“Ubat sirap demam untuk anak-anak yang simpan dalam peti ais tu boleh tahan berapa lama ya?”

Lazimnya ubat demam yang tidak habis digunakan akan disimpan di dalam peti ais. Nak buang sayang, masih ada ‘balance’ lagi.

Ramai yang berbuat demikian dan beranggapan cara yang betul adalah menyimpan ubat di dalam peti ais.

Namun tahukah anda bahawa cara ini, tidak digalakkan, sebaliknya harus dibuang setelah digunakan dan disimpan pada suhu bilik.

Nak tahu lanjut, ikuti penjelasan ini menerusi perkongsian seorang ahli farmasi di facebooknya, Salinda Sopian. 

Ubat sirap paracetamol ataupun ubat demam sememangnya dibotolkan dengan saiz yang kecil, 60mL ataupun 100mL sahaja. Ianya hanya untuk kegunaan sekali untuk seorang pesakit.

Contohnya, sekiranya dos 5mL 4 kali sehari maka ubat tersebut akan habis selepas 3 hari.

Ubat sirap demam tidak sepatutnya disimpan. Sekiranya masih banyak ubat yang berbaki, maka ubat tersebut boleh disimpan di tempat kering pada suhu bilik selama 1-2 bulan daripada tarikh ia dibuka.

Sekiranya hendak menyimpan ubat demam sebagai persediaan, seeloknya dapatkan ubat yang baru dan simpanlah ia di tempat yang kering pada suhu bilik dan bukan di dalam peti sejuk.

Ubat yang telah dibuka akan dimasuki oleh udara biasa yang mengandungi bakteria dan kulat.

Apabila disimpan di dalam peti sejuk, udara tersebut akan menjadi wap air melalui proses kondensasi.

Wap air biasanya berkumpul pada penutup botol di bahagian dalam.

Wap air ini menjadi tempat pembiakan bakteria dan kulat. Lama-kelamaan ia akan bercampur dengan ubat dan merosakkan ubat tersebut.

Jadinya, tak perlu lah simpan ubat sirap demam yang telah dibuka di dalam peti ais berbulan-bulan malahan bertahun-thun lamanya.

Tanggapan simpan ubat sirap demam dalam peti ais untuk lebih tahan lama adalah tidak betul.

Tempoh masa

Ubat sirap sebegini biasanya dicampur dengan pengawet (preservative) seperti methylparaben.

Oleh sebab itu, ia tahan dlm tempoh yang lama pada suhu kurang dari 30degree selagi ia belum dibuka.

Sekiranya disimpan pada suhu yang tidak dicadangkan (contohnya dalam peti sejuk), stability ubat tersebut akan terganggu.

In fact, ia akan jadi lebih cepat rosak.

Seeloknya simpan sahaja pada suhu bilik, tertutup dari cahaya matahari, dan buang sahaja selepas 1 bulan dibuka.

Ubat bukan seperti makanan, jika disimpan dalam peti ais akan lebih tahan lama.

Nota kaki:  Gambar dibawah adalah ubat sirap untuk anak-anak. Lepas ni jom periksa peti ais masing-masing. Buang ubat yang tak perlu okay.

IKLAN

Belajar sesuatu?

Bukan tak berjimat tapi untuk selamat

Sumber: Salinda Sopian (Pharmacist) via Klinik An-Nur Jengka

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

KELUARGA TALK: Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridzwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Daftar nama di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat/

 

Terkini: E-TOUR KE FARM IN THE CITY. ENJOY!

IKLAN

MedicKeluarga: Dialisis, Peluang Kedua Pesakit Ginjal. Pakar Buah Pinggang Ni ada jawapannya.

MedicKeluarga: Obesiti dalam keluarga atasi cara selamat. 

MedicKeluarga: Berapa lamakah luka jahitan czer atau caesarean akan pulih? Bilakah masa sesuai untuk memulakan hubungan intim?

MedicKeluarga: Mandi malam ketika hamil. Ada pendapat kata nanti bengkak kaki. Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

MedicKeluarga: Betul ker ni, makan atau minum pati ikan haruan mampu sembuhkan luka operation dengan cepat? Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

Bintang Kecil: Periksa mata, kerana dari mata turun ke hati

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara