Saat memberikan peringatan dan nasihat pada anak-anak, diri kita sebagai ibu ayah begitu mudah mengucapkannya. Semuanya demi kabaikan anak-anak yang kita sayangi.

Pun begitu, jangan terlupa bahawa diri kita juga perlu sering diingatkan. Dan di sini dikongsikan beberapa pesanan buat ingatan bersama.

Pesan buat diri

1. Jika kita seorang ibu atau ayah, kena selalu pesan pada diri, jangan cepat terasa dengan anak-anak.

Sebagai Mak Ayah, Kena Selalu Pesan Benda Ni Pada Diri. Sila Takenote!

IKLAN

2. Sejak kecil kita jaga, tatang mereka dengan penuh kasih sayang, beri segala keperluan dan korban segala kemahuan. Kita buat kerana Allah. Kelak jangan kita ungkit, jangan cakap anak tak kenang budi, anak tak pandai hargai, anak menyusahkan…Jangan sekali kita ungkit, takut lebur segala amal baik yang telah kita tabung sekian lama.

3. Jika kita kerap diuji dengan perangai anak-anak.. Minta dengan Allah ” Ya Allah.. Bimbinglah aku menjadi ibu ayah yang baik” Menangislah semahunya pada Allah kerana hanya DIA yang selayaknya mendengar rintihan kita.

IKLAN

Sebagai Mak Ayah, Kena Selalu Pesan Benda Ni Pada Diri. Sila Takenote!

4. Cinta dan kasih sayang ini sifatnya memberi bukan menerima, jika kita mencintai dan menyayangi anak sepenuh hati, belum tentu mereka dapat mencintai dan menyayangi kita dengan cara yang sama. Jadi doalah pada Allah ” Ya Allah sayangilah diriku sebanyak mana kasih dan sayang seorang ibu kepada anaknya.. Jagalah diriku ketika tua sebagaimana seorang ibu menatang penuh anaknya ketika kecil” Pasti Allah akan datangkan seseorang untuk menyayangi dan menjaga kita.

IKLAN

5. Allah uji kita dengan anak yang nakal, degil, tak solat, kuat melawan bukan asbab dosa kita… Bukan.. Allah itu maha pengasih dan penyayang.. kadang didatangkan ujian dari seorang anak kerana Dia mahu kita menjadi seorang ibu yang matang, seorang ayah yang sanggup berkorban.

Sebagai Mak Ayah, Kena Selalu Pesan Benda Ni Pada Diri. Sila Takenote!

Mahalnya syurga, nilainya sebuah kesabaran.

Sumber : Aminah Mat Yusoff