Ketika ini sudah tentu kita akan terasa bahang panasnya apabila berada di luar rumah. Sejak sehari dua ni lain macam panasnya. Mandi malam pun airnya suam panas. Tekak pula rasa kering dan haus.

Namun ketika cuaca begini kita harus menjaga kesihatan diri agar tidak tidak menjejaskan kesihatan.

 

PERSEDIAAN GELOMBANG HABA.
Siapkan diri dan keluarga untuk menghadapi.  Gelombang Panas. Ia boleh mencecah sehingga 36-40 darjah. Ikuti beberapa perkara yang sebaiknya jangan dilakukan sewaktu cuaca panas.
Tolong kondisikan badan kita dengan banyakkan minum air putih, minum perlahan-lahan seteguk demi teguk. Jangan minum air sejuk/berAis ya…

GELOMBANG PANAS KINI MENENTANG NEGARA KITA

Indonesia, Malaysia, Singapura dan beberapa negara lain sedang mengalami gelombang haba.

Apakah petua yang perlu dilakukan dan dielakkan? Tolong BACA !!
Sila ambil perhatian perkara berikut:
1. Seorang rakan doktor datang kepada saya berkata, cuaca sangat panas. Pada waktu siang, ia boleh mencapai 36-40 darjah Celsius.
Dia berkata:
“Pada suhu 36-40 darjah, jangan minum air batu segera! Saluran darah mikro boleh meletup. Seorang rakannya, dari terkena matahari terik, masuk ke dalam rumah sambil membasuh kakinya dengan air sejuk. Penglihatannya menjadi kabur, dan dia pengsan.
2. Suhu di sesetengah tempat telah mencecah 38 darjah Celsius atau lebih. Dalam keadaan ini, sepastinya suhu badan lebih tinggi. Bahaya ini bukan sahaja dari minum ais/air sejuk.
Bahaya ini boleh berlaku walaupun hanya dengan membasuh tangan/ muka/ kaki. Anda tidak boleh menyiram/mengelap bahagian badan yang panas yang terdedah kepada panas terik matahari, dengan air sejuk.
Anda memerlukan lebih kurang 30 minit untuk menyejukkan badan mengikut suhu bilik.
Minum air suam, 34-36 Celcius.
3. Seorang doktor di hospital, memeriksa seorang lelaki yang sangat sihat. 3 tahun kemudian, doktor berjumpa semula dengan lelaki itu dalam keadaan strok
Lelaki itu juga memberitahu:
“Beberapa masa lalu, hari yang sangat panas. Selepas pulang ke rumah, untuk cepat sejuk, saya terus mandi air sejuk. Kemudian, rahang saya tidak dapat digerakkan dengan betul. Saya terus menghubungi ambulans untuk membawa saya ke hospital. ”
Ingat, terutamanya pada hari yang panas, elakkan air sejuk kerana ia akan menyebabkan penguncupan salur darah yang cepat.
Yang dalam rumah ada
anak kecil, mesti beritahu pembantu rumah atau seisi rumah tentang perkara ini.

APA ITU STROK HABA

Siap Sedia Gelombang Panas. Ini Beza Keletihan Dan Strok Haba, Elak Undang Bahaya!

IKLAN

 

 

Terdedah kepada sinaran matahari terik dan gelombang haba berterusan (lebih 40 darjah Celsius) boleh memberi kejutan kepada tubuh sehingga menyebabkan kegagalan pengawalan mekanisme penyejukan semula jadi tubuh.

Keadaan itu menyebabkan tubuh memberi reaksi tertentu termasuk pening, pitam diiringi muntah dan sebagainya yang merujuk ia sebagai serangan strok haba.

Selain cuaca panas terik, individu yang tidak sedar badannya kekurangan air sangat berisiko untuk mengalami strok haba.

IKLAN

Andainya berlarutan, ia boleh mendatangkan risiko tinggi bagi kanak-kanak dan bayi, warga emas, pesakit kronik serta individu yang sakit sehingga memberi ancaman komplikasi lebih serius seperti kerosakan organ dalaman seperti buah pinggang, hati, pembuluh darah dan kematian.

Orang dewasa berumur 40 tahun ke atas mempunyai risiko 10 kali ganda berbanding golongan muda.

Dalam cuaca panas ini jugalah ibu bapa perlu memantau pergerakan anak mereka.

Leka bermain menyebabkan kanak-kanak tidak menghiraukan cuaca panas sedangkan mereka yang berumur lima tahun ke bawah lebih berisiko untuk mengalami strok haba.

PERBEZAAN KELETIHAN HABA DAN STROK HABA  

IKLAN

Siap Sedia Gelombang Panas. Ini Beza Keletihan Dan Strok Haba, Elak Undang Bahaya!

Sumber: Fadh Channel . com, Public Health Malaysia  dan harian metro

 

 

Siap Sedia Gelombang Panas. Ini Beza Keletihan Dan Strok Haba, Elak Undang Bahaya!

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Siap Sedia Gelombang Panas. Ini Beza Keletihan Dan Strok Haba, Elak Undang Bahaya!

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI