
Sandwich adalah salah satu menu ringkas untuk sarapan yang mudah dan berkhasiat. Terdapat pelbagai resipi untuk membuat hidangan ni.
Salah satu resipi yang mendapat share ramai dari saudara Ritzuwan Syde melalui perkongsiannya di Masak Apa Hari Ni

Hari ni saya nak kongsikan satu menu yang ringkas dan mudah.
Sandwich telur ataupun eggcellent sandwich ala Ritz THE BAKER!
Musim-musim hujan ni, waktu minum petang dapat secawan teh panas disulam dengan eggcellent sandwich ni memang ngam!
Bahan-bahan (inti) yang diperlukan adalah telur rebus, mayonis, gula dan serbuk lada hitam.Mudah kan?
Sebaiknya, inti di sediakan awal dan disimpan didalam peti sejuk.
Tak ada ”secret ingredient”, cuma nisbah yang seimbang untuk dapatkan inti yang lemak berkrim.
BAHAN-BAHAN
15 keping roti sandwich
4 biji telur rebus
60g mayonis (lady’s choice)
1/4 tsp gula
1/4 tsp serbuk lada hitam
5 keping keju
lettuce
tomato
*sayur-sayuran mengikut selera masing-masing ye
Langkah-langkah rujuk pada gambar

Selamat mencuba!
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Susu Bila Dah Buka Akan Tahan 3 Hari Je. Lebih Daripada Tu Kena Buang!

Susu antara minuman yang digemari oleh seisi keluarga, dari anak kecil hingga yang telah berusia akan mengamalkan minum susu untuk mendapatkan sumber nutrisi yang diperlukan tubuh. Jadi bolehlah dikatakan dalam peti sejuk akan sentiasa ada stok susu, Sama ada susu segar, susu UHT, susu kotak atau susu tepung untuk dijadikan pilihan bagi seisi keluarga menikmati keenakan rasa susu mengikut keperluan masing-masing.
Pun begitu, tahukah anda bahawa susu ini tidak tahan lama walaupun di simpan di dalam peti sejuk. Difahamkan melalui perkongsian Public Health Malaysia, susu yang telah dibuka dan jika tidak habis diminum, dan bila disimpan dalam peti sejuk hanya bertahan 3 hari. Jika tidak habis juga dalam tempoh tersebut, ia perlu dibuang kerana kualiti susu tersebut menurun!
Mungkin ada yang tidak tahu hal ini dan untuk lebih detail jom baca perkongsian penuh di bawah ini.

Susu botol/kotak (Pastur)
– Jika disimpan di peti sejuk dan belum dibuka – tahan sehingga tarikh luput atau 5 hari selepas beli (mana-mana lebih awal)
– Jika dibuka dan disimpan di peti sejuk – tahan sehingga 3 hari.
– Jika diletakkan diluar – habiskan dalam masa tiga jam. Tidak digalakkan letak semula di peti sejuk jika sudah terdedah pada suhu bilik pada waktu yang lama.
Susu UHT atau dikenali susu kotak sekolah
– Kotak yang belum dibuka – Tahan sehingga tarikh luput
– Jika dibuka – perlu simpan di peti sejuk dan dianggap seperti susu segar. Tahan 3 hari
– Jika dibuka dan diletak pada suhu bilik- perlu habiskan dalam masa tiga jam. Jangan letak semula dalam peti sejuk.

Susu tepung
– Belum dibuka – boleh tahan sehingga 2 tahun pada suhu bilik atau tarikh tamat (mana satu lebih awal).
– Jika sudah dibuka (refil) dan masuk dalam tin lama – tahan 3 bulan atau sehingga tarikh tamat (mana satu lebih awal).
– Jika dibancuh, tahan sehingga 3 hari jika diletak di dalam peti sejuk. Jika diletak diluar, habiskan dalam masa tiga jam.

Susu frozen
– Tahan 3 bulan.
– Jika dicairkan, dipanaskan dan diletakkan di suhu bilik, habiskan dalam masa 3 jam.
Yougurt
– Belum dibuka dan disimpan di peti sejuk – tahan sehingga 2 minggu
– Jika dibuka – habiskan dalam masa sejam. Jika pek besar, ambil kuantiti yang diperlukan dan masukkan semula dalam peti sejuk. Tahan sehingga 5 -7 hari jika penyimpanan di peti sejuk.
*Penting:
Ketahanan susu juga bergantung kepada faktor seperti keadaan peti sejuk dan juga suhu persekitran anda. Pastikan anda amalkan LIHAT, HIDU dan RASA sebelum meminum susu.

Sumber : Publick Health Malaysia
Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.
Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!
Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Kek Keju Ni Guna Cheesedale Aje Tanpa Guna Cream Cheese. Superb!


Ramai yg pm kite betul ke tak ada cream cheese boleh buat kek keju. Yee btul boleh buat kek keju x de cream cheese pon. Nahh kite pakai cheesedale je awak2. Boleh tgok video skali boleh GEDIK2 gituu.. Nahh resepi kita bg sekali
Cara nak buat
1)asingkan putih dan kuning telur 6biji gred A
Bhgian A
6keping cheesedale (125g)
Butter 50g
Susu segar 100ml
Selfrising flour 60g
Tepung jgung 20g
Vanila powder/esen vanila
Kuning telur 6 biji
Bahagian B
Putih telur 6biji
Gula kisar/castor 140g
Cream of tartar 1sudu kfc
1-double boiler cheese, butter dan susu sampai tidak berketul . Ketepikan bg sejuk dlu.
2- sudah sejuk adunan cheese masukkan kuning telur sambil2 whisk masukkan vanila powder/esen serta tepung sikit demi sedikit sehingga sebati.
3-pukul putih telur mggunakan mixer high speed sehingga berbuih masukkan cream of tartar dan masukka gula 140g secara 3 peringkat. Putar sehingga kental dan mendaptkan adunan yg soft peak bertanduk.
4-masukkan adunan meringue sdikit demi sikit kedalam adunan cheese dan satukan mggunakan kaedah kaup balik pakai spatula je slow2.sampai kedua2 adunan sebati..
5-sapukan minyak di sekeliling loyang dan lapik baking paper di dasar loyang ber size 6′ (adunan ini dpt mghsilkan 2biji kek saiz 6)
6-bakar mggunakan kaedah bain marie.api atas bawah
20mnit pertama suhu 150-160
15mnit kedua 140
Turunkan suhu 100-130 bake selama 1jam
Bgaimanapun suhu bergantung oven masing2 ye..
Petua

Kek da masak rehatkan 2 mnit didalam oven, dan terus terbalikkan kek.
, kejadian kek yg sempurna kek akan merenggang dengan sndrinya dan mudah untuk di terbalikkan kluar dri loyang krana kek tidak melekat di tepi loyang.
Pssst buat kek keju jgn gopoh2 kalut2 nnti takut kek x jdikk😂😂
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Resipi Kek Oren Gebu Yang Cukup Mudah, Guna Blender Je. Tak Payah Guna Mixer & Penimbang. Wanita Ni Kongsikan Resipinya

Sambil menantikan tetamu datang ke rumah, ibu-ibu bolehlah cuba resipi Kek Oren untuk dihidangkan nanti. Caranya cukup mudah, tak perlu guna mixer pun.
Jom admin kongsikan resipi dari Sharfiza Aziz ini.

Projek bila coti2….
Barang semua ada. Nak buat kek yg paling ringkas, mudah tapi sedap. Tak sampai sejam dah siap & boleh makan…
Jom kita buat. Sapa yg malas2 boleh le simpan resepi ni. Tak payah guna penimbang…tak payah guna mixer…mudah sungguh.
Saja nak share utk kekwn. Sbb ramai dok minta kata sedap…he3
RESEPI KEK OREN SUNQUICK
===========================
Bahan A:
4 biji telur B
1 cwn gula castor
3/4 cwn minyak jagung
1/2 cwn oren sunquick
2 sudu susu pekat
(Semua bahan di atas just blender je hingga kembang & gebu)

Bahan B:
2 cwn tepung gandum
(sy suka guna tepung superfine)
1 sudu baking powder
(ayak kedua-dua skali k)
Cara2nya:
Bahan A yg siap diblender tadi masukkan dlm bekas and than campur bahan B yg siap diayak. Pastu kaup balik je.

Siap kacau adunan. Siapkan loyang.

(Sy selalu sapu majerin dlm loyang pastu panaskan dlm over lebihkurang 5 minit je sebelum tuangkan aduan. Tujuannya utk elakkan kek melekat bila ditanggalkan nanti)

Tuang adunan td di loyang yg tgh panas td.
- Bakar pada suhu 160° selama 40 – 45minit.

Taadaaaa……siap
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di

