Berita tentang enam jenama sardin yang ditarik balik daripada pasaran kerana disahkan mengandungi cacing, tentunya menimbulkan pelbagai reaksi daripada pengguna.

Dan kita sebagai ibu yang pada asalnya membeli ikan sardin dalam tin sebab nak mudah masak untuk keluarga, bila ini yang berlaku apa tindakan kita?

Tentunya kita tidak mahu memberikan makanan yang tidak elok kepada keluarga. Jadi jalan terbaik, elok pelajari cara bagaimana nak buat ikan sardin ni. Bukan sahaja dijamin bersih malah tentunya lebih sihat kerana tidak menggunakan bahan pengawet.

Ini cara dan resipi membuat Sardin

  1. Ikan selayang, ada orang panggil ikan sardin. Cuci bersih, potong kepala, ekor dan sirip dia.

2. Bawang besar patutnya. Tapi hakak cuma ada bawang kecik, bantai je lah. Asal namanya bawang. Bawang putih bubuh sikit bagi naik bau.

3. Tomato merah dan cili merah. Sukatan semua benda ko jangan tanya banyak mana. Sikit ke banyak takder sapa nak marah. Klu ada anak kecik nak makan takpayah bubuh cabei.

4. Cuci bersih.

IKLAN

5.Blend kesemuanya bahan tadi, bawang, cabei, dan tomato.

6.Masukkan sedikit minyak masak. Sukati ko nak minyak berlenang ka minyak sikit no problem. Bukan masalah hakak.

IKLAN

7.Masukkan ikan, minyak dan garam.

8. Tekan High Pressure 60 minit, nnt dah masak tambah lagi 30-60 minit. Hakak suka tambah 60 minit lagi bagi ikan tu lembut gila2 takdak rasa tulang, mudah nak makan dan sedap.

Dah masak pun. Baunya walahhhhh.. Buh dalam bekas, frozenkan untuk kegunaan hari-hari mendatang. Nak panaskan balik makan begitu sj pun dah cukup sedap, kalau nak olah semula letak suun la kunyit hidup ka cabei melaka ka lagi sodappp. Nak buat sandwich pun boleh. 100% real food gittuw. SELAMAT MENCUBA!

sumber : Haf Mansor Via MAHN