Penggunaan hand sanitizer  atau disinfectant ketika ini adalah sebagai alternatif yang sering kali digunakan untuk membersihkan tangan saat kita keluar rumah sebagai satu usaha menjaga kebersihan secara lebih kerap.

Akan tetapi meskipun hand sanitizer ini dapat mengurangi jumlah kuman bagi membantu mencegah penyebaran virus Covid-19, namun sebagai pengguna kita perlu sedar terdapat produk-produk tiruan yang ada dijual dipasaran dan nyata jika produk tersebut yang kita gunakan, akan mengundang bahaya.

Memahami tentang ciri atau info berkaitan produk, ini dijelaskan oleh Dr Izzar Anwari Abdul Khani yang juga merupakan suami kepada pelakon terkenal Ummi Nazeera, berkongsi cara untuk elak tertipu dengan produk tiruan.

Sebelum Beli Semak Dulu 

Saya pernah share mengenai perkara ni, tapi saya share lagila. Mesti ramai yang dah membeli sanitizer / disinfectant kan sekarang.

Untuk pengetahuan, sebelum membeli sanitizer / disinfectant di online, korang patut semak dahulu:

✅ Nombor notifikasi kosmetik (NOT) bagi hand sanitizer atau
✅ No. pendaftaran (MAL) ubat dan pelekat keselamatan hologram bagi disinfectant

Tanya kepada seller. Kalau dia claim kata ada kelulusan KKM, minta nombor NOT (bagi sanitizer) atau no MAL (bagi disinfectant). Ini untuk mengelakkan anda dari mendapat produk tiruan yang tak berkesan untuk tujuan sanitasi atau disinfeksi. Tapi kalau dia takde no NOT atau MAL, apa korang rasa? Nak senang beli kat farmasi je.

Nak semak kesahihan nombor NOT / MAL tu korang muat turun app ‘NPRA Product Status’ atau semak di laman web npra.gov.my

 

Ingin saya ingatkan juga bahawa hand sanitizer ni digunakan hanya bila tiada air dan sabun je.

Pembersihan tangan menggunakan sabun dan air untuk selama sekurang-kurangnya 20saat adalah lebih efektif. #drizzarshares

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Peniaga pula dinasihatkan agar jangan ambil kesempatan menjual produk tidak berdaftar atau tidak bernotifikasi dan membuat pelbagai tuntutan pencegahan terhadap penyakit-penyakit termasuklah Covid-19.

Penjualan ubat tidak berdaftar atau kosmetik tidak bernotifikasi adalah satu kesalahan dan jika sabit dengan kesalahan boleh didenda sehingga RM 25,000 dan/atau penjara tidak melebihi 3 tahun.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Izzar Anwari (@izzar)

Sumber : ig @izzar

IKLAN

 

ARTIKEL MENARIK:Cara Mudah Menabung Di Maybank2U, Sampai Masa ‘Matang’ Sedar-Sedar Duit Sudah Banyak Dalam Akaun!

LAGI ARTIKEL MENARIK :“Rumah Persaraan Sebaiknya Kecil & Setingkat Sahaja”-Dr Azizul Azli Jelaskan Cara Nak Persiapkan Rumah Persaraan!

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

IKLAN

Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club