diamkan 15 minit atau 20 minit. Kalau nak 30 minit pun boleh. Kemudian scrub sehingga kalian berpuas hati.⠀

Sangat elok hydrating mask di gunakan dalam suhu yang sejuk. secara semula jadi.⠀

Proses ini akan menjadikan pori-pori mengecil. Kulit akan kelihatan mulus dan halus. lebih segar.⠀

8. Selepas 30 minit. Buang semua black head dan white head. Kemudian cuci menggunakan hydrating mask kembali dan bilas.⠀

9. Untuk proses yang terakhir, boleh sapukan ais ke kulit wajah anda untuk menambahkan kesegaran kulit dan mengecilkan pori-pori dengan lebih baik.⠀

TIPS TAMBAHAN : kalau nak kulit lembab bebas jeragat dan glowing boleh amal skinz booster untuk dalaman. Khasiat dalam jamu untuk kulit tu akan buat kulit awak ching ching di pagi raya.

Menarik petua ni. Boleh cuba di rumah. Jimat belanja!

Kredit: Jamu Puteri HQ