Cuba sekarang ini kita pergi ke dapur dan buka peti sejuk. Kemudian lihat apa yang kita ‘sumbat’ di dalamnya. Selain stok makanan seperti buah-buahan, sayur-sayuran, ikan, daging, makanan frozen, susu dan pastinya ada lebihan ubat-ubatan tersusun rapi di dalam peti sejuk. Betul bukan?

Menyimpan lebihan ubat-ubatan ini seakan begitu lazim dilakukan oleh sesiapa pun. Kita merasakan jika ingin dibuang ubat tersebut terasa sayang, dan beranggapan kalau disimpan bermanfaat juga untuk digunakan di masa akan datang.

Tapi tahukah anda sebenarnya ubat-ubatan yang telah digunakan TIDAK selamat untuk disimpan terlalu lama. Ini sebagaimana yang dikongsi oleh Dr Taufiq Razif di dalam Fbnya, semoga memberi manfaat untuk kita bersama.


Biasanya mak ayah ni suka simpan ubat demam Panadol, Fepril, Uphamol dan Kidz PCM dalam peti ais. Bukan seminggu dua tapi kadang kala tu sampai berbulan-bulan pun ada.

IKLAN

Simpan Baki Ubat Jangan Lebih 2 Bulan! Jika Lebih Lama, Merbahaya

[su_highlight background=”#e5d1c4″ color=”#ec281f”]Kenapa ye?[/su_highlight]

Tahu tak bahaya kalau kita simpan ubat demam tu lama sangat? Tahu tak botol ubat tu asalnya diisi dengan udara bersih ataupun Nitrogen di kilang sana. Udara dalam tu memang bebas kuman tapi sekali kita dah buka botol ubat demam tu, udara bersih tu akan keluar dan udara luar yang mengandungi fungi, bakteria dan wap air ni akan masuk.

IKLAN

Lagi satu, bila kita simpan ubat dalam peti ais proses kondensasi akan berlaku dan wap air akan terbentuk dalam botol ubat tu. Wap air tu tidak ada bahan pengawet sepertimana ubat yang memang ada bahan pengawet jadi bakteria mudah membiak dalam botol ubat tersebut.

[su_highlight background=”#d9edd1″ color=”#d41941″]Berapa lama je boleh simpan?[/su_highlight]

IKLAN

Sebenarnya tak perlu simpan pun. Bila anak demam lagi, ambil je ubat yang baru. Tu lagi selamat tapi kalau nak simpan juga jangan lebih 2 bulan ye. Lebih bahaya lagi kalau kita simpan lepastu kita lupa dah berapa lama ubat tu kita simpan. Bila anak demam je terus bagi ubat lama tadi. Aduh! Bahaya!

Kalau suhu masih bawah 37.5 c tu tak perlu pun ubat demam. Banyakkan minum air ye. Kalau selesema sikit-sikit tu banyakkan makan buah buah-buahan je. Belajar berjimat cermat sikit bab ubat-ubatan.

Sumber : Taufiq Razif (Dr Taufiq Razif)

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI