Mengalami masalah sakit lutut menjadi antara penyakit yang biasa di alami sebilangan antara kita. Hendak dikatakan terlalu aktif atau lama berdiri, mungkin tidak juga. Apatah lagi bila pekerjaan yang kita lakukan tidak memerlukan waktu berdiri yang lama malah kebih banyak duduk. Begitu juga bagi seorang surirumah, sering juga terjadi dek kerana terlalu lama berdiri untuk menyediakan hidangan untuk keluarga, lutut mula terasa sakit-sakit. Sebenarnya apa yang menyebabkan lutut kita boleh rasa begitu ya?

Menjawab pertanyaan ini, Kementerian Kesihatan Malaysia ada berkongsi info diakaun fb mereka tentang hal ini. Jom semak untuk memberi pemahaman bersama bukan sahaja menegtahui kenapa ia terjadi malah dalam masa yang sama digalakkan untuk mencuba teknik senaman khusus untuk lutut. Diharapkan denganc ara ini, kesihatan kita lebih positif.

Ini perkongsiannya.
Sakit Lutut. Ambil Tahu Puncanya & Boleh Amal Teknik & Petua Ni!

Sambil berehat di rumah, cuba pratikkan senaman ini bagi menguatkan lutut anda.

Lutut adalah sendi penting. Jika rosak, tak ada 'spare part'. Semua aktiviti harian pun terjejas. Nak berdiri pun seksa.

IKLAN

Golongan berusia berisiko tinggi mengalami sakit lutut. Namun, ramai orang muda hari ini sakit lutut dan dianggap 'tua sebelum waktunya' kerana:

1. Berat badan berlebihan/obes
2. Kurang bersenam
3. Bersenam berlebihan

IKLAN

Jaga lutut, jaga berat badan, jaga makan, dan kerap bersenam mengikut kemampuan tetapi jangan berlebihan.

Manakala ini pula perkongsian kisah daripada Ibah d'aina via mahn yang ada juga kaitannya dengan masalah sakit lutut. Menurutnya, dengan mengamalkan petua lama ini akan dapat manfaat kesihatan dan bolehlah dijadikan alternatif disamping mendapatkan rawatan daripada pakar perubatan. Jom semak perkongsiannya ini.

IKLAN
Sakit Lutut. Ambil Tahu Puncanya & Boleh Amal Teknik & Petua Ni!

Tiap-tiap pagi hubby akan petik 5 helai daun kari untuk akak kunyah-kunyah dan telan…emmm dapnya. Inilah xtvt baru kami, banyak khasiat rupanya daun kari ni cuma kita ja tak tahu.
Fungsi utamanya untuk kuatkan tulang kita, yang paling best untuk masalah sakit lutut.

Al-kisahnya… Ada mcik ni dah bertahun sakit lutut sampai nak ke tandas pun kena pimpin. Suatu hari belum sempat anaknya pimpin dia kuar tandas, tengok-tengok dia dah kuar sendiri.
Ya Allah…so si anak pun tanya dengan maknya, dah tak sakit ka lutut mak?.

Mak dia jawap…entah mak tak rasa apa-apa pun, subhanallah… alhamdulillah. Rupanya dia bagitau dah 2 minggu ++ dia bagi mak dia makan daun kari tiap-tiap hari.
Dengan izin Allah..Jom amalkan

Kredit : Kementerian Kesihatan Malaysia & Ibah d'aina via mahn